Orpo käänsi takkinsa hoitajamitoituksessa

” Muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä. Kokoomus ei tässä asetu poikittain. Kannatamme lain tiukentamista, ja meillä on siihen ehdottaa hyvä ratkaisu.

Lue lisää: Kokoomus teki äkkikäännöksen – Yle: Orpo kertoo olevansa valmis keskustelemaan hoitajamitoituksesta

Orpon mukaan kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen.” IS
Mitähän se Orpo vielä keksii ennen vaaleja?
Orpolla on pakonomainen tarve päästä pääministeriksi seuraavaan hallitukseen. Se edellyttää, että Kokoomus on suurin puolue vaalien jälkeen.
Orpo on siis nyt valmis mihin vaan, eikä olisi ihme, jos Orpo vielä tulisi maahanmuuttopolitiikassa persujen linjoille.
Mutta kysymys on vain lupauksista ja takkia voi kääntää vaikka kerran päivässä, kun on alkanut kääntää takkiaan.
Siis, hyvät ihmiset naiset ja miehet älkää uskoko nyt Orpoon eikä kehenkään muuhunkaan poliitikkoon. Lupauksia on helppo antaa, mutta niistä kiinni pitäminen on mahdotonta.
Poliitikot pitävät meitä kansalaisia tyhminä, joita voi kusettaa mennen tullen, mutta he erehtyvät.
Kyllä kansa tietää.

26 vastausta artikkeliin “Orpo käänsi takkinsa hoitajamitoituksessa”

 1. Juu, Orpo avasi Monikansallisen Kokoomuksen vaalivalehtelun. Tuo oli oikeastaan jo niin epätoivoinen veto että ei voi kun ihmetellä kuka nielee tuon siimoineen ja koukkuineen, aivopestyt kokkareet ainakin, siellä kun ei tunnu yksilön mielipide merkata mitään, laumassa vaikka jyrkänteeltä alas kun ”arvojohtaja” käskee 🤣🤣🤣

 2. Orpo on edelleen samalla kannalla kuin ennenkin. Hoidon tarve on yksilöllinen. Joku ei tarvitse hoitoa juuri ollenkaan, joku melkein koko ajan – ei selviä enää itse juuri mistään.

  Yksi luku laissa – vaikka 0,7. Ei ole ratkaisu, kun eri ihmisillä on erilainen hoivan tarve.

  Minun mielestäni on täysin väärin vaatia lakiin kiinteää lukumäärää – esimerkiksi 0,7. Joissakin tapauksissa se on resurssien haaskaamista, joissakin tapauksissa sekään ei riitä.

  1. Ihan suoraan sanottuna 0,7 minimimäärä ei kyllä kovin suurta resurssien haaskaamista ole missään tapauksessa, vaikka siinä ongelmansa onkin.

   Kun nyt kuitenkin on käynyt aivan päivänselväksi se ettei 0,5 suositus ole toiminut niin silloin on turvauduttava lakiin, jotta minimi saavutetaan.

   1. Mika, jos lakiin kirjoitetaan 0,7, niin sitä voidaan sitten käyttää tekosyynä, että hoito ei ole kunnollista. Sanotaan, että meillä on kaikki kunnossa – lakisääteinen 0,7 täyttyy. Piste.

    Minun mielestäni Orpo on tässä asiassa oikeassa – tarvitaan yksilöllinen hoitotarpeen arviointi jokaiselle hoivattavalle erikseen ja vielä yhdessä hoivattavan kanssa. Kaikki hoivattavat eivät edes halua, että heitä koko ajan hoivataan – vaan haluavat tulla itse toimeen niin pitkälle kuin mahdollista.

    1. Onkohan nyt ihan oikeasti kukaan laskenut hoitajatarpeen määrän fyysisinä henkilöinä. Jos nyt mitoitus on noin 0,5 ja se kasvatetaan 0,7 aan, tarkoittaa 40% kasvua. Kun määrän kasvuun otetaan vielä huomioon ne, jotka ovat lomalla ja sairaslomalla, on todellisen määrän kasvu 50%.

     Jos nyt sairaanhoitajia on 120tuhatta ja lähi/perushoitajia noin 100 tuhatta. Määrä on yhteensä noin 220-250 tuhatta.

     Ottaen huomioon, että kaikki eivät ole nyt alan töissä tai suoranaisessa työsuhteessa, niin päädytään korotusvaatimus huomioiden yli 300 tuhannen hoitajan määrään.
     No okei. Kun huomiodaan, että kaikki hoitajat eivät ole vanhuspalvelutyössä, mutta noin 50% lähes.

     Kysyn teiltä tulevat poliitikot. Millä konstilla aiotte kouluttaa yli 50 tuhatta uutta hoitajaa, kun osa vielä eläköityy vuosittain. Jo yksin tällä konstilla hallituksen pitäisi saavuttaa 75 prosentin työllisyysaste varsin nopeasti .

     1. Lainasin tuttavaltani tuota tekstiä, siinä teille laskemista, ainakin työllisyysaste on saavutettu hyvin nopiaan 🙂

  1. ”− Kokoomus luottaisi suomalaisiin hoivan ammattilaisiin, joilla on hoidon tarpeen mittaamiseksi työkalut. Haluamme, että lakiin ja asetukseen kirjataan niissä käytettävät kriteerit, Orpo sanoo.”

   Siellähän Esperissä, Attendossa ja Mehiläisessä on näitä kokoomuslaisia hoivan ammattilaisia, miten on mennyt niinku omasta mielestäsi?

   1. Ei ole mennyt, kuin Strömsössä. Tiedän talon, jossa johtaja sanoo, että heillä on hoitajamitoitus nyt 7.5, kun se todellisuudessa on 5.7. Näyttää siltä, että hoivatalojen johtajien matikan taitoja on lisättävä. Kaava on yksinkertainen, asiakkaiden määrä jaetaan hoitajien määrällä, tulos on on hoitajamitoitus per asiakas.

 3. Joo-o, tällä hetkellä on populistisia heittoja mutta annahan kun vaalit menee niin demareiltakaan ei paljon ymmärrystä (saati rahaa) enää irtoa.

  Olen kyllä sitä mieltä että joku pohjamitoitus pitää olla, mutta se ei palvele läheskään kaikkia.

  1. Pohjamitoitus on tarpeen perustaksi ja aina voimassa olevaksi minimiksi ja se on mielestäni syytä kirjata lakiin, ettei tarvitse enää selitellä eikä sekalaisia kikkailuja päästä jatkamaan.
   Sen on tarkoitettava vain hoitotehtävän osalta ja muut tehtävät eli huolto, muonitus jne. eivät siihen saa kuulua, vaan niitä tehtäviä varten on oltava oma joukkonsa.
   Se kelpaa silloin, kun potilaat/asukkaat ovat hyväkuntoisia ja pärjäävät itse hyvin.
   Jos potilaat/asukkaat ovat huonompikuntoisia, kerrointa on voitava lisätä esim. AVI:n määräyksellä sitovasti kullekin laitokselle eikä siitä vastaavalle firmalle könttänä.

 4. Monikansallinen Kokoomus haalii Suomeen lisää haittamaahanmuuttoa ja samalla kurjistaa omien kansalaisten, sairaiden ja vanhuksien hoitoa. Ei jatkoon.

  Edelleen ihmettelen tuota Kokoomuksen arvot ja periaateohjemasta poimittua:

  ”Ihmisen on saatava aina elää ilman pelkoa, vapaana väkivallasta. Vakaan ja luotettavan julkisen vallan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu turvallisuuden takaaminen jokaiselle.”

  Samaan aikaan Mykkänen (KOK) sanoi viime vuonna näin:

  ”Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrää Mykkänen olisi valmis lisäämään
  hän purkaisikin tämän joukon maahantuloa hidastavaa byrokratiaa”

  Ja sitten sanoi näin:

  Uhat Suomessa:

  ”– Syrjäytyminen ja siihen liittyvä väkivallan ja radikalisoitumisen lisääntyminen. Niin kantaväestön kuin maahanmuuttajienkin keskuudessa, Mykkänen arvioi.

  Toiseksi uhaksi hän mainitsee Suomessa yhä yleisen lähisuhdeväkivallan.”
  (Helsingin Uutiset)

  Eli semottii, otetaan haittamaahanmuuttajia ja sitten eletään jotenkin ilman pelkoa, vapaana väkivallasta…. niin, eihän meidän aikuisten tarvitse pelätä kun lapsia raiskaileevat, noh, kaikkihan on sitten hyvin 🤣🤣🤣

 5. Arja Juvonen vanhusten hoitajamitoituksesta ja kokoomuksen äkkikäännöksestä: ”Uskon vasta kun pää näkyy – nimi paperiin hallitus!” – Suomen Uutiset https://t.co/TKPFeycFEW

  Siinä… NIMI PAPERIIN Orpo. Ei taida olla selkärankaa. Eli tämä on Kokoomuksen Vaalivalehtelua, Kepulit aloitti sen jo lupaamalla extra satasen.

 6. Oikeastaan ei se ollut lupaus ja Sipilä on sanonut ettei ehditä käsitelläennen vaaleja joten molemmat puhuvat tyhjän päälle.
  Pohjamitoitus pitää olla mutta yksilöllinen hoito voi tarvita tuplamäärän ja se on tulossa sillä yhä huonompia hoidettavia on tulossa ja yhä enemmän.

  1. Tilanne sitäpaitsi vaihtelee samassakin hoivapaikassa ajan funktiona. Ensin voi vaikkapa olla vain hyväkuntoisia vähän hoivaa tarvitsevia, sitten enemmistö huonokuntoisia, jotka tarvitsevat enemmän hoivaa. Jossakin vaiheessa osa hoivaa tarvitsevista heittää veivinsä ja tulee taas tilalle hyväkuntoisia.

   Olen edelleen sitä mieltä, että jokaisen hoidokin hoidontarve on määriteltävä yksilöllisesti – yhdessä hoidettavan kanssa. Tarvittaessa sitä hoidontarvetta pitää päivittää.

 7. Tottakai olen sitä mieltä että vanhustenhoidon tasoa on parannettava.
  Uskoisin että kansan suuri enemmistö tykkää että tuo raja 0,7 asetetaan ja samalla kuvitellen että vanhustenhoidon ongelma on tällä hoidettu ilman huolta että mistä rahat, mistä osaava henkilöstö ja miten kotona tapahtuvan hoidon tukea vastaavasti petrataan.

  Politiikka on sellaista että vaalien alla on niinsanotusti otettava lusikka kauniiseen käteen sillä muuten hukka perii.

  1. Niimpä, tässä jotkut puhuu jopa että vanhukset heittää veivinsä ja tilalle tulee hyväkuntoisia, kannattaisi käydä ensin tekemässä alan hommia ennenkuin moisia laukoo, vaimoni on sairaanhoitaja, en ole koskaan kuullut hänen puhuvan vanhuksista noin alentavaan tyyliin.

   Kyllä se raja saisi olla jopa se 0,8 se on vaan niin että toivon sydämestäni jotta sellaiset jotka aliarvioi tätä asiaa joutuu itse tuonne sitten joskus ja saavat nähdä mitä se elämä siellä oikeasti on.

 8. Kyllä tuo kokoomuksen takki kääntyy samoin päin vaalien jälkeen vaali tuloksesta riippuen ei tule pysyyn noin sankoot orpo ihanmitä vaan terv tepivaari

 9. Olipa mitoitus vaikka tuo 0,7 pitää varmistaa se, että siinä työskentelevät vain ammattitaitoiset hoitajat eivätkä muut. Yhtä tärkeää on eritellä. kuka on hoitaja: sairaanhoitaja, apuhoitaja, kylvettäjä, rullatuolin työntäjä jne.. Minulle tämä on täysin epäselvää.

  1. Nythän mitoitus on voinut olla se 0,5 ja oikeasti hoitajat joutuu jopa siivoomaan ja tekemään muita toisarvoisia tehtäviä, pitäisi myös selventää että heidän tehtävä on hoitaa ja jos talolla ei ole siivoojia niin niitäkin pitää hankkia. Eli todellisuudessa kun haetaan tätä 0,7 tasoa nousee työllisyys huomattavan paljon enemmän hoitolaitkissa, sinne pitää nimittäin palkata muitakin kuin hoitajia, hyvä.

  2. Kyllä se on selvä kuka on sairaanhoitaja ei kait siitä voi olla epä selvyyttä .
   Sellasta ei ole enää missään kun apuhoitaja taitaa olla nykyisin lähihoitaja onko kylvettäjiä varsinaisesti missään .
   Monasti se rulla tuolin työntäjä on joko omainen taikka sitten vapaaehtois työntekijä terv tepivaari

 10. Kyllä se pitää silti itsekin todeta että Orpo mokasi, onhan se selvä.

  Onhan hän teoriassa oikeassa siinä että hoitajamitoitus ei ole oikotie onneen. Mutta hän jätti täysin tajuamatta kansan vihat, ongelmien mittakaavan sekä sen miten rankasti juuri kokoomuksen jäsenet olivat tässä olleet käsi piparipurkissa.

Kommentoi