Valtioiden velka…

Tässä kun Suomen valtion budjetti on alijäämäinen 2 miljardin edestä niin olemmeko muka tuhon tiellä. Tuossa lista muista velkaisista maista, huomatkaa Yhdysvaltojen velka…

”Ronald Reaganin aloittaessa Yhdysvaltojen presidenttinä vuonna 1980, maalla oli velkaa 30 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sen jälkeen on velkataakka paisunut rajusti, ja nyt velan määrä on ylittänyt 20 biljoonan eli 20 000 miljardin dollarin rajapyykin. Suhteessa bkt:een velkaa on jo selvästi yli 100 prosenttia.”

Yhdysvalloilla velkaa jo jättimäiset 20 000 miljardia dollaria

Mitä Yhdysvalloille on tapahtunut?

Italian valtionvelka 2300 miljardia
Ranska 2000 miljardia
Saksa 2000 miljardia
Espanja 1200 miljardia
Yhdysvallat  21 700 miljardia
Suomi 106 miljardia

Tässä painiottelussa Suomen huolet on tatamilla varsin olemattomat…

12 vastausta artikkeliin “Valtioiden velka…”

  1. Oleellista on se mitä velkarahalla tehdään.Syömävelka on epätoivottavaa, kun taasen investointivelka nykykoroilla voisi olla jopa kannatettavaa.

    Ikävä kyllä hallituksen ensimmäinen budjetti viittaa ensin mainittuun.

    1. Nyt olisi saatavilla ns (miinus velkaa) eli näillä koroilla meille maksettaisiin velanotosta.. sen rahan kun käyttäisi investointeihin ja työllistymiseen olisi taas mitä kerryttää. Nythän mm Puola (EU maa) saa tukia vuodessa EU:lta 8 miljardia ja käyttää ne infan ja työpaikkojen ylläpitämiseen, mm alle 26 vuotiaiden ei tarvitse maksaa veroja, mitä lottoot onko siellä nuorisotyöttömyyttä…? Siellä on jo työvoimapula.

      Meanwhile in Finland, nuorisoa rokotetaan maksuilla ja sanktioilla…nuorisotyöttömyys on huipussaan….

      1. Puolassa on tosiaan mielenkiintoinen tilanne, mutta ei voi olla ajattelematta sitä, että kyllä siellä vaalien lähestyessä myös nyt puhalletaan kuplaan ilmaa ihan tosissaan.

        Toisaalta niinhän tekee myös EKP omalla uudelleen alkavalla valtionlainojen osto-ohjelmalla.

        No paljonko on paljon ja milloin se on sitten jo liikaa?

  2. Nyt todella kannattaisi ottaa velkaa investointeihin, mutta nykyhallitus syö velan ilman investointeja.
    Toki sekin on ongelma, että kaikki suuremmat urakat pitää kilpailuttaa ja käytännössä hinnan mukaan pitää valita se halvin tarjoaja eli itäpuolen maista.

    1. Nyt se velka pitäisi käyttää ja pistää mm raksajamppaa ja muita tahoja heilumaan pitkin pitäjiä, sitten kun se lama tulee ensi vuonna tulee romahdus ja mitään ei uskalleta tehdä.

  3. Laman iskiessä vienti halttaa. Vientiin keskittynet yritykset toimivat silloin vajaatehoisesti. On selvää ettei silloin ainakaan vientiteollisuuteen löydy halukkuutta sijoittaa.

  4. Mielenkiintoisia havaintoja Pirkan Blogit vs US blogit tästä jutusta…

  5. Aiemmin kyllä hoettiin sitä, miten EU:n komissio ottaa Suomen hallintaan jos julkinen velka ylittää 60% kansantuotteesta. Mutta siitä taitaa olla eri maille eri säänöt. Tuskinpa EU on ottanut Ranskaa hallintaansa vaikka sen velka oli jo 2018 lähes 100% bkt:stä.

    1. Norppa, EU:n säännöt ovat tosiaan niin kovin joustavia, riippuen ihan siitä mistä valtiosta on kyse ja myös siitä, onko jäsenvaltiossa osattu äänestää oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *