Taiwanilaista huipputekniikkaa edulliseen hintaan

Kukapa olisi uskonut?

”Kaikki” tietävät kalliita jenkkibrändejä kuten IPhone matkapuhelimissa, Mac kannettavissa tietsikoissa, Intel prosessoreissa, jne., jne.

Mutta kuinka isolle osalle elektroniikan kuluttajista tulee mieleen yhtään taiwanilaista brändiä?

Niin eipä taida tulla mieleen.

Minä ostin varmaankin vuonna 2008 ensimmäisen Asus Eee PC 901 minilaptopin. Olin siihen hyvin tyytyväinen ja tietysti myös tein sille ”ruumiinavauksen”. Se oli erittäin laadukkaasti toteutettu. Kunnolliset piirilevyt, liittimet, jne., jne. Se samainen minilaptoppi on minulla edelleen käytössä ja olen hankkinut niitä melkoisen määrän sotilasviestijärjestelmän kannettaviksi päätelaitteiksi. Sillä kirjoitetaan viesti vaikka metsässä, se salaa viestin ja lähettää viestin radioteitse edelleen seuraavalle asemalle. Ketjun päässä tietsikka ottaa viestin vastaan, purkaa salauksen ja näyttää viestin näytöllään. Toimii kuin ”junan vessa”.

Sittemmin tuli hybriditietsikoita (tabletin ja näppäimistön yhdistelmä) voi käyttää joko minilaptoppina tai tablettina. Kun minulla on ollut Asus-tuotemerkistä erittäin hyviä kokemuksia, niin sellaisiakin Asuksia (esim. T100T ja T101H) on tullut ostettua merkittävä määrä – samaan käyttötarkoitukseen. Minulla on myös Asuksen isompi näyttö ja muutakin Asuksen roinaa. Mielestäni ne ovat hyviä tuotteita kohtuulliseen hintaan.

Niin, Asus ei ole kiinalainen yritys, vaan demokraattisen Taiwanin merkittävä elektroniikkafirma.

12 Replies to “Taiwanilaista huipputekniikkaa edulliseen hintaan”

 1. Tämä ei ole mainos – kukaan ei ole maksanut siitä minulle mitään. Kyseessä on kertomus henkilökohtaisesta hyvin pitkäaikaisesta kokemuksesta eräästä tuotemerkistä.

 2. Asus on komponenteissa yksi suosikkimerkkini, niiden emolevyt ovat keskimäärin todella hyviä. Myös heidän reitittimet kotikäyttöön ovat selkeästi merkeistä parhain. Läppäreissä… noh, 60/50, ei suinkaan huonoin, jos ei paraskaan. Näytöt ovat myös ihan ok, ei yllätä muttei petä.

  Emolevyjen toinen suosikkimerkkini on Asrock, joka on Pegatronin tytäryhtiö. Taiwanilainen sekin. Pirkan blogien alusta pyörii Asrockin emolevyillä (6 kpl, malli X399 Taichi).

  Omistatte myös kaikki Taiwanissa niinikään toimivan TSMC:n valmistamia piirejä. Heidän sirutehtailta tulee lukuisten merkittävien valmistajien siruja, kuten Apple, Nvidia, Qualcomm, HiSilicon – tuo kattaakin lähes 100% kännyköistä ja pelitietokoneista.

  Listaa voisi jatkaa.

  1. Läppäreissä Asus ei todellakaan ole paras – mutta se on riittävän hyvä ja samalla halpa. Hinta-laatusuhde on hyvä.

   Sotilaskäyttöön Panasonicin Toughbook on normaali valinta, mutta se maksaa aivan hirveästi. Kun sellainen särkyy sotaharjoituksessa, niin siitä tehdään pöytäkirjoja pitkään ja hartaasti. Jos Asuksen miniläppäri särkyy (vaikkapa jäädessään jeepin rattaan alle), niin se heitetään olan ylitse ja otetaan hyllystä seuraava.

   Se 901 minilappari oli uraauurtava – ensimmäinen pienikokoinen, akkukäyttöinen, käyttökelpoinen työkalu – aivan fantastinen. Ensimmäisen ostin Linux-käyttiksellä. Toki ensimmäinen TaskuPC oli minulla sotilasviestintäkäytössä jo vuonna 1996 – se oli HP200LX. Sekin oli Hewlett Packardilta uraa uurtavaa teknologiaa. Sekin teki jo samat asiat, salasi ja purki salauksen, jne.

   1. Siinä oli monikin korkea upseeri ”huuli pyöreänä”, kun minulla oli itse suunnittelemani pieni sotilasradiopuhelin tetsetissä ja taskutietsikka kourassa ja sain sillä pidettyä korkeatasoisesti salattua viestiyhteyttä koko Viron alueella – johtamissani valtakunnallisissa sotaharjoituksissa.

    Täältä löytyy kuvia myös siitä HPstä:
    http://www.nic.fi/~jussina/fexp.htm

    Ja täältä kuva minusta käyttämässä sitä järjestelmää sotaharjoituksessa:
    http://www.jput.fi/kuvat/Jussitstliivissa.jpg

    Ysimillinen jää siinä kuvassa tietsikan alle piiloon.

 3. Minullakin on ollut taiwanilaisista tuotteista myönteinen käsitys Kiinan kansantasavallan tuottaessa silkkaa sontaa.

  Ehkä USA valvoi taiwanilaisten tuotteiden laatutasoa samalla antaen rahaa investointeihin ja antaen teknistä tietoa.

  Kiina on uhonnut valtaavansa Taiwanin. Tavoitteena lienee ollut teknisen tiedon kaappaaminen. Nyt sitä tietoa kaapannevat tuhannet teollisuusvakoojat, jotka Kiina on pestannut.

  1. Ilmeisesti on vain ajan kysymys, että imperialistinen kommunistidiktatuuri Kiina hyökkää demokraattisen Taiwanin kimppuun sotilaallisesti. Kommunistiset valtiot eivät voi sietää demokraattisia valtioita naapureinaan.

 4. Asuksen miniläppäri oli itselläni myös, Linuxilla tietysti. Onnistuin sen lopulta tuhomaan omituisella tavalla. Yritin laittaa usb-tikkua kiinni väärinpäin, siitä se ei tykännyt vaan kärähti. Laitoin noihin Linux -läppäreihin silloin toivoa siitä, että Linux enemmänkin löisi läpi kuluttajien koneissa, mutta ei aikaakaan kun Microsoft meni ja valtasi sen markkinan. Windowsin autuus palajstui taas muutama päivä sitten. Elisalta tuli viesti viruksesta ja uhkaus että katkaisevat koko netin. Syynä etätyöhön tarkoitettu Windows-läppäri jossa oli tunnuksia vakoileva ohjelma.

  Asuksen ja Asrockin emolevyt olivat tavallisia silloin kun vielä pöytäkoneita enempi kasailtiin, nykyisin sekin on jäänyt kun kaikki sujuu läppärillä.

  En tuota tajunnutkaan, että Asus oli Taiwanilta. Kiinahan siellä uhoaa varsinkin nyt kun taiwanilaiset valitsivat presidentiksi itsenäisyysmielisen.

  1. Asuksen taiwanilaiset eivät ole edes rajoittaneet minilaptoppien akkujen kestoakaan, kuten esimerkiksi jenkkilän HP. Minulla on edelleen toimivana yli 10 vuotta käytössä olleita alkuperäisiä Asuksen Litium-akkuja – kapasiteetti toki pienentyneenä, mutta edelleen toimivia.

  2. Kiinan tavoitteena on valloittaa ”kapinallinen maakunta” Taiwan ”takaisin” – aivan kuten Venäjän tavoitteena on valloittaa ”kapinallinen oblasti” Suomi ”takaisin”.

  3. Linuxiin ei ainakaan sen alkuaikoina kirjoitettu viruksia mainita saakka – siten yleensä ei tarvittu myöskään virustentorjuntaa.

   Nykyisiin valtakäyttiksiin sen sijaan hyökätään jatkuvasti, jos vaan jostakin löytyy aukko. Uskallan olettaa, että älypuhelimet tulevat olemaan varsinainen vitsaus tällä rintamalla – tietysti myös ns. älykkäät kodinkoneet yms.

   1. Windows on ollut ja tulee olemaan haittaohjelmien ykköskohde ja lisäksi se on rakennettu siten että siihen on ollut helppo tunkeutua. YouTubesta on voinut katsoa helpot ohjeet esimerkiksi pääkäyttäjän oikeuksien saamiseen kun vaan pääsee räpläämään konetta. Androidiin on myös haittaohjelmia tehty, mutta puhelimia suojannee aika paljon se, että sovellukset yleensä ladataan sovelluskaupasta eikä mistä tahansa.

    Mihinkään strategisiin paikkoihin ei ainakaan kannattaisi Windowsia laittaa. Iranillakin oli Windowsit ydinvoimalassa jossa rikastivat uraania ydinaseeseen ja sitten hups! sinne livahti virus ja sentrifugit ravistelivat itsensä rikki.

    1. Minun mielestäni Windowsia voi hyvin käyttää sellaisissa koneissa, jotka eivät ole milloinkaan yhteydessä nettiin.

     Kone, joka on yhteydessä nettiin on altis hakkeroinnille ja viruksille – olipa käyttis mikä hyvänsä. Esimerkiksi reititin voidaan kaapata jakelemaan viruksia.

Kommentoi