Valtuutetun Uudenvuoden puhe

 

 

Kuntalaiset – Medborgare

 

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen. Kihniön piti juhlia 100-vuotista taivaltaan monin eri tavoin, saattaa taloutemme tasapainoon, kunnes maailmalta levinnyt koronavirus alkoi koetella myös yhteiskuntaamme, kuntia ja sen asukkaita. Juhlimiset peruttiin lähes tyystin ja muut toiminnot vaikeutuivat huomattavasti. Me kihniöläiset selvisimme keväästä niin sanotusti kuivin jaloin. Myös syksyn osalta olemme toistaiseksi säilyneet ilman virusta. Kiitos kihniöläisten tunnollisuuden kun olemme esimerkillisen vakavasti ottaneet suositukset ja rajoitukset.

 

Kuntalaiset

Pienet kunnat taistelevat olemassaoloistaan. Myös kuntamme yllä leijuu uhkakuvia, meistä riippumattomista syistä. Eräs niistä on valtion suunnittelema turvetuotannon alasajo. Kihniö ja monet pienet turvetuotantokunnat haluaisivat turvetuotantoalan riisumisneuvottelupöytään, mutta nihkeää on ollut. Valtion on turvattava riittävä siirtymäaika turvetuotannon vähentämiseen ja alasajoon. On tuettava kattavasti kehitystyötä korvaaviin tuotantotapoihin, mitä ne sitten tulevat olemaan ja näin turvattava myös työntekijöiden työpaikat ja pysyminen omilla paikkakunnilla.

 

Kuntalaiset

Kihniö on aina ollut rauhanomaisen rinnakkainelon kannattaja naapurikuntien ja valtion kanssa. Kihniö ei haasta riitaa, mutta pienenä kuntana silti vaadimme oikeudenmukaista kohtelua ja hyväksymään meidät neuvottelukumppanina itsenäisenä kuntana. Emme voi hyväksyä ja katsella sivusta kun kuntaamme kohtaan tehty strategisia toimenpiteitä. Sairaalaamme kohdistuneet toimet olemme yksituumaisesti tuominneet ja vaatineet sen perumista. Rauhanomaisen ratkaisun aikaansaaminen neuvottelupöytään palaamalla on edelleen tavoitteemme, mutta yhdenvertaisena kumppanina. Me kuntalaiset ja kunta haluamme pitää oman terveyskeskuksemme, sairaalan sekä omat erinomaiset lääkärimme ja hoitohenkilökunnan. Siitä on pidettävä kiinni.

 

Kuntalaiset

Saimme taloutemme tasapainotettua. Valtuustoryhmällemme monet toimet olivat valtuustokaudella vaikeita. Vaihtoehdot olisivat kuitenkin olleet vielä karmeammat ja siksi punnitsimme tarkkaan myös suostumista vesilaitoksen yhtiöittämiseen. Kriisikuntamenettelyyn joutuminen ja mahdollinen pakkoliitos, jonka saimme hartioiltamme karistettua, ainakin vähäksi aikaa, olivat vaihtoehtona ryhmällemme mahdoton ajatus. Honkajoen ajautuminen Kankaanpään kyläksi oli esimerkki, minkä haluamme välttää.

 

Kuntalaiset

Tuleva vuosi toivottavasti näyttää suuntaa kuntamme kehitykselle. Kuntana panostamme elinvoiman kehittämiseen. Olemme aloittamassa ja itse asiassa jo aloittaneet erilaisia projekteja, joilla uskomme saavamme potkua kuntamme elpymiseen ja näin väestön vähenemisen pysäytettyä. Tulevat tehtävät ja toimet vaativat pitkäjännittyneisyyttä ja kun investointeihin käytettävät varat ovat rajalliset, niin suopeutta valtion taholta tarvitaan ymmärtämään, ettei heti oltaisi kunnantalon oven takana kolkuttelemassa virkamiesten toimesta ja kuntaliitosta tyrkyttämässä.

 

Kuntalaiset

Ryhmämme haluaa Kihniöstä kuntamuuttomyönteisen kunnan. Tarvitsemme uusia asukkaita tulotasosta riippumatta. Meillä vain ei ole varaa valikoimiseen. Muutama miljonääri olisi myös toivottavaa, kunhan maksavat valtion ja kunnallisveron kiltisti. Rohkeita uusia yrittäjiä tarvitaan ja kaikessa tässä tarvitsemme hyvää markkinointia. Meillä on myös ihan upea nuoriso. He ovat tulevaisuuden tekijöitä. Monet varmasti haluavat jäädä tai palata opiskelujen jälkeen omalle kotiseudulle, kunhan ensin ovat hankkineet kokemuksia ja elämyksiä muualta.

 

Kuntalaiset

Tulevana vuonna päättyy myös valtuustokausi ja kuntalaiset äänestävät uusista päättäjistä. Uudella valtuustolla ja eri elimiin valituilla tulee olemaan työntäyteinen valtuustokausi. Onnea ja menestystä kaikille teille jotka asetutte ehdolle kevään kuntavaaleihin.

 

Kuntalaiset

Kiitos kuluneesta vuodesta, hyvät kihniöläiset, olemme vieneet sen yhdessä kunnialla maaliin. Toivottavasti saamme juhlia 101-vuotiasta kuntaamme ilman häiriötekijöitä. Terveyttä, jaksamista ja hyvää mieltä ensi vuodelle, niitä me kaikki tarvitsemme.

 

 

 

 

 

18 vastausta artikkeliin “Valtuutetun Uudenvuoden puhe”

 1. Eikös se ollut juuri hiljan kun SKDL merkittiin taas kerran puoluerekisteriin, eli kannattajakortteja tuli riittävästi,

  1. Se oli SKP mikä sai kerättyä tarpeeksi kannattajakortteja. SKDL: n nimi on toki olemassa mutta ei toiminnassa.

 2. Kehittäkää kunnastanne vanhusmyönteisyyden mallikunta ja rakentakaa ja perustakaa nykyisille ja tuleville eläkeläisille kaikenkattava palveluverosto, jossa eläkeläisiä kohdellaan kunniakansalaisina, eikä syyllistetä heitä yhteiskuntamme kantokyvyn vinoutumasta.
  He ovat hyviä veronmaksajia ja nuoret seuraavat heitä kyllä Kihniölle perässä, kun hoito,-ja hyvinti tarvitsee paljon tekeviä käsi, eli työpaikkoja.Mikäs sen parempi asuinpaikka kuin luonnon ja rauhan ja puhtauden Kihniö, jossa ihminen on toiselle ihminen, eikä tuottamaton numero byrokratian rattaissa.
  Hyvää uuttavuotta Hannulle.

  1. Pieni on kaunista ja hoito ja huoma ovat ehtymätön luonnonvara, kun kaikki meistä vuorollaan sitä tarvitsee.

  2. Samasta olen puhunut Arvi, mutta kun tarvitsisi myös puolisolle työpaikka. Uusia vuosia myös sinulle Arvi.

 3. Tulevaisuus vaan on toisen näköinen, mitä Hannu ja Kihniö toivovat, eikä Kihniö ole Suomessa yksin, vaan kymmenkertaisesti.
  Sille ei voi mitään, että tietyn kokoinen suuruuden ekonomia on tulevaisuutta ja, että lähellä toisiaan olevien kuntien päällekkäistoimintoja pitää karsia.
  Se on jo tullut selville parinkymmenen vuoden Sote- yritysten kautta. Eli terveys-sairausmenot eivät suinkaan pienene, vaikka väestörakenne joskus nuortuu. Se on syy leveimmille hartioille kaikkialla ja uudelleen organisoinnille uusin osittain teknologisine välinenkin.

  Mutta puhe oli loistava.

  1. Eikö tässä uudessa Sote mallissa nimenomaan pitäisi säilyttää kuntien lähipalvelut? Itsellä on myös vahva epäily, että lähikuntien terveyspalveluja yhdistellään kun uusissa hyvinvointialueiden valtuustoissa isot kunnat saavat ylivallan ja pienten kuntien edustajat joutuvat nielemään katkeraa kalkkia. Kiitos Juhani kirjoitukseni kehuista.

 4. Anteeksi Hannu, minä näköjään tein jotain muuta mitä ajattelin. On niitä täälläkin jotka meitin pienten elämää vainoaa ihan viimeiseen asti. Hyvää vuoden vaihtumista silti toivon kaikillekin.

 5. Nostan hattua kyllä 5 000 nimen keräämiselle. Olen itse ollut tuota tekemässä nelisen kertaa, se on aina melkoinen urakka. Hienoa, että olette taas demokratian pelissä täysillä mukana.

 6. Minä en Kyuu tällä kertaa osallistunut keräykseen, kun on niin paljon muuta. Juu Arvi, noin olen itsekin sen käsittänyt.

  1. Kiitos Kalle ja myös hyvää uutta vuotta, toivottavasti pikkumirri yllättää sinut.

 7. Kiitos vain Hannu. Siitä Pikkumirrin yllättämisestä; lumijäljistä katsoen, petoeläin on poissuljettu, myös kahden uroksen tappelu mutta mieleeni tuli juoksuinen narttu; siihen teoriaan kaikki jäljet näyttäisivät viittaavan.
  Harmi, että aamuyöstä satoi pari senttiä lunta ja iltapäivän ja illan aikana jäljet peittyivät.

 8. Pieni kunta on yksin pieni eikä pärjää. Liittymällä isoon kuntaan jää ulkokehälle. Ulkokehällä olo on samaa kuin maaseudun alasajo eli palvelut kaikkoaa yhä kauemmaksi. Toki totta on ettei sairaalatasoa voida ylläpitää joka kunnassa. Itse muutin sivummalta kaupunkiin ja saan todeta että pulaa on kodinhoitajista alkaen? Todettava on että heikompiosainen on kärsijä isossakin!

Kommentoi