Paska juttu

Jo muinaiset kiinalaiset siirsivät ulosteita.
– Lisääntyvät havainnot suolistomikrobien yhteydestä ihmisen terveyteen ovat synnyttänet keskustelua ulosteensiirroista hoitokeinona.
Ulosteensiirrossa henkilön suolistoon tuodaan sellaisia hyviä bakteerikantoja, joita siellä ei ole tai on liian vähän. – Idea on periaatteessa sama kuin taikinajuuressa: pienikin annos riittää, sillä bakterit ovat tehokkaita lisääntymään.
Keino ei ole ihan uusi, sillä sen tunsivat jo muinaiset kiinalaiset, jotka käyttivät ulosteensiirtoja ripulin hoidossa.

Myös Suomessa ulosteensiirtoja on hyödynnetty antibiootiripulin hoidossa silloin, kun ihmisen oma suolistobakteeristo on lähes kokonaan tuhoutunut tai haitallisen bakteerin vallassa. Tällöin potilaalle annetaan esimerkiksi lähisukulaisen tervettä ulostetta. Tyypillisesti tämä tapahtuu ruiskuttamalla luovuttajan ulosteesta tehtyä liuosta peräsuolen kautta potilaan paksusuoleen.
Bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo, että ulosteensiirtojen mahdollisuuksia tutkitaan hyvin monessa eri tautiryhmässä. Ongelmana on haittavaikutusten riski.
Turvallisempi, helpompi ja todennäköisesti nopeammin yleistyvä suolistomikrobien säätelykeino ovat erilaiset suun kautta otettavat bakteeripillerit. Niihin kuuluvat jo pitkään tarjolla olleet maitohappobakteerivalmisteet. Pillereiden avulla pystytään tarkasti rajaamaan se, mitä bakteereja potilas saa. – –

Esillä on ollut myös ajatus ulostepankeista, joihin voitaisiin tallettaa henkilön omaa tervettä ulostetta mahdollista myöhempää hoitotarvetta varten. Turussa on aloittanut toimintansa yliopistollisen keskussairaalan ja yliopiston yhteinen Mikropistopankki, jonka tavoitteena on tutkia ja kehittää uusia hoitokeinoja.
————————————
Kirjoitukseni lähde. Lapin Kansa 14.10.2019 otsikolla ”Kakan kunnianpalautus”.

12 Replies to “Paska juttu”

 1. Rautaisannos kakkatietoutta.

  – Keskimäärin ihminen tuottaa ulostetta noin 130 grammaa vuorokaudessa. Se on noin 50 kiloa vuodessa.
  – Tuoreen ulosteen painosta selvästi yli puolet on vettä. Bakteerit muodostavat kiinteästä aineesta jopa enemmistön.
  – Keskimääräisellä aikuisella on suolistossaan noin sata biljoonaa mikrobia. Ne painavat noin 1,5 kiloa eli saman verran kuin aivot tai maksa.
  – Yhdellä ulostekerralla suoliston bakteerimassastamme poistuu 1-2 prosenttia. Bakteerit ovat tehokkaita lisääntymään. Normalisti suolistobakteereja on noin tuhatta eri lajia.
  Lähde sama kuin avauksessa.
  —————————————————–
  On se ollut superinsinööri, joka on ”keksinyt” ihmisen, – ja kaiken muunkin elollisen ja elottomankin. Jos mitää’n ”elotonta” on edes olemassa. Pohjois-Amerikassa vaikuttaneet intiaanit uskoivat, että puutkin tuntevat ja ajattelevat. Niinpä kun he valitsivat metsästä kaadettavan puun toteemipaaluksi, he kävivät viereisen puun ääreen ja puhelivat ”Siinäpä hyvä toteemipuu”, ja sitten äkkiä hyökkäsivät kaatamaan valittua puuta. Tämä sen vuoksi, ettei puu ehtisi säikähtää.

 2. Lapin Kansan nykyinen omistaja on Kaleva, joten oletin että Etelän lehdissä ei ole samoja avauksessa olevan artikkelin tapaisia juttuja niin kuin oli Alma Median aikana. Nähtävästi en ollut oikeassa.

 3. Pentti Tuomisen antaman linkin päässä oleva artikkeli on päivätty 6.10.2014. Lapin Kansa oli tuolloin Alma Median omistama.
  Googlettamalla löysin vain tiedon, että Kaleva- media omistaa Lapin Kansan lisäksi 13 paikallisjulkaisua Pohjois-Suomessa.
  Huomenna yritän ottaa selvän esiintyyko Lapin Kansassa ollut ko. artikkeli muissa lehdissä kuin Kalevassa ja Lapin Kansassa. Ettei tulisi tunaroitua kovin monesti.

  1. Lasse, tuo päivämäärä on varmaan se, kun Lännen Media perustettiin. Siihen kuuluvia lehtiä on pääosin täällä etelässä Aamulehti ja Turun Sanomat, Forssan Lehti jne. mukaan lukien.

   Yleensä jutut ovat pitkälle samoja ja julkaistaan vaihdellen päivittäin joka lehdessä. Tämän jutun minä luin ensimmäseksi Forssan Lehdestä.

 4. Jo lapsena kehittyy monille vahva immuniteetti hiekkalaatikko- ja kuravellileikeistä. Muurahaisiakin tuli syötyä suoraan keoista.

 5. Tuo Lassen kirjoitus on täyttä totta ja sehän on koettu parhaaksi lääkkeeksi pahojen suoliston imeytymishäiriöpotilaille jo kauan sitten Suomessakin. Tunnen pari tapausta.

 6. Niinpä. Tuollaiset terveyttä koskevat asiapitoiset artikkelit ovat päivälehdissä jos muissakin julkaisuissa jeesjuttu.

 7. Ja asiaa toiselta kantilta:
  Vihreä ministeri vahtimassa paskan siirtoa putkessa pitkin maakuntia jopa mummon mökeistä?
  Minusta vouhkataan vähän liiaksi sillä isotkaan jätelaitokset eivät kykene erottelemaan esim lääkeaineita ja tuotos lirutetaan vesistöön?
  Parempi vaihtoehto olisi hajasijoitus/hyödyntäminen kasvuvoimana maataloudessa ja ostettaisiin vähemmän keinolannoitteita.

 8. Löysin netistä tiedon, että Kaleva tosiaan kuuluu vuonna 2014 perustetun Lännen Median yhteisöön. Oulun alapuolella ilmestyvistä päivälehdistä samaan kööriin kuuluvat mm. Aamulehti, Forssan lehti, Hämeen sanomat, Ilkka.
  Hyvä tietää, kyseisisä lehdissä voi olla samoja artikkeleita kuin Kalevassa ja Lapin Kansassa.

 9. Niilon kommenttiin viitaten: Lääkintöneuvos Mikko Paunion kirjasta ”Vihreä valhe, valheen sysimustat juuret ja sen murheelliset seuraukset” (2015) löytyy varsin kattavasti tietoja ja Paunion näkemyksiä Suomen jätekäsittelystä, joka ei Pauniolta juurikaan saa pisteitä. Siis ainakaan kirjan kirjoittamisen aikoihin eli nelisen vuotta sitten. Ja Pauniolla jos kellä uskoisi olevan tietotaitoa puhua asiasta.

 10. Hiukan vierestä, kun ”päästöistä” puhutaan. Tämän kuukauden aikanahan pitää olla niiden paskalain edellyttämien kiinteistöjen jätteiden käsittelyn kunnossa. Tällä hetkellä hoitamattomia huusholleja tiettävästi on noin satatuhatta. Millään niitä ei ehditä kahdessa viikossa tekemään, eikä edes kuntien tarkastajat ehdi niihin paneutumaan.

  Mitäs tehdään sitten, alkaako asian kohdalla lainvastainen kansalaistottelemattomuus?

Kommentoi