Valtion velka ei olekaan ongelma, kokoomuksessa

 

 

Muistamme ajat kun vanhuksille piti saada kunnon hoitoa. Myös kun pieniin eläkkeisiin haluttiin korotuksia tai työttömyysturvaan. Julkinen sektori ja kunnalliset palvelut tahdottiin turvata. Mitkä olivat selitykset tavoitteiden torppaamisiin?

 

Erilaisten asioiden kuntoon saattamisen vaatijat kuvittelevat rahaa saatavan seinästä. Valtion velka alkaa jo hipoa kriisirajoja. Vientiteollisuus on turvattava. Selityksiä löytyi toinen toisensa perään. Varsinkin kokoomus on ollut ärhäkkä keksimään selityksiä miksi köyhien pitää pysyä köyhinä. Varsinkin julkista taloutta sekä kuntien valtionosuuksia on leikattu eri syihin vedoten.

 

Julkisen ja kuntien taloudet on nähty peikkona. Jos kasvatamme valtionvelkaa julkista sektoria rahoittamalla, maamme on kohta konkurssikypsä. Tämä on ollut oikeistopolitiikan joutsenlaulua jota on jaksettu veisata.

 

Sitten tuli koronavirus. Kokoomus huutaa kurkkusuorana yrittäjien pelastamista. Enää ei paina huoli valtion taloudesta. Valtion velkaan on piikki auki, kunhan saadaan rahaa suurpääomille. Muistatte vielä Rinteen Vappusatasen. Muistatte myös kuinka kokoomuksessa riemastuttiin. Kuin suden ulvontana kuultiin, mistä rahat, mistä rahat?

 

Rahaa tuntuu riittävän yllin kyllin oikeiston mielestä, kunhan vaan taskut ovat oikeat joihin miljoonat sullotaan. Yleensä oppositiossa nostetaan valtaisa meteli hallituksen rahankäytöstä. Mutta yksi asia on josta kokoomus visusti vaikenee.

 

Hävittäjähankinnat. Oliko 10 miljardia ja sen päälle tulevat miljardien menot. Mikään muu ei maatamme uhkaa niin paljoa kuin kansallisen eriarvoisuuden kasvattaminen. Luokkaerojen kasvu on tulevaisuudessa sellainen tekijä, jos sitä vääryyttä ei korjata, kukaan ei tiedä millaiset kapinat meillä on edessä.

 

Mutta ei, kokoomuksessa ei värähdystäkään hävittäjähankinnoista luopumisiin. Mutta annappas olla, kun puheet siirtyvät tuloerojen kaventamiseen, johan alkaa valtava mouruaminen, mistä rahat, mistä rahat.

 

Tulemme elämään kohta aikaa, jossa vaaditaan kansalaisilta samassa veneessä olemista. Mikäs siinä, mutta veneessä täytyy tapahtua vaihdoksia. Omistavan luokan on vuoro tarttua airoihin ja pienituloiset ja kyykytetyt pitävät vuorostaan perää. Vääristynyt tulonjako on oikaistava ja vene ohjattava tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden satamaan.

15 Replies to “Valtion velka ei olekaan ongelma, kokoomuksessa”

 1. Ongelma ei ole siinä, etteikö tässä maassa olisi aivan riittävästi veroja, maksuja ja velvoitteita omistavalle luokalle.

  Ongelma on siinä, että näitä veroja, maksuja ja velvoitteita on aivan liian helppo kiertää jos sitä omistusta on tarpeeksi paljon.

  1. Niinpä ..

   Italialaisten on turha syytää pelkästään koronaa talousvaikeuksistaan. Jo ennen epidemiaa Italian valtionvelka oli yli 2373 miljardia

   ****************************************************
   https://yle.fi/uutiset/3-11315876

   22.4.2020

   Italiassa veronkierto on Euroopan yleisintä, mutta muuallakin Euroopassa harrastetaan verokeplottelua – ja siitä hyötyy muilta tiukkaa taloudenpitoa vaativa Hollanti
   .
   Kriisin pahoin koettelema Italia syyttää pohjoisia jäsenmaita sydämettömyydestä, kun ne eivät hyväksy Euroopan yhteisvastuullisia velkakirjoja Italian ja myös Espanjan auttamiseksi.
   .
   Hollanti johtaa rintamaa, joka torjuu Espanjan ja Italian vaatimaa yhteisvastuuta. Samaan rintamaan kuuluu myös Suomi. Ja Saksa.
   .
   Tax Justice Networkin mukaan EU-maat, erityisesti Espanja ja Italia menettivät verotuloja noin 10 miljardia euroa vuodessa juuri Hollannin veroparatiisilainsäädännön vuoksi.

 2. Tosiasia on, ettei meillä ole varaa syömävelan lisäämiseen.
  Kuitenkin olemme yllättävässä tilanteessa, missä firmojen kaatuminen olisi katastrofi.
  Saattaa olla jollekin edelleen yllätys, että firmojen kaatuminen tarkoittaa sitä, että ne pienituloiset duunarit ovat sitten ilman töitä ja toimeentuloa pitkän aikaa eikä valtiolla ole rahaa elättää kovin suurta työttömien joukkoa ilman verotuloja.
  Suomen talous ei myöskään nouse, ellei ole töitä ja veroja maksavia kansalaisia.
  Sen taakan kantavat pääosin keskituloiset nykyäänkin eikä verotuksen kiristämisellä todellakaan pötkitä pitkälle.
  Eri asia on sitten se, että osinkotulojen kevyempi verotus ja mm. ay-liikkeiden verovapaat osingot ovat poissa yhteisestä potista ja ne pitäisi laittaa samalle verotustasolle kuin palkka- ja eläketulot.

  1. Tässä tilanteessa velkaa on otettava pahemman katastrofin estämiseksi, mutta sekin on maksettava aikanaan.

 3. Eikö vanhusten tila, leipäjonoissa värjöttelijöiden tila köyhien työttömien tila ole ollut paha? Luuletteko, että suurpääomat luopuvat osinkonjaoistaan, purjeveneistään tai muista omaisuuksistaan turvatakseen tehtaidensa työläisten työpaikat? Eivät luovu vaan huutavat yhteiskuntaa apuun, jota ennen ovat kironneet. Jos menet hakemaan toimeentuloturvaa, kaikki syynätään, pankkitilit, asunnot, pienet omaisuudet ja käsketään ensin ne myydä. Mutta raharikkaille ei sellaisia vaatimuksia aseteta.

  1. Tämä on niin totta kuin olla voi. Yhdyn täydellisesti Hannun mielipiteeseen. Mutta. Annappas olla kun tilanne normalisoituu. Opposition hyökkäykset muuttuvat entisä raadollisemmiksi. Se aika on edessä päin.

 4. Ay ei halunne korjausta pieniin eläkkeisiin, päinvastoin. Lakkokenraalisto oli mukana kolmikannan pöydässä, kun päättivät ryöstää itselleen ja muille pitkäikäisille porhoille lyjytikäisten köyhien ” myöhennetyt palkat” ja ”perustuslain turvaaman omaisuuden”. Nuo ruumiinryöstäjät eivät ole osoittaneet pienintäkään katumisen merkkiä.

  Elinaikakertoimen tavoitteena on leikata eläkkeitä tilastoihin perustuvaan elinaikaodotteeseen vedoten. Vain syntymävuoteen perustuva leikkauskertoin on huijausta, koska eläkkeen taso ja sukupuoli antaisivat tarkemman perustan.

  Pienten eläkkeiden leikkaaminen kertoimen avulla pitäisi lopettaa heti, mutta ruumiinryöstäjät eivät taivu.

  1. Eläkkeiden taitetun indeksinhän ajoivat läpi nimenomaan demarit.
   Yksikään hallitus, missä demut ovat olleet mukana, ei ole edes aikonut sitä poistaa.

   1. Taitettu indeksi toteuttaa oikeudenmuksisuutta, jos se alentaa eläkkeitä iän myötä, sillä mitä kauemmin elää sitä nopeammin korvamerkitty eläkesäästö on loppumassa.

    Tärkeätä olisi laskea kulutushintoihin petustuvat indeksit oikein. Palkkaindekseissä pitäisi ottaa huomioon myös työttömien työnhakijoiden ansiot.

    Eläkkeille on asetettu sosiaaliturvatavoite. Eläkeläiset eivät tarvitse patempaa sosiaaliturvaa kuin muukaan väestö. Kaikki me olemme samassa veneessä. Siitä on pidettävä kiinni.

    1. Eläke ei ole sosiaaliturvaa, vaan tallennettua palkkaa, vaikka kuinka jotkut muuta huutavat.
     Eläkerahastot on maksettu palkansaajan maksuilla, työnantajien maksuilla ja veroja maksavien työntekijoiden valtiolle maksamislla veroilla.
     Lisäksi niitä kasvattavat sijoitustulot.
     Taitettu indeksi pienentää eläkettä koko ajan samaan aikaan, kun palkat nousevat.
     Osa eläkeläisistä kuolee nopeasti kuluttamatta maksamiaan eläkkeitä ja osa edes pääsemättä eläkkeelle..
     Osa elää pitkään.
     Nopeasti kuolleiden osuus jää pitkään elävien eläkkeiden maksamiseen, joten siinä on se oikeudenmukaisuus.
     Räksytykset siitä, että suuret ikäluokat vievät nykykakaroiden eläkkeet, on puhdasta soopaa.
     Suuret ikäluokat ovat olleet eläkkeellä jo pitkään ja heidän lukumääränsä pienenee koko ajan melkoista vauhtia.
     Suurten ikäluokkien eläkkeisiin menevät rahat vähenevät koko ajan vastaavasti.
     Täytyy myös muistaa, etteivät asuurten ikäluokkien eläkkeet ole alkuunkaan niin suuria kuin nuorempien ikäluokkien eläkkeet.
     Edelleen työeläkkeen saajat ovat joutuneet pakolla maksamaan kansaneläkemaksut, mutta iso osa ei siitä saa senttiäkään takaisin, vaan ne jaetaan muille.

 5. Orpo on mielellään toisten taskuilla kuten koko Kokoomus. Niin se mielipide muuttuu…

 6. Vasemmisto haluaa levitellä valtion.rahaa maailmalle, vaikka se huijareille päätyisikin.

  Kun pakkoeurottamisen takia ei voida devalvoida, on kilpailukykyä parannettava kikyilyllä ja yritystuilla. Jos riskisijoitukset eivät tuota, karkaa tuotantoa natsikiinaan.

  Vasemmisto on muutenkin vihreitten mukana karkoittamassa vähäpäästöistä teollisuuttamme saasteiseen natsikiinaan, jossa tuotetaan silkkaa sontaa maamme markkinoille.

  Yritykset täytyy pitää pystyssä maksoi mitä maksoi, muuten nälkä kolkuttaa. Tämän pitäisi matematiikkaa halveksivalle vasemmistollekin olla selviö. Vaan ei tunnu olevan. Presidentti Halonenkin vaikutti tässä asiassa höpsöltä.

  Sipilän hallitus yritti parantaa pienyritysten palkkausmahdollisuuksia vähentämällä työllistämiseen liittyvää riskiä vähentämällä yrittäjän korvausvastuuta suhdanteiden heikentyessä. Mutta mitä tekivät työttömän pahimmat viholliset, lakkokenraalit? Laittoivat pystyyn valtiopetokselle haisevat poliittiset lakot. Arvopohja-Ana, tuo turmeluksen äiti, hymyili tapaukselle vahingoniloa ilmaisten.

 7. Minä tunnen henkilökohtaisesti hyvin monia suurituloisia, ja lähipiirin kautta vielä jokusen kymmentä enemmän, joista jokainen on luopunut kaikista tuloistaan useaksi kuukaudeksi kriisin vuoksi. Ei osinkoja, ei palkkaa, ei palkkioita, elävät säästöillään.

  Ei, en ole kuullut kenenkään heistä luopuvan kodistaan, mutta eipä duunareiltakaan sitä edellytetä.

  Sanoisin, että ainakin iso osa varakkaita on ollut vastuullisia tällä hetkellä ja ovat tehneet osansa.

  Oi voi kun samaa voisikin sanoa päättäjistämme.

 8. Nyt kun meillä on kriisi päällä koronan takia niin Hannu siis ehdottaa luopumista varautumisesta toisenlaiseen kriisiin. Kukapa niitä hävittäjiä tarvii, eihän meille sellaista tilannetta voi tulla. Aivan kuten ei tarvittu suojamaskejakaan. Helppohan niitä on nyt Kiinasta tilata, Sarmasteen tai jonkun muun luotettavan tahon kautta. Kriiseihin varautuminen on rahan tuhlaamista, pois lapsilta ja vanhuksilta. Montako hoitajaa niilllä maskirahoillakin saatiin? Parempi aina varautua hyvän päivän varalle, niin kuin vaikka Ruotsi, joka hävitti ”turhan” armeijansa ja on nyt iloinen kun maailman rauha on ikuisiksi ajoiksi taattu ja Itämeri on ”rauhan meri”.

  Mutta ei mitään uutta auringon alla. Jo silloin, kun nykyisiä Horneteja hankittiin, äärivasemmisto vaati niiden sijaan jotain ilmatorjuntaohjuksia. Niillä olisi sitten varmaan ammuttu ilmatilaamme eksyneet Sukhoit alas ja lähetetty Putinille valitus ilmatilan loukkaamisesta.

Kommentoi