Saunominen

 

Taannoin uutisoitiin kuinka ihmisten tulisi välttää saunomista. Saunomisesta kun leviää pienhiukkasia, jotka ovat ihmisille epäterveellisiä ja luonnolle tuhoisia. Puilla lämpiävää saunomista tulisi välttää, ellei peräti luopua löylyttelyistä.

 

Saunomisen on todettu viime aikojen uutisten mukaan olevan terveellistä. Pitäisi saunoa jopa neljä kertaa viikossa. Saunomisesta on monenlaisia terveysvaikutuksia. Estää dementiaa, sydämelle hyvää ja myös mielenterveydelle saunominen on mannaa.

 

Vai niin, että sillä lailla on saunomisen laita. Juuri kun vähensin saunapuiden tekoa, saunassa käymistä, niin mitä vielä, nyt sitten pitäisi roimasti lisätä saunomista? Sydämen tykytyksiä tässä saa vaikka kuinka on tahdistin ja mielenterveyttä koetellaan kun soudetaan ja huovataan sen saunomisen suhteen. Ihan tässä alkaa myös epäillä kiihtyvää dementiaa. Meinaan jos muisti heittääkin tuon saunomisen käyntikertojen suhteen?

 

Vai onko tässä taas erinomainen kouluesimerkki markkinoinnista? Ensin ihmiset saadaan kiiruulla heittämään vanhat puilla lämpiävät kiukaat mäelle ja ei kun auton nokka kohti rautakauppaa sähkökiukaan ostoon. Helppoa kuin rikkaiden osinkojen nostot.

 

Seuraavaksi yhteydenotto sähköyhtiöön koska mökille täytyy saada töpseli josta kiuas saadaan lämpiämään. Vaan ensimmäisen sähkölaskun jälkeen isäntä tai emäntä kauhistuu ja laittaa saunomisen toppiin. Sähköyhtiö jo veloitti ihan kiitettävästi, kiuas maksoi ja sähkömies otti omansa asennuksista. Sähkönsiirtomaksu oli pilvissä eikä saunominen neljä kertaa viikossa koko perheen voimin halvaksi tullut. Romahtaako sähkökiukaiden vaihdot, romahtaako sähkön kulutus?

 

No, markkinavoimat laittoivat kaiken tietotaitonsa peliin. Alettiin vedota terveyteen. Se jos mikä herättää ihmiset. Vaimo lukee uutisen miehelleen jolla on jo pitkään ollut hermot kireällä jatkuvien kolotusten takia ja sydänkin on temppuillut. Kohta olemme terveitä kuin peipposet kun vaan jaksamme saunoa sitten vaikka hammasta purren.

 

Ja näin ihmiset elävät onnellisina kun vanhat kiukaat ovat saunan takana ruostumassa, mutta terveys on timanttia, eikä kukaan syytä ilmaston pilaamisesta kun töpselistähän saa sähköä mielin määrin tuhoamatta luontoa.

 

Mitä tästä tarinasta opimme ja miten sitten lopulta kävi? Isäntä kuoli ainaiseen rahanpuutteeseen, pakolliseen saunomiseen, meni ja laittoi mielenterveyden heittäessä itsensä kaulakiikkuun. Ja Helsingissä päättäjät harovat hiuksia siitä kuinka ihmiset ovat niin kovin ilmastonmuutosvastaisia vaikka meillä on näyttää yksinkertaiset keinot sen torjumiseksi, kuten vaikka tuon saunomisen vähentäminen.

 

13 Replies to “Saunominen”

 1. Meillä saunotaan vähintään kolme kertaa viikossa. Puilla, todella kuivilla koivuklapeilla sauna lämpiää, sauna savupiipusta näkee muuten palamisen puhtauden.
  Meillä saunan piipusta tulee aluksi vaaleanharmaata savua, sitten ei havaittavaa. Palaminen siis on puhdasta.
  En korvaani lotkauta noille erilaisille tutkimuksille; minä saunon puulämmitteisessä saunassa ja sillä hyvä.

   1. Koivu ykkönen jo tuoksun vuoksi ja siksi, jos on kekseliäs, hiilet ja tuhkankin voi hyödyntää.
    Sitten leppä ja pihlaja sekä omenapuut ovat kaikki erinomaisia.
    Suomalaisen mielenterveys järkkyy ilma saunaa ja siitä tulee sydäri !

 2. Omakotitaloon olisi kaukonäköistä järjestää ainakin yksi sähköä käyttämätön tulisija. Sähkökatkoja voi esiintyä.

  Sattumasähkön takia romutetaan polttovoimaloita kannattamattomuuden takia.
  Kylmällä ilmalla voi tulla sähköpula, jos Venäjälle tulee toimitusvaikeuksia.

  Terrorismi voi tuhota sähkölinjoja.

  Auringon lähettämä sähkömagneettinen pulssi voi tehdä tuhoja sähkön siirrolle ja tuotannolle.

  Sotia ei ole tuhansien vuosien kuluessa kyetty sotimaan loppuun. Sodat aiheuttavat sähkökatkoksia.

  Rakennuslupia myönnettäessä pitäisi vaatia, että taloon tulee vähintään yksi tulisija (ei huonon hyötysuhteen omaava avotakka). Kiuas tai kevytrakenteinen kamina voisi riittää. Kaminalla olisi helpompi kypsentää ruokaa.

  1. Kaupungissa jokaisella pitäisi olla säkillinen koivuklapeja ja kaasuvehkeet – minulla on. Ei muuta kun puistoon teltan kanssa ja klapit lähelle palamaan. Kaasua voi käyttää kaupunkihuushollissakin.

  2. Helsingin kaupungin rakennussäännössä oli 70-luvulla pykälä, mikä edellytti omakotitaloon tiilisen savuhormin ja varaavan tulisijan, siis lähes aina takka.

 3. Sauna on suomalaisen pyhäpaikka.
  Uutisoitiin myös että saunaan kuolee vuosittain kymmeniä?
  AL – uutisoi Ylöjärven savusaunan käyttäjien häirinneen uudisasukkaitten rauhaa ja nyrpistävät nenäänsä ilmeisesti eivät ole saunojia? Aiheesta käydään oikeutta!

 4. Oli hankkeissa ostaa vuonna 1958 valmistunut pieni omakotitalo, joka oli tehty ilmeisesti yleisin piiristuksin, koska muuallakin on näkynyt samanlaisia. Livahti käsistä.
  No, sen sauna oli homeessa, joten ehdin jo suunnitella uuden rakentamista olkisavesta. Savi on raskasta, mutta olkisaven ominaispaino on ehkä puolet hirren painosta. Joten lämmöneristyskyky lienee kohtalainen. Kilo puuta tarvitsee kaksinverroin energiaa lämmetäkseen yhtä paljon kuin kilo savea.

  On siis luultavaa, että olkisavisauna lämpenisi huomattavasti nopeammin kuin hirsisauna. Savusaunassa tämä merkitsisi myös puhtaampia seiniä, koska lämmin seinä tiivistää savun kosteutta vähemmän.

  Väitetään saven suojaavan rakenteita homeelta ja lahoamiselta eikä olkisavi syty eikä ylläpidä palamista. Tuskin tarvitaan pslonsuojalevyjä kiukaan viereen tai kattoon, joka voidaan myös tehdä olkisavesta.

  Olkisavesta rakentaminen on työlästä ja likaista touhua. Savesta täytyy tehdä liuos ja sekoittaa se olkiin. Ja seos tulee sulloa seinämuottien sisään.

 5. Aikanaan ruotsalaispuolueen Stefan Wallin sanoi ollessaan ympäristöministeri, että Euroopasta tulee kovasti painetta suomalaisten puulämmitteistä kiuasta kohtaan. Niitä pitäisi alkaa vaihtaa sähkökiukaiksi pikemmiten. Hän tosin itse aikoo lämmittää saunansa puilla hamaan tappiinsa asti.

  Niin se lämpii meilläkin tuolla rannasssa pari kertaa viikossa. Joskus kesällä muillakin puilla, kuin koivuilla. Esimerkiksi haapa on varsin verraton lämmityspuu, tosin pitää kuivua pari kolme vuotta sisällä.

 6. Sanompa taas kerran, että me rakensimme joitain vuosia sitten keskelle Rooman kaupunkia suomalaisen saunan. Sinne veimme sähkökiukaan, ei tullut kysymykseenkään puukiukas, se olisi kuiienkin häädetty pois. Muutenkin tehtiln ilman lupia, koska hakemus olisi kestänyt byrograattisessa maassa vuosia, ja tuskin olisi edes hyväksytty.

  Ei oikein tahtonyt sähkösopimuskaan onnistua paikallisen jakeluyhtiön kanssa, siellä kun pelataan aika paljon kaasun kanssa. Vesikin lämmitetään vallan kaasulla.

Kommentoi