Että jaksetaan maskeista – päiväkirja 10.10

 

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää vietetään tänään. Täytyy keskittyä siis erityisen hyvin ja oikein kirjoittamaan. Monipuolinen viikko takana josta voin kertoa vasta myöhemmin, koska luvattiin pitää suut supussa 20.10 asti. Ei, kyseessä ei ole meidän henkilökohtaiset asiat Mirjamin kanssa.

 

”Te mullisaukon pennut”, kirjoitti Aleksis Kivi Seitsemässä veljeksessä. Aivan samoilla sanoilla voidaan sanoa noista ulostuloista joita nyt tehdään, yrittäen kerätä poliittisia irtopisteitä koronan varjolla. Eurooppalaisittain Suomi on parhaiten hoitanut koronavirusta. Miten se näkyy? Ne tahot jotka vastaavat koronan hoidosta saavat valtavaa ryöpytystä niskaansa.

 

Sanon teille, avatkaa silmänne, lukekaa millainen tilanne on Euroopan eri maissa? Katsokaa uutisia sieltä? Mitä näette, mitä kuulette? Ihmiset kulkevat maskit kasvoillaan ja silti eri maissa ja kaupungeissa julistetaan poikkeus – ja hätätiloja. Herranen aika, pidättekö suomalaisia täysin idiootteina, jotka tarvitsevat kädestä pitämistä ja määräyksiä, jotta kasvomaskeja käytetään. Anna mun kaikki kestää.

 

Meillä sen sijaan meuhkataan olemattomista asioista kun seurataan puolueiden gallupeja, voi hyvät hyssykät sentään. Ja huomioikaa te jotka ehkä hyökkäätte minua vastaan, en ole yhdenkään hallituspuolueen edustaja tai kannattaja. Annan kuitenkin hallitukselle työrauhan, todella vaikeassa tilanteessa, toivotan menestystä ja selviämistä.

 

Sanon taas kerran, kritiikki ja arvostelu ovat aina paikallaan, kun se tehdään asiallisesti, yhteistyöhön pyrkien, parempaan lopputulokseen pääsemiseksi. Miksi presidentti Sauli Niinistölle sallitaan yhteisvastuun perääminen yrityksiltä, mutta pääministeri Sanna Marinin kimppuun hyökätään kuin hyeenat kun hän kohtuuden nimessä vaatii samaa kun presidenttimme.

 

Se siitä politiikasta, huh huh. Eilen olin Kihniön kirjastossa kuulemassa Kihniö 100 vuotta tilaisuudessa, jossa tuotiin esille kihniöläisiä tieteentekijöitä. Toistakymmentä väitöskirjaa oli näytillä ja paikan päällä Tuomo Tiainen sekä Jorma Niemelä. Mahtava saavutus pieneltä kunnalta. Mukava tilaisuus, josta tohtorit siirtyivät rehtori Matti Sillanpään johdolla koululle kertomaan oppilaille tiestään tieteentekijöiksi.

 

Olin torstai-iltana jo melko puhki kotiin tullessa. Niinpä asetuin sohvalle, otin paikallislehden ja aioin nauttia täysin siemauksin olostani. Niin oli päättänyt myös Vilma neiti. Hyppäsi oitis mahani päälle, puski lehden pois ja vaati hyvänä pitoa. Siispä rapsutusta, silitystä ja juttelua pikkukisulle. Jos vähänkään hellitin, alkoi puskeminen ja ilme: Älä unta näe, että lopettaisit.

 

Skoda on siinä kunnossa, että ensiviikolla vien näytille katsastusmiehelle. Skodasta tuli mieleen kuinka kerran Mirjam sanoi autossa minun olevan positiivinen ihminen. Kysyin syytä mielipiteeseensä ja hän totesi lakonisesti, ei muuten, mutta mietin sitä kun Skodalla uskalsit ohittaa toisen auton.

 

Korona huomioita:

  • olemme lähiaikoina totuuden edessä koronan suhteen. Uusia tartuntoja ilmenee aina vain enemmän. Älkäämme odottako viranomaisten päätöksiä tai suosituksia. Me itse voimme omilla toimillamme estää viruksen leviämistä. Eikä se vaadi meiltä liikoja, eihän!
  • antakaamme hoitohenkilökunnalle, kauppojen työntekijöille ja kaikille muille tukea ja kiitosta kuin vain voimme. Toivon päättäjien myös huomioivan raskaan taakan jonka he joutuvat kantamaan, eikä millään näennäisillä huomionosoituksilla vaan selvällä rahalla.
  • Ei kai koronasta voi kirjoittaa ilman Trumppia. Ymmärtääkö joku tämän miehen toilailuja? Hän kun pokkana väittää koronan olevan vaaraton ja kausi influenssan olevan paljon vaarallisempi. Näin puhuu valtion päämies jonka maassa on koronaan kuollut 200 000.

 

Tänään lauantaina rentoudun armaani kanssa, teemme mitä mieleen juolahtaa ja illalla saunomme viikon työt pois kipakoissa löylyissä. Sunnuntaina kirjoitan tarinan ja runon alueemme joululehteen, tai taitaa nykyisin olla nimeltään kotiseutulehti. Ajatus tarinasta on jo muhinut päässäni, mutta runosta ei ole hajuakaan, paitsi jouluinen täytyisi olla. Ja kaiken päälle saa sitten käydä vesijumpassa mukavien kavereiden kanssa.

 

Huumoria:

Alussa tuli arvosteltua politiikkaa. Siispä laitan keskustelun eduskunnan kuppilasta. Lihaa syövä kansanedustaja ja kasvissyöjä kollega juttelivat: Mitä moraalisesti arveluttavaa on lihansyönnissä? Sitä harrastavat tappavat eläimiä.

Entä mitä moraalisesti arveluttavaa on kasvissyöjissä, kysyi toinen?

Sitä harrastavat syövät eläinten ruuat.

 

Hyvää syksyistä viikonloppua ystävät rakkaat.

12 vastausta artikkeliin “Että jaksetaan maskeista – päiväkirja 10.10”

  1. Eipä voisi taaskaan kerran Hannu blogisi osua enemmän asioiden ytimeen.
    Aleksis Kiven päivä; kuinka hyvin suomalaisuutta osaakaan luonnehtia.
    ——-
    Noista gallupeista olen 100% samaa mieltä.
    ——-
    Sanna Marinista ja hallituksesta; toki he tekevät parhaansa mutta kun se ihminen nyt vaan niin vajavainen … kyllä niitä virheitä tulee itse kullekkin.
    ——-
    Tuosta Vilmasta, alkaa minullekkin tuntua tuo Vilma-neidin kovinkin tutulta, se tuo Pikkumirri. Mirri itsessään on minulle tuntematon käyttäytymiseltään, joskus vähän häiritseekin; siksi omia latujaan Mirri kulkee.
    ——–
    Koronasta; henkilökohtaisesti pyrin huolehtimaan ensisijaisesti perusasioista; etäisyydet, käsihygienia ja ryhmien välttely.
    —–
    Tuo ravitsemuspolitiikka sai minulta naurut kirpoamaan.

  2. Tuohon edelliseen vielä lisäisin; kuten aiemminkin olen kirjoitellut, minua kissat eivät oikeastaan ole koskaan erityisemmin kiinnostaneet, nyt kun olen ilmeisesti jäänyt ns ”kahden kissan loukkuun”.
    Mirri, aina salaperäinen, erittäin itsenäinen, ei hae minkäänlaista kontaktia, vaan elää aivan omalla tavallaan.
    Pikkumirri taas, varjona kulkee mukanani aina pihalla liikkuessani, aina tilaisuuden tullen osoittaa; sinä olet minulle tärkeä.
    Hae nyt siitä kokemusta kissoista; pelkästään eri käyttäytymistapojen ristiriitaisuuksia. Silti molemmat minulle ovat tärkeitä. Jos Mirri on päivän poissa, heti mieleeni tulee; onkohan sillä ehkä ongelmia.
    Pikkumirri taas on suoraviivaisen, seurallinen, osoittaa kiintymyksensä monin tavoin; siis aivan vastakohta.
    Onhan siinä pohtimista, ehkä pitkäksikin aikaa, sillä haluan oppia tuota kissan sielunelämää, edelleenkin.

  3. Kokoommaskit heikoin ulostulo. Oikeasti ekatuontierä oli kyseenalainen ja koko asia uutta.
    Aleksis Kivi kirjoitti teoksen joka kantaa yhä sen seitsemän veljestä !

  4. Kevvään kuluessa viranomaiset ja hallituksen vastuuministerit tiedottivat, että maskien käytöstä ei ole sanottavaa hyötyä, pikemminkin maskin käytöstä voi olla haittaa.

    Mielestäni en ole vielä niin dementoitunut, että muistaisin asian väärin, kun muistan, että tälläiset väitteet koskivat maskeja yleensä, eikä vain kangasmaskeja.

    Nyt sitten pääministeri eduskunnan edessä avoimesti myöntää, että maskisuositusta ei annettu, koska maskeja ei ollut. Eli syy suosituksen antamattomuuteen ei ollut millään tavalla terveydellisiin syihin pohjautuva, vaan jokin aivan muu.

    Kun tätä asiantilaa nyt sitten kritisoidaan, niin mielestäni kritiikki on asiallista ja perusteltua.

    Kevätkesän mittaan puhuttiin myös ”tutkimuksesta”, jolla perusteltiin suositusten toimimattomuutta. Tutkimus oli kuitenkin vain hätäinen kirjallisuustutkimus, jonka näyttöjä voidaan hyvinkin kritisoida. Kritisoitiin jo silloin aikoinaan.

    Yksi syy miksi tälläiseen tilanteeseen ajauduttiin oli se, että varautumissuunnitelmat ja esim. varmuusvarastot osoittautuivat täysin riittämättömiksi ja varastoissa tavara epäkurantiksi. Viranomaiset eivät olleet hoitaneet tehtäviään.

    Toinen syy oli se, että oikein ministerin Kiurun johdolla kieltäydyttiin yksityisen sektorin tarjoamasta avusta maskien toimittamiseksi.

  5. Kylä hallituksen mokista pitää saada puhua vaikka koko hallituskauden ajat.

  6. Vähän olen pettynyt siihen ajatukseen että suomalaisetko eivät tee mitään? Että joka kerta kun joku nostaa roskan kadulta, auttaa lähimmäistään tai nikkaroi linnunpöntön, ei sitä suomalainen tee vaan maamme hallitus jota ilman kukaan ei nousisi sängystä ylös aamulla?

    Kyllä tämä ehkä valvontayhteiskunta on mutta en nyt ihan noin pitkälle näe…

  7. Minä nyt en ihan noin näe: tästä ikkunastani, kanat laiduntavat, Pikkumirri pirstaa tuolla pihalla, lämmitän saunaa, käyn lisäämässä puita.
    Hallituksen toimista en juuri nyt jaksa kiinnostua; tuolle Mirrille kait pitäisi laittaa ruokaa.

  8. Riittää tuo vatkaus maskeista. Se paljastaa vain pölvästien känkkäränkän, kun ohjataan vain peruutuspeilistä nokkakolariin.

    Pidä turvavälit kunnossa, huolehdi käsihygieniasta, vältä ihmisruuhkia ja käytä silloin maskeja. Tämä riittää hallituksen neuvoksi, piste.

    1. Jollekin esivaltaa vimmatusti puolustavalle puheet maskisotkusta ehkä riittää, mutta muut voivat varmaan jatkaa niin kauan kuin haluavat.

  9. Nyt ei melskatakaan sinänsä maskeista vaan siitä, mitä kukin vastuuhenkilö on aiemmin asiasta sanonut ja mitä ei. Tästähän pääministeriä nyt kovistellaan.

    1. Höpö höpö, saatu perustieto maskien saatavuudesta ja jakelun laajuudesta oli täysin totta. Tehosta taas väittelivät terveysviranomaiset, eivät poliitikot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *