Tekopyhyys loistaa, kun keksitään tekosyitä, miksi eutanasiaa ei haluta sallia

https://yle.fi/uutiset/3-11675410

”Eutanasian salliminen huolettaa monia asiantuntijoita: kohta ei enää keskustella, onko toisen surmaaminen sallittua, vaan kenelle se tehdään

Ongelma nimeltä eutanasia – moni kaipaa eutanasian sallivaa lakia, mutta miten se määriteltäisiin?”

Minusta ihmisellä on oikeus päättää itsestään myös kuoleman suhteen.

On todella tekopyhää selitellä, kuinka kaikenlainen ”saattohoito” ja muu riittää kovia kipuja kärsivälle ihmiselle.

Oletukset kaikenlaisesta sivuilmiöstä ovat oletuksia ja niihin vetoaminen lienee henkilöiden oman ideologian ajamista, jos lainsäädäntö on oikein ja perustellusti toteutettu.

 

7 vastausta artikkeliin “Tekopyhyys loistaa, kun keksitään tekosyitä, miksi eutanasiaa ei haluta sallia”

  1. Jos otetaan kokemuksia maista joissa se on sallittu niin lieveilmiöitä on ollut. Eutanasia on esimerkiksi tehty varsin nuorelle henkilölle ja psyykkisistä syistä. Samoin se on tehty väkisin sitä vastustaneelle vanhukselle koska tämä oli dementoitunut ja ennen sitä antanut siihen suostumuksensa.

    Eutanasia ei ole vain oikeus kuolla, eihän sitä oikeutta voi keltään pois ottaa vaikka toki itsemurhaa yrittäneitä ei jätetä yrittämään uudelleen tai neuvota onnistumaan epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Eutanasiassa on kysymys siitä, että joku toinen tappaa.

    Lähtökohtana pitää olla hyvä saattohoito. Eutanasia onkin saanut kannatusta siksi että saattohoito on joskus epäonnistunut. Eutanasiasta voidaan keskustella sen jälkeen kun saattohoito on viety huippuunsa. Muuten voi olla vaarana että siitä tulee säästökeino.

  2. Pelottava aihe kyllä. Onkohan riskinä sekin, että lakaistaan palliatiivisen hoidon tutkimus sivuun? Kivun ja muun tuskan lievityksessä on kehitystä koko ajan. Se kehitys ei saa pysähtyä.

  3. Tämä on vähän sellainen kysymys, että pitää lainata Paavo Väyrystä, ”en ole puolesta, enkä vastaan, pikimminkin päinvastoin”, eli ihan pirun vaikea.

  4. Ei ne ole vain tekosyitä. Eutanasia on ristiriidassa terveydenhuollon periaatteiden kanssa. Mutta eipä se varsinaisesti terveydenhuoltoa olekaan. Yksi tällainen periaate on terveysasioiden salaisuus. Eutanasian pitäisi kuitenkin olla tieteellisen tiedon tapaan julkisesti tarkistettavissa myös jälkikäteen. Muuten niistä periaatteistakaan ei voida käydä keskustelua eikä viilata niitä kohdalleen. eutanasian periaatteelinen mahdollisuus vapauttaisi myös sen, että potilaat saisivat välttämättä halutessaan ”epävarmoja”, esimerkiksi kokeilun alla olevia hoitoja. Jos periaatteet ja käytännöt on epäselviä, eutanasiaa ei pidä sallia.

  5. Minusta meinasi tulla armomurhan kannattaja kun seurasin läheltä äitini pitkäaikaista kärsimystä vuoteessa luusyövän kourissa, Mutta sitten kun se lopullinen lähtö koitti, niin se oli tosi kaunis. Ihan kuin perhonen olisi lentänyt kotelostaan.

Kommentoi