Missä onkaan oikeus ja kohtuus ja kellä onkaan vastuu?

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/laukaus-tappoi-ukk-n-kansallispuistossa-miten-metsastys-voi-olla-sallittua-retkeilijoiden-suosimalla-alueella-nain-sanoo-laki/7957980#gs.ihbtr8

”Laukaus tappoi UKK:n kansallispuistossa – miten metsästys voi olla sallittua retkeilijöiden suosimalla alueella?”

Voi myös kysyä, onko retkeilijöiden saatava kulkea joka paikassa?

Koko ajan lisätään kaikenlaisia retkeilyreittejä maanomistajien oikeuksista piittaamatta ja mm. metsästystä pyritään rajoittamaan retkeilijöiden eduksi.

Onko sekään kohtuullista, koska metsästysoikeus kuuluu lain mukaan edelleenkin maanomistajalle?

11 Replies to “Missä onkaan oikeus ja kohtuus ja kellä onkaan vastuu?”

 1. Joku tässä asiassa mättää !

  Joko se, että ulkoilijat saavat liikkua metsästysalueilla metsästysaikoina tai, että metsästäjät eivät tiedä, missä ulkoilijat saavat ja voivat liikkua varoalueineen.

 2. Eikös tuo sattunut kansallispuistossa? Siellä saa metsästää, mutta pitääkö saada? Jokamiehen oikeus takaa oikeuden retkeillä missä tahansa paitsi toisen pihapiirissä.

  Ja pääkysymys on miten metsästäjä voi luulla maastopyöräilijää linnuksi?

  Joskus luin metsästäjästä joka ampui toista metsästäjää naamaan. Se toinen kun puhalteli johonkin pyypilliin niin toinen ampui äänen perusteella! Onko tämä taas niitä tapauksia joista aikoinaan tehtiin pilkkalaulu ”Hirvi vai ei”? Vai vain traaginen onnettomuus, vaikea sanoa.

  1. Jokamiehenoikeus on toissijainen eikä missään oloissa ohita maanomistajan oikeutta metsästää omilla maillaan.
   Jokamiehenoikeudella kulkeva on väistövelvollinen tässä asiassa ja fiksut ihmiset eivät tunkeudu alueelle, missä metsästys on meneillään.

   1. Ei jokamiehenoikeus mikään ”toissijainen” ole, ei metsässä liikkuminen kiellettyä ole vaikka siellä metsästetään. Tietenkään kukaan täysjärkinen ei halua metsästysalueelle mennä. Mutta tässä ammuttiin kansallispuistossa, on turha kysyä pitääkö retkeilijöiden saada kulkea kansallispuistossa, vieläpä retkeilyreitillä. Metsästyksen siellä voi ennemmin kyseenalaistaa jos se vaarantaa muiden liikkujien turvallisuuden.

 3. Ikävä tapaus, mutta hieman ihmettelen sitä, että kun kyse on paikallisesta metsästäjästä, joka hyvin todennäköisesti on metsästänyt alueella myös aiemmin niin miksi hän ampuu merkatun ulkoilureitin suuntaan?

 4. Voisi olettaa, että kansallispuistossa pyöräily olisi turvallista ilman pelkoa metsästäjän uhriksi tulemista.
  Tässä voi kyllä osoittaa sormea metsästäjiin päin, että jotain vikaa on suunnistuksessa, kartoissa, asenteissa ja osaamisessa.
  Tässähän oli kysymyksessä yksin toiminut linnustaja- ei ryhmä. Jutusta ei selvinnyt oliko kyseessä pienoiskivääri vai joku muu ase ?

  1. Asiassa on paljon avoimia kysymyksiä, joita ei ilmeisesti aivan heti julkisuudessa käsitellä.
   Ensinnäkin lintukiväärillä ei ammuta liikkuvaa lintua, joten siltä osin voi kysyä, mitä ampuja oli ampuvinaan.
   Epäilen myös tuota pienoiskivääriä, koska se on sallittu vain riekon ja pyyn metsästämisessä.
   Toisekseen on avoin asia, kuinka kaukaa luoti ammuttiin.
   Historiassa tunnetaan tapaus, missä puussa olevaan lintuun tarkoitettu luoti tappoi metsässä istuneen miehen 3 km päässä, mikä on jo melkein tilastollinen mahdottomuus.
   Myös voi kysyä, minkälaisiin asuihin seurue oli pukeutunut.
   Jostain syystä moni retkeilijäkin pukeutuu täysin turhaan erilaisiin maastopukuihin eikä siten näy todellakaan hyvin, kun päinvastoin pitäisi pitää mahdollisimman näkyviä asuja.
   Olen törmännyt tapauksiin, missä sienestäjä maastopuvussa on tunkeutunut hirvijahdissa häiritsemään passilinjan eteen parin kymmenen metrin päähän, vaikka tietää, että alueella on laillinen hirvenmetsästys meneillään.
   On myös selvää, että Suomessa on paljon alueita, millä metsästys on sallittua ja se on yleensä maanomistajan laillinen oikeus.
   Jokamiehen oikeuskaan ei anna muille oikeutta häiritä sitä ja edellyttää muilta liikkujilta myös jonkinlaista varovaisuutta ja varotoimenpiteitä, kuten näkyvää vaatetusta.
   Sinänsä tapaus on todella valitettava, mutta vasta tutkimusten jälkeen voidaan tietää, rikkoiko joku säännöksiä vai oliko kyseessä puhdas onnettomuus.

 5. IS=”Kuin joku kirous” – Ammuttu maasto­pyöräilijä oli jo neljäs kuollut turisti Kemi­haaran erä­maassa viiden vuoden aikana

  Koronan vuoksi retkeilybuumi meni tänä syksynä aiempaa pahemmin päällekkäin metsästyskauden kanssa.

  1. Kun ihmisiä katoaa ja kuolee muualla maassa, se ei ole ison uutisen juttu.
   Tässä siitä sitten tehtiin julkisuushakuinen lööppi.
   Ihmisiä kuolee kaatumisiin ja muihin vastaaviin juttuihin n. 1000 henkeä vuodessa, mutta siitä ei yleensä edes kirjoiteta.

Kommentoi