Paskanmarjat

 

 

Kuten tiedetään, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Torttu, pökäle, uloste, kakka ym. Paska on ollut myös meille suomalaisille kautta historian elinehto. Kuinkahan monta miljoonaa talikollista suomalaiset ovat levitelleet pelloilleen lehmän – ja hevosenpaskaa? Ai ai minkälaisia satoja pellot ovat tuottaneet paskan voimalla. Aidon paskan ansiosta ruisleipä oli sitä oikeaa leipää jossa vitamiinit ja kuidut antoivat ”ruista ranteeseen”.

 

Jostain syystä ihmisen peräsuolesta tulevasta tuotteesta on tehty jotenkin häpeällinen. Lapsille puhutaan kakasta ja lääkäriin viedään näyte ulosteesta. Jotenkin on koettu irtiottoa alkukantaisuudesta ja haluttu korostaa sivistyneisyyttä puhumalla paskasta kiertoilmaisuin.

 

Mitä naapurit sanoisivat jos äiti huutaisi pihalla lapselle, että mene käymään vielä potalla, ettei matkalla tule paskat housuun. Tässä tilanteessa koetaan sivistyneeksi kehottaa menemään potalle, etteivät kakat tule housuun. Aikuiset taas keskenään porukoissa joissa ollaan kutakuinkin selvin päin, kerrotaan mentävän vessaan ”isolle hädälle”, ”suolen tyhjennykselle”, ”istunnolle” jne.

 

Paska on asia josta väännetään huumoria ja kerrotaan siihen liittyvistä kommelluksista. Kuuluisin kommellus lienee aikanaan radiosta tullut Markus – sedän lasten ohjelma. Kuinka ollakaan erään kerran ohjelman loputtua Markus – setä unohti sulkea mikrofonin ja niin suomalaiset saivat suorana kuulla eetteriin kuuluisat sanat: Markus – setä lähtee nyt paskalle. Tästä puhutaan ja muistellaan asiaa yhä.

 

Jätkäporukoissa on naureskeltu ja puhuttu krapula-aamuina kuinka oli herätty ripulipaskat housuissa ym. tarinoita. Oliko niin, että jopa Runeberg kirjoitti Sven Tuuvan kyykkineen kiven takana paskalla kiljun juonnin seurauksena, kun korkea-arvoiset upseerit yllättivät hänet ja pitelivät nenäänsä.

 

Kaikki taitavat muistaa Irwin Goodmanin laulaneen: ”Haistakaa paska koko valtiovalta, ette osaa muuta kuin verottaa”. Laulu upposi kansaan kuin häkä. Kerrankin asiat sanottiin suoraan, niin kuin ne on, oli suomalaisten mielipide. Rauli Badding Somerjoki taas lauloi: ”Maailma hukkuu paskaan, me vain luemme lehtiä”. Paska on siis ollut tärkeä myös tiedonvälityksessä.

 

Nyt sitten taas paska on saanut arvoisensa sijan yhteiskunnassamme. Opetusministeri Li Andersson loihe lausumaan sanat jotka jäävät elämään historian lehdille. Hän nimittäin sanoi Jussi Halla – ahon puheenvuoron olleen paskapuhetta. Siitäkös riemu repesi mediassa ja varsinkin sosiaalisessa mediassa.

 

Että ihan ministeri käyttää suorassa lähetyksessä aidosta luonnon tuotteesta paska sanaa, mihin tämä maailma menee? Liekö paska juttu hallitukselle, joka muutenkin saa koko ajan paskaa niskaan milloin mistäkin. Oliskos ihan välikysymyksen paikka, taikka presidentin tukistus paikallaan, mitä?

 

Paskan marjat, sanon minä. Anteeksi vaan kaikki puolukat, mustikat, mansikat ja muut marjat sekä Marja nimiset, kun sotkin teidät mukaan tähän kirjoitukseeni ihan otsikkoa myöten. Mutta minkä sille voi kun paskanmarjat on niin hemmetin osuva ilmaus asioille joilla mennään ihan väärille urille, eikä toinen/toiset ymmärrä millään. Joten haistatetaan koko Li Anderssonin kohulle paskan marjat.

 

 

 

10 Replies to “Paskanmarjat”

  1. Mitähän kirjoittaja haluaa sanoa ? Ei aukea minulle , omaan kuitenkin varsin laajan ammattitaidon , johtanut erinäköisen määrän ihmisiä kohtuhuimiin suorituksiin ……tulee mieleen , onko paskapuheista tullut Suomeen yleisempi ilmiö ? En edusta Lin poliittista näkemystä , oli kuitenkin siihen kohtaa ohjelmaa , varsin osuva ilmaus ! Koski myöskin Orvon osaa keskustelutuotannossa , joka toimittajankin osalta oli . Naurettavan ja säälittävän tasoa .

  2. Li Andersson siis oikeastaan halusi sanoa: ”Jussi Halla-ahon puhe on hedelmällistä, uutta tuottavaa, välttämätöntä kasvulle, tärkeitä aineksia sisältävää, maata parantavaa ja luonnollista”. Mutta hän vain halusi sanoa sen tiiviisti.

    1. Kuten sanoin jo aiemmin, niin nelikon keskustelussa oli vahva eroottinen jännite. Erotiinkka on useon hedelmällistä.

  3. Kuninkaalla oli peräpeilin pyyhkijä ja se oli ko henkilön arvostettu tehtävä.
    Kun nykypäivänä halutaa käyttää luomutuotettua ruokaa, niin peltoonhan se paska pitäisi laittaa kasvuvoimaksi.

Kommentoi