Vuoksen viimeiset taistelut 1944

 

Olohuoneen sotahistorioitsija menee vuoteen 1944 ja viimeisiin koviin taisteluihin Vuoksen alueella. Mukana on myös erinomainen video liittyen taisteluihin. Olkaa hyvä.

”Selän takana virtasi Karjalan valtasuoni, vuolas Vuoksi. Oli vuosi 1944 ja Äyräpään sekä Kylä-Paakkolan korkealla harjulla kohti lounasta tähyilleet suomalaiset sotilaat tiesivät, mitä sieltä oli tulossa. Tästä se oli yrittänyt ennenkin.

Hyökkäykset VKT-linjan murtamiseksi alkoivat samaan aikaan 4. heinäkuuta molemmilla sivustoilla, läntisessä päässä Viipurinlahdella ja idässä Vuosalmella. Kun 23. Armeijan komentaja Aleksandr Tšerepanovin yritykset suomalaislinjojen puhkaisemiseksi olivat tyssänneet Noskuanselän kallioihin ja niiden suojiin pureutuneiden puolustajien vastarintaan, hän sai lähteä.

Leningradin Rintaman komentaja Leonid Govorov nimitti Tšerepanovin tilalle kenraaliluutnantti Vasili Švetsovin. Samalla 23. Armeijan tähtäin siirrettiin Noskuasta Vuosalmelle. Edeltäjän erottaminen oli motivoimassa uutta komentajaa.” (IL)

2 vastausta artikkeliin “Vuoksen viimeiset taistelut 1944”

  1. Videolla haastatellaan Eversti Adolf Ehrnroothia heti taisteluiden jälkeen. Hän piti linjat joukkoineen ja ajoi ryssän takaisin Vuoksen toiselle puolelle.

  2. Olohuoneen sotahistorioitsija siirtyy nyt Formuloiden pariin. Katson lähetystä tablet laitteelta mökin kodassa. Kannustetaanpa Bottas paalulle ja Kimille hyvä sijoitus. Tämä on sitä nykyaikaista fiksumpaa ”sodan käyntiä”, pienikin maa voi voittaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *