Huolettaako persut? Tässä lääkkeitä!

Ottamatta mitään kantaa siihen onko persujen gallup-nousu hyvä vai paha asia, tiedän että monia tämä huolettaa. Koska pidän politiikan muutoksista, esitän nyt miten tämän suunnan voi mielestäni muuttaa. Tässähän on mitä klassisin lähtökohta: joko hoidat egoasi tai hoidat ongelmaa – valitse yksi.

Lakkaa panikoimasta: Mitä enemän huudat somessa, mediassa, kolumneissa, sun muissa miten kamalaa ja hirveää ja väärin on että ihmiset kannattavat persuja, sitä enemmän tarjoat heille ilmaista mainosta.

Kritisoi asiaa: On lukuisia tapoja kritisoida persuja asiapohjalta. Voit vaikka kritisoida heidän linjojen vaikutuksia ihmisille tärkeisiin asioihin, kuten terveydenhuolto, työ, eläke, koulu…

Puolueet, lakatkaa peesaamasta: Etenkin perinteiset suuret puolueet, keksikää omaa asiaa ja omia linjanvetoja. Älkää olettako että pärjäätte vain kertomalla miten tarjoatte samaa mutta paremmin ja/tai aivan erilaista asiaa kuin persut (tai vihreät, sen puoleen).

Älä herjaa äänestäjiä: Haukkumalla persujen äänestäjiä idiooteiksi saat mitä varmimmin heille lisää äänestäjiä. Harva asia herättää nukkuvaa äänestäjää niin kuin ajatus siitä että joku hyväosaisen eliitin jäsen kertoo hänelle miten ei saa tehdä.

Tarkista aasinsiltojen kesto: Etenkin jotkut mediat ovat kovin halukkaita rakentamaan aasinsiltoja persuista natsismiin, väkivaltaan ja jopa joukkomurhiin. Älkää olettako ettei siltojenne kestokykyä testata. Lopputulos voi olla uskottavuuden menetys medialle ja säälipisteitä persuille.

Hae asiantuntijalausunnot asiantuntijalta: Jos haluat mediassasi käydä asiakeskustelua persuista tai heidän suosiosta, älä esittele kilpailevan puolueen edustajaa puolueettomana asiantuntijana. Lopputulos on kuten edellisessä kohtaa.

Tarjoa omia ratkaisuja: Otetaan vaikka maahanmuutto. Esitä oma, harkittu, selkeästi ilmaistava ratkaisu siihen. Älä keskity haukkumaan persujen ideaa vaan rakenna oma. Riistä heiltä oikeus aiheen ilmaherruuteen.

Katso mikä kansaa puhuttaa: Ota silmäys kansan huoliin ja haasteisiin ja rakenna siitä keskusteluaihe. Kun tarpeeksi kauan osoitat kiinnostusta, asiantuntemusta, terävyyttä ja asiallisuutta tärkeistä aiheista, huomaa kansa ketä kannattaa katsoa. Älä anna egosi kirjoittaa asialistaa.

Unohda seuraavat sanat: Populisti, äärioikeistolainen, natsi, rasisti. Haukkumanimillä ei rakenneta uskottavuutta eikä poliittista kannatusta. Erityisen tärkeä huomio medialle.

Ole rehellinen: Jos olet päättäjä ja olet tehnyt virheen, myönnä se. Tule alas sieltä norsunluutornista. Suoraselkäisellä suomalaisella rehellisyydellä riisut persujen viestinnän aseista.

Ole taiteellinen: Keksi uusi tapa ilmaista haastetta, irrottele, tee performanssi, teos tai tempaus – kuitenkin ylläolevat varoitukset huomioiden. Politiikan ei tarvitse olla harmaata.

Tee yhteistyötä: ”Jos et voi voittaa heitä, liity heihin”. Hyväksy, että he edustavat mainittavaa osaa kansasta ja lähde etsimään kompromisseja heidän kanssa. Saatat saada omatkin kärkiaiheesi paremmin pinnalle ja siten tasapainoa myös kannatuslukuihin.

Puhu heille: Haasta heitä. Puhu persulle kuten ihmiselle. Osoita ainakin itse olevasi kypsä keskustelija.

Pohdi syitä: Viimeisenä, tutki miksi persuja kannatetaan. Etsi todellisia syitä, pohdi niiden taustoja, piirrä yhteiskunnan kuvaa suurella pensselillä. Älä tee oikopolkuja. Kun tiedät tarkkaan miten tähän on tultu ja missä nyt ollaan, osaat myös arvioida seuraavan siirron. Kun sen tiedät, tiedät myös miten kannatus käännetään.

JOKERI: Älä kirjoita tällaisia juttuja, saat suotta natsin maineen.

16 Replies to “Huolettaako persut? Tässä lääkkeitä!”

 1. Tämä on periaatteessa oikein hyvä kirjoitus, mutta samaan aikaan se sisältää yhden aivan perustuvanlaatuisen ongelman, nimittäin sen, että muiden / muille pitää antaa ohjeita siitä miten kohdata ja suhtauta persuihin.

  Siis persuja fiksumpien ihmisten pitää neuvoa persuja fiksumpia ihmisiä siitä, miten kohdata persu, eli ihminen ihmisten joukossa.

  Hmm…?

  Tämä on vähän samanlainen kuin se miten joku on suvaitsevainen, eli on siinä määrin muiden yläpuolella, että voi saada hyvänolon tunteen siitä kun suvaitsee toisen ihmisen / ihmisen mielipiteen.

 2. Ruotsissa ruotsindemokraatit ovat jo saaneet paikallisen kokoomuksen hyväksynnän ja sama ilmiö etenee Suomessa.
  Persujen syyttely muutaman typerän ihmisen takia on lähinnä osoitus syyttelijän ahtaasta asennervammasta ja suvaitsemattomuudesta.
  Persukammoisista huolimatta suomalaiset ovat suhteellisen tervejärkisiä ja ymmärtävät tosiasiat näköjään entisten suurten puolueiden johtajia ja persukammoisia selkeämmin.
  Kun runsaan kymmenen prosentin puolueen kannattaja räksyttää persujen kelvottomuudesta hallitukseen, ei voi kuin sääliä…

 3. Mitä pitempään tuleva punaviherhallitus istuu, sitä enemmän kasvaa persuin kannatus.
  Kepu ja SDP pelkäävät uusia vaaleja, koska turpiin tulee. Parempi olisi minimoida tappiot nyt ja välittömästi, kuin odottaa lopullista katastrofia 3½ vuotta.

 4. Kannatuksellaan ja gallupeillaan persut ei tee mitään, muuta kuin nautiskelee. Valtaan se ei halua, koska se on persujen loppu, koska he eivät saa toivomaansa agendaansa lävitse muiden kanssa. Eli H-a ei halua siksi tätä valtaa.
  Ääni persuille edes gallupeissa on turha turhakepuolueelle.

  1. Oletkohan jo päättänyt. mihin pakenet sitten, kun persut ovat vaaleissa suurin puolue?
   P.S. Ruotsiin ei kannata mennä, kun ruotsindemokraateista on tulossa muiden hyväksymä puolue ja kannatuskin vain kasvaa…

 5. Mikalta hieno havainto. Itse olen vähän sitä mieltä että yksi helpoimpia virheitä on olla näkemättä metsä puilta. Siksi tällaiset sivukommentit ovat kovasti mukavia.

  Ja selvähän se on ettei tätä lue yksikään asiasta kiinnostunut kokkari tai journalisti, kyllä minä tiedän miten ”suosittua” minun tekstini ovat. Mutta en kirjoitakaan sitä heille, vaan itselleni koska huomaan ajattelemisen ja kirjoittelemisen rentouttavan.

  Onneksi olkoon kommentaattorit, osallistuitte juuri minun rentoutusohjelman tuottamiseen!

 6. Näin puolueettomana olin näkevinäni avauksessa kannanoton?
  Puolueen kannatus kasvaa toisten puolueiden ansiosta.
  Neljännes kansasta on tyytymättömiä ja sitä eivät päättäjävaltaapitävät halua vieläkään tunnustaa?

 7. Niilo, kyllä tässä ihan rehti kannanotto on: mielestäni perinteiset puolueet ovat laiskistuneet ja saavat katsoa peilistä syitä kannatuksen laskuun.

Kommentoi