Verkkouutiset: PS:n talouslinja on konseratiivinen

”PS korostaa perinteisesti, että velkaantuminen pitää lopettaa ja julkisia menoja priorisoida. Minulle oleellisinta on aina ollut se, että olipa meidän taloudellinen tilanteemme mikä tahansa, meidän pitää pystyä elämään omien varojen mukaisesti”. Halla-aho

Jos tuo on  talouskonservatiivista, niin so whatt? Viisautta se on.

Onko demareiden talouslinja, jota nyt toteutetaan Rinteen johdolla sitten parempi? Hallitusohjelma on, kuin toiveiden tynnyri, jossa luvataan kaikille jotain jos? Jos työllisyys paranee ja verotulot kasvavat niin sitten?. Mutta jos ei kasvakaan? Nyt ennustetaan pikemminkin, että työttömyys voi kasvaa, kun nousuhdanteen huippu on jo sivutettu ja alamäki alkaa.

Hallitusohjelma on yhtä kuin demarien ja Kepun talouslinja ja se on unelmahöttöä, joka perustuu katteettomille lupauksille kansalaisille ja valtion velan kasvattamiselle.

PS:n talouslinja on paljon parempi. Siinä uudistuksia tehdään maltilla, eletään omillamme sillä velka on veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa.

Nyt pankkiirit tarjoavat taas edullisia lainoja ja houkutus on suuri kasvattaa valtionvelkaa, jotta voidaan täyttää ne lukuista lupaukset, joita demarit jakelivat ennen vaaleja. Mutta mihin se johtaa?

Se on Kreikan tie. Kreikka teki juuri niin, että valtionvelkaa otetiin surutta, että kansalasille luvatut lupaukset voitiin toteuttaa. . Pää tuli vetävän käteen, kun pankit alkoivat vaatia lainojen takaisin maksua. Pankit ottaa aina omansa, siksi on vaarallista joutua pankkien velkaorjuuteen. Kuka muu, kuin me veronmaksajat olemme aina viime kädessä velkojen maksajia.

Se on aivan sama niin macrotaloudessa (valtio ja kunnat), kuin microtaloudessa (perheet) malttia, malttia kaikkeen päätöksentekoon, joka vaatii rahaa. Siis talouskonservatismia.

 

Jaa käyttäen:


28 Replies to “Verkkouutiset: PS:n talouslinja on konseratiivinen”

 1. Se on puhetta vaan. Politiikon puhetta. Velkaa ottaa persut jos valtaan pääsee. Ilman sitä ei pyöri. Velkaa otetaan oli kuka vaan vallassa. Velkaa otetaan edelleen vuonna 2030 ja senkin jälkeen. Valtion velka ja yksityisen ihmisen velka ovat eri asioita.

 2. Mitä nyt kukaan viitsii kehua persujen tai valittaa hallituksen talouslinjaa ? Persut kun ei vastaa nyt yhtään mistään muusta kuin suunsoitosta. Hallitus vastaa talouslinjasta.

  1. Saattaa tuottaa vaikeuksia löytää joku hallituspuolueiden ulkopuolelta, joka ei olisi huolissaan hallituksen talouslinjasta, kun hallituspuolueiden sisälläkin ollaan niistä huolissaan.

  2. Opposition tehtävä demokratiassa on esittää vaihtoehtoja ja haastaa hallitus. Vai kiellätkö Karjalainen PS:ltä sen?

  3. Hallitus ”vastaa” ja mennään kuin ennenkin.
   Talous menee kuralle kuin kaikki kommunistien ja demareiden aikoinaan omistamissa firmoissa.
   Kaikki menivät konkurssiin.
   Kerropa ihan omin sanoin ja asiaperustein Karjalainen, mikä tuossa Halla-Ahon esittämässä on väärin.
   Tosin sellaista tuskin kykenet esittämään ja jatkat vain asiatonta räksytystäsi.

   1. Et sitten kyennyt mitään virhettä esittämään, vaan jatkat tuolla räksyttämislinjalla, kuten odotinkin.
    Mitäpä, jos koittaisit Karjalainen saada sen hallituksen noudattamaan tuota Halla-Ahon periaatetta sen sijaan, että räksytät persuille?
    Ei se surkimusten (hallituspuolueiden) äänestäminen olisi mitään järkeä Rinteen ja vihervasureiden tai rasistisen kansanpuolueen toimintaan tuonut.
    Typeryys kun ei parane sitä kehumalla.

    1. Mihin Pjk nyt niin kovasti väittää pystyvänsä?

     Hallituksen ministerit ovat poliitikkoja, mikä takoitta etteivät he ole mistään vastuussa – sen enempää kuin oppositiossa olevat poliitikot.

 3. Nythän sitä velkaa pitäisikin ottaa, niin kauan kuin korot ovat miinusmerkkisiä.

  1. Suomelle tarjotaan todellakin lainaa miinusmerkkisellä korolla, nyt sitä pitää ottaa ja reilusti, meille maksetaan lainanottamisesta. Hullua olisi jättää tilaisuus käyttämättä.

 4. Saa siellä katsomossa räksyttää. Hallitus hallitsee omalla tavallaan minkä parhaaksi katsoo. Velkaa sopii ottaa. Suomalaiset eivät ole niin tolloja kuin Kreikassa. Toisaalta kun Kreikkaa alettiin pelastaa kyse ei ollut Kreikan vaan euron pelastamisesta. Kreikka oli siinä täysin sivuseikka.

 5. Norjalla on valtava vararahasto yli 700 miljardia. Vaan Norja ottaa lainaa. Ei kannata tuhlata vararahastoa vaan sijoittaa.

 6. Tavallaan elämä kuin maailma pyörii finassi elkein,velalla että takaisinmaksuin sopivissa määrin – sen hallinta on kuitenkin tärkein tekijä. Lama tai ei !

 7. Velkaa voi ottaa, jos velka on välttämätöntä tai investointi. Uusia pysyviä menoja ei kevyesti kannattaisi keksiä ja se minuakin huolestuttaa tämän hallituksen politiikassa. Nyt velkaa kyllä voisi ottaa ainakin tie- ja rataverkon parantamiseen, koska se on investointi ja korotkin ovat.miinusmerkkisiä.

 8. Kauankohan sitä rahaa riittäisi miinuskoroilla…
  Joskus ”säkki” tyhjenee ja korot kääntyvät nousuun pakostakin.

 9. Yleensä valtion ottamat lainat ovat pitkäaikaisia – esimerkiksi 10 vuotta.

  Vaikka juuri nyt korko on miinusmerkkinen, niin vaikkapa viiden vuoden kuluttua korko voi olla reippaasti plussan puolella. Sitten sitä korkoa maksetaan uuden velan ottamisella.

  Tässä asiassa olen kokoomuslaisena persujen kanssa samaa mieltä. Valtion menoja pitää leikata, eikä ottaa lisää velkaa.

 10. On viisasta ottaa lainaa kun sitä saa. Myös hyvinä aikoina. Valtion menojen karsiminen ei paljon auta. Lainaa otetaan jatkossakin.

  1. Olen eri mieltä.
   Pysyvien menojen jatkuva kasvattaminen johtaa holtittomaan velanottoon ja sitä myöten korkeisiin korkokuluihin heti, kun korot ovat plussalla.
   Pysyviä menoja ei voida kustantaa lainalla.
   Valtion pysyviä menoja pitää karsia siltä osin, kun se on mahdollista, ja lainaa käytettvä vain investointeihin.
   Nykyhallituksen rahaa kaikille ja pysyvien menojen lisääminen taloudesta piittaamatta johtaa suoraan ongelmiin.
   Valitettavasti sama koskee kuntia, missä suruttomasti otetaan velkaa kerskapuuhasteluun samaan aikaan, kun tulot laskevat.
   Himooverotus ei paranna kansantaloutta, mutta se lisääntyy pakosta, kun muita vaihtoehtoja ei ole.

 11. Onneksi EU on asettanut jäsenmaiden talouspolitiikalle rajoja. Esimerkiksi velkaa ei saisi olla yli 60 % BKTstä, ja budjetin alijäämä ei saisi olla yli 3%.

  Muuten tämä punikkihallitus eläisi vieläkin holtittomammin.

 12. Mitähän hallitus lopulta vastaa`? Hallitus koostuu politiikoista, jotka yleensä eivät vastaa yhtään mistään.
  *
  Politiikan huipulla liihottelevilla ihmisillä on oma turvaverkkonsa. Jos sopivaa työtehtävää ei heti löydy, se tehdään, Sitra ..

  *
  Poliitikko ja vastuu

  Meriteollisuuden putsauksen (konkurssin) jälkeen ministeri Ilkka Suominen (kok) totesi: ”Otan täyden poliittisen vastuun”
  Ilkka Suominen ’rankaisi’ itseään ottamalla vastaan Alkon pääjohtajan vastuullisen tehtävän.

  Wikipedia : Suominen jätti eduskunnan kesken kauden siirtyäkseen Alkon pääjohtajaksi 1994

 13. Persujen ns. perusidea on ihan käyttökelpoinen, maalaisjärjen mukainen. Kun mennään koko yhteiskunnan tasolle, on oltava valmis myös ymmärtämään yhteiskuntatalouden dynamiikkaa. Tässä yksi melko hyvin kansalaisten järkeen osuva malli voisi olla esim. Keynesiläinen malli, toki nykyaikaan sovellettuna.

  Toisin sanoen: säästetään sukanvarteen kun menee hyvin, kulutetaan säästöistä kansan hyväksi kun menee huonosti.

  1. Kyuu: ”Toisin sanoen: säästetään sukanvarteen kun menee hyvin, kulutetaan säästöistä kansan hyväksi kun menee huonosti.”

   Kansantalouden mittakaavassa tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että noususuhdanteen aikana maksetaan lainoja pois – ja laskusuhdanteen aikana otettaisiin velkaa järkevien investointien toteuttamiseen. Se myös tasaisi suhdanteita ja laskisi hintoja kuumentuneen nousukauden aikana.

 14. Olisivat nuo eräät mahtimaat noudattaneet keynesiläistä mallia erään torvelon Friedmanin oppien sijasta. Olisi vältytty luultvasti monelta kriisiltä. Vaan vannottiin uusliberalismin nimeen.

 15. Velkaa lisää 🤣, sehän jätetään kumminkin seuraavien sukupolvien maksettavaksi…

  Tuskin tätä sakki se täällä enää koskee..

 16. Joo nyt ihan moderaattorin ominaisuudessa siivosin noita asiattomia (sekä suoria vastauksia niihin jotka eivät sinänsä olleet asiattomia).

  Jos ei ole tarkoitus ottaa osaa keskusteluun, on turha keskustella.

 17. Johan tuo USA jättää seuraavien ja sitä seuraavien sukupolvien maksettavaksi tähtitieteelliset vipit. Vaan ei ne niitä maksa. Asia järjestyy muulla tavoin. Mutta korot ne taitaa maksaa. Ei lainaajia taida muu kiinnostaakaan.

Kommentoi