Mitä kornavilkulla tekee- ei sitä ainakaan, mitä pitäisi

Latasin ihan piruuttani koronavilkun. Se oli nopea toiminto. Jotta se toimii , pitää olla bluetooth päällä sekä paikannus. Joku väitti, ettei paikannusta tarvitse, vain bluetooth. Minulla se ilmoittaa punaisella pisteellä, että se ei toimi elleivät molemmat eivät ole päällä.

Lisäksi, jos joku on saanut tartunnan ja koodit panna ilmoituskoodit vilkkuun , mutta ei toimi niin kuin toivotaan, sillä ei ole mitään merkitystä. Tartunnan saaneen vilkku pitäisi viranomaisen valvoa, että se on käytössä ja pysyy sen säädetyn ajan.

Huu-haa keksintö, jonka puljaamiseen suomalaiset ovat höynähtäneet, niin kuin alun perin epäilinkin.

22 Replies to “Mitä kornavilkulla tekee- ei sitä ainakaan, mitä pitäisi”

 1. Koronavilkku ei tarvitse paikannusta, mutta Android on ohjelmoitu niin että bluetooth-majakkaa käyttääkseen pitää sallia myös paikannus.

  Ks. koronavilkun usein kysytyt kysymykset, jonka alkua nyt siteeraan.

  Androidissa on käytössä Googlen linjaus, jonka mukaan Koronavilkun käyttämä BLE (Bluetoothin vähävirtaversio) lasketaan paikannusteknologiaksi. Sen takia paikannustoimintojen käyttöönotolle täytyy antaa lupa Koronavilkkua käyttäessä, vaikka Koronavilkku ei käytäkään minkäänlaista paikannusta.

  Applen puhelimella paikannuslupaa ei kysytä.

  Mitä tulee tähän käyttöön, ihmiset ovat jos syöttäneet koodeja ja Koronavilkku on jo osoitettu toimivaksi, eli huoleksi on turha. Tottakai se vaatii kansalaisen valppautta, mutta muu vaihtoehto olisi vaatinut lakimuutosta (tai poliisivaltiota). Mutta hätää ei ole, koska sitä käytetään oikein.

 2. Karjalaisen lienee syytä opiskella tuota tekniikkaa alkeita enemmän, etgtei ihan soopaa kirjoittele.
  Koronavilkku pyytää lupaa ”paikannukseen”, mutta se ei vaadi GPS:n päälläoloa eikä käytä sitä.
  Ainakaan minulla ”gepsi” ei ole päällä ja koronavilkku toimii normaalisti.
  Se ”paikannus” perustuu pelkästään tukiasemien ja läheisyydessä olleiden puhelinten Bluetooth-signaaliin.

  1. Minulla on eilen päivitetty Android. Vilkku ilmoittaa olevansa toiminnassa, jos myös paikannus on päällä, muuten ei, piste. Miksi se näin muuten ilmoittaisi ? Minun tai mökin mummonkaan ei enempää sitä tarvitse tulkita toimiiko vai ei.
   Uskon olevani kyllä ammattilainen tuossakin, vaikka se kuinka sinua sapettaisi.

   Sitten toinen ongelma on se, vaikka olisimme mikä poliisivaltio, että vilkku ei ole mitenkään kattava ellei jokainen todettu ja koronakoodin saanut pane tietoa järjestelmään. Kukaan muuhan sitä ei tiedä, kuka sen tartunnan on saanut vilkun perusteella kuin viranomainen.

   1. Paikannus on eri asia kuin GPS.
    Ilmeisesti et sitä yksinkertaista asiaa ymmärrä.
    Kuten sanoin, minulla ei GPS ole päällä ja vilkku toimii silti.

    1. Jos edes alkeelliseti puhelimestasi jotain ymmärrät, voit käydä vilkaisemassa sen gepsisi tilanteen…

 3. Nokia mainosti että ”connecting people”. Nykyiset älylaitesovellukset kehittyvät päinvastaiseen suuntaan.Laitteiden tähänastiset sukupolvet ovat jo paljon auttaneet aikamme ihmistä. Ne ovat tarjonneet oivallisen mahdollisuuden olla seurassa muiden keskellä yksin tuijottamalla keskittyneesti laitteen näyttöruutuun. Myöskin ne ovat mahdollistaneet ääneen höpöttämisen yksin julkisella paikalla. Ennen näin käyttäytyvää luultiin tärähtäneeksi, mutta nyt ei enää – kiitos matkapuhelimen huomaamattomon mikrofonin. Mutta aivan uusiin ulottuvuuksiin yltävät älylaitteiden uusimmat sovellukset. Laitteen haltija voi nyt saada laitteeseensa varoituksen lähestyvästä toisesta ihmisestä, jota ei halua kohdata koska tällä on rasitteenaan jokin laitteeseen ohjelmoitavissa oleva toiseus.
  ”Helvetti on muut ihmiset” (Jean-Paul Sartre).

 4. Olen nyt tarkoituksella hieman ilkeä ja totean, että Virossa kehitettiin vuodessa 10 miljoonalla eurolla parempi sähköinen terveydenhoidon järjestelmäosa kuin meillä runsaalla 1000 miljoonalla 10 vuodessa ja vaikka koronavilkku on tilaustyö niin taidan jättää väliin.

 5. Kyllä se minullakin Applessa latautui ja toimii ihan helposti, eikä kysellyt mitään lisäosia. Yhtään tartunnan saanutta ei ole näkynyt, mutta ketäs täällä korvessa sitten.

 6. Mika, esitän tähän paria vastausta miksi näin.

  1. Virossa arvostetaan IT-osaamista. Siellä tajutaan että se osaaminen nosti Viron kun se itsenäistyi uudelleen. Suomessa ministerit ja päättäjät herjaavat ja nolaavat IT-osaajia jatkuvasti. Asenne on vihamielinen.

  2. Korruptio. Eikun siis maan tapa. Eikun siis hyvävelikerho.

 7. Vähän lisää koronavilkun ongelmista:

  En puutu nyt gps tai paikannus-sanan tematiikkaan muuten kuin, että gps on älypuhelimessani aina päällä, mutta paikannus ei, ottipa puhelin signaalinsa mistä tahansa.

  1. Kun on asentanut koronavilkun android- älypuhelimeen ja hyväksynyt siinä kysytyt asiat, koronavilkun ikoni ilmestyy jollekin sivulle, joka kertoo, mitä sovelluksia sinulla on käytössä. Minulle se ilmestyi sivulle 4, jolloin siirsin ikonin alkunäytön hyvälle paikalle.
  2. Se vaatii asennuksen yhteydessä sekä bluetoothin ja paikannuksen hyväksymistä, että se asentuu. Kun olet sen saanut asennettua, sinulla ovat molemmat aktivoituina, muussa tapauksessa, jos jompi kumpi tai toinen on manuaalisesti de-aktivoitu, etusivulle ilmestyy punainen pilkku, joka ilmoittaa, että koronavilkku ei toimi, toisin sanoen ei ole päällä. Järjestelmä on kuitenkin toiminnassa, vaikka paikannus ei ole aktivoitu, mutta bluetooth on. Se siitä osuudesta.
  3. Jos sinulla on koronavilkku ”päällä”, ja kuljet väkijoukossa, jossa joku lähelläsi on saanut tartunnan, sinulle tulee jossakin vaiheessa ilmoitus, että olet altistunut ja pitäisi mennä testiin edellyttäen, että tartunnan saaneella on aktivoitu viranomaiselta saatu koodi puhelimensa koronavilkkuun. Jos tartunnan saanut ei aktivoi saamaansa koronakoodiaan, koronavilkusta ei ole apua hänen lähellään liikkuneille ja mahdollisen tartunnan saaneille.
  4. Eli, siksi koodin aktivointi pitäisi olla ”pakollinen” viranomaisvaade koronavilkkuun. Nyt se ei ole, vaan on ikään kuin maskisuositus tms. pieni osa noudattaa suosituksia, valtaosa ei.

  1. Nyt ollaan tulossa siihen tilanteeseen, että vastuuttomilta ei kohta kysytä mitään, vaan on toimittava niinkuin sanotaan. Tämä lepsu tilanne johtaa katastrofiin, jossa yrityksiltäkään ei kysytä mitään, vaan ovet menevät säppiin eikä tukea tule jos näin jatkuu.

 8. Zoomataanpa ulospäin: tietotekniikka on työkalu, kuin vasara. Ei se tee itsessään yhtään mitään.

  Oikeissa käsissä myös koronavilkku on hyvä työkalu. Mutta me emme voi määrätä ihmisiä toimimaan fiksusti. Voimme vain pyytää.

  Älkäämme näkö tietotekniikkaa pelastajana tai itseisarvona. Se. On. Työkalu.

  1. Just niin ! Mutta kun on pidetty hirveää melua latsusten määrästä ja suhteutettuna, kun ei ole velvolisuutta käyttää sitä, sen käyttökelpoisuus lähentelee nollaa.

 9. Kyllä se on jp osoittanut käyttökelpoisuutensa, kuten Kyuukin todistaa.Sen avulla voidaan paikantaa niitä jotka ovat altistuneet. Mikään laite tai testi ei anna sataprosenttista turvaa. Itse laitan bluetoothin kotona pois ja aamulla takaisin. En tiedä, onko siitä toimenpiteestä mitään hyötyä mutta ajattelin että akkua voi säätyä ja turhaa radiosäteilyä tulee ehkä vähemmän.

  1. Sillä sun puhelimesi bluetoothin säteilyllä ei ole mitään merkitystä säteilyn suhteen.
   Saat monikymmen-monisatakertaiset säteilyt jo puhelimesi muusta toiminnasta, radio-/telkkari-/puhelinmastoista, eri maiden armeijoiden radio-/tutkakalustoista, sähkölinjoista, jopa kuumasaumaimista jne.

 10. Kun saataisiin tieto siitä, kuinka monella todetulla sairastuneella on tai ei ole vilkkua ja moniko on sinne koodinsa pannut, auttaisi arvioimaan paremmin sen käyttökelpoisuutta.

 11. Ideologian saa mahdutettua myös koronavilkun yhteyteen:

  ”Yksityisten lääkäriasemien suorittamasta koronatestistä positiivisen tuloksen saaneet eivät saa testituloksen yhteydessä Koronavilkku-sovellukseen syötettävää koodia, jolla voisi välittää tiedon mahdollisesta altistumisesta muille.

  – Yksityiselle terveydenhuollolle ei ole annettu mahdollisuutta antaa Koronavilkku-koodeja, jolla henkilö voi aktivoida Koronavilkku-hälytyksen niille, jotka sovelluksen mukaan ovat voineet altistua tartunnalle. Koodeja on saanut antaa vain julkisesta terveydenhuollosta, vahvistaa esimerkiksi Mehiläinen-lääkärikeskusten liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf.”

  https://www.is.fi/digitoday/art-2000006647829.html

 12. Koronavilkun latausten määrästä on kyllä olemassa tarkkaa tietoa. Koronavilkun käyttömäärästä tuskin on olemassa pätevää tietoa. Ehkä alla olevan uutisen ilmoitus antaa jotain kuvaa koronavilkun hyödystä.

  *************************************************************************************
  https://www.is.fi/digitoday/art-2000006643323.html

  Koronavilkun kautta välitetty tieto jo yli 300 tartunnasta – sovelluksen käyttö kasvussa

  Yli kolmasosa laboratoriossa vahvistetun koronatartunnan saaneista on välittänyt tiedon eteenpäin Koronavilkku-sovelluksen kautta.

Kommentoi