Politiikan paluu?

Koittaako nyt arki politiikan pelikentille? Onko koronaepidemian aiheuttama noste loppumassa SDP:n siipien alta?

SDP:n kannatus on mittauksen mukaan pudonnut 1,3 %-yksikköä kuukauden takaisesta mittauksesta. Hallituspuolueista myös vihreät ovat laskussa. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Turjan mukaan vihreistä tapahtuu vuotoa SDP:hen, kokoomukseen ja vasemmistoliittoon. Siirtymää on tapahtunut vihreiden ydinjoukossa ja ydinalueella eli ruuhka-Suomessa.

Kohuista huolimatta suurimman oppositiopuolueen kannatus on pysynyt täsmälleen samana kuin kuukausi aiemmin. Tulkitsen tämän niin, että kansalaiset näkevät metsän puilta. Yksittäiset kohut ja niistä kehitetyt ”somemyrskyt” eivät ole horjuttaneet kannattajien uskoa puolueen harjoittamaan politiikkaan.

Tämä on vain yksi mittaus muiden joukossa ja muutokset eivät ole dramaattisia. Tässä voidaan kuitenkin nähdä jotain enteitä tulevasta.  Kun varsinainen politiikan teko alkaa, saattaa  hallituspuolueiden kannatus kokea suurempiakin muutoksia alaspäin.

Tulossa on budjettiriihi, jossa pitää sopia monista taloutta ja työllisyyttä koskevista toimista ja ne eivät välttämättä ole miellyttäviä esim. vasemmiston kannattajille. Soten valmistelua ja toimeenpanoa jatketaan ja jo nyt hallituksen rivit repeilevät esim. maakuntajakojen osalta. Myös ilmastotoimet aiheuttavat skismaa hallituksen sisällä kepun ja vihreiden kesken.

Syksystä tullee mielenkiintoinen.

 

12 Replies to “Politiikan paluu?”

 1. Korona on painunut taka-alalle ja SDP:n kannatus alkaa normalisoitua. Veikkaan, että se jää edelleen korkealle, vaikka hieman laskee. Perussuomalaiset ja Vihreät hakenevat identiteettipolitiikan paluuta. Nykyinen Black Lives Matter -liike ja sen ympärille syntynyt vouhotus rasismista joka puolella aina suklaapatukoiden nimeä myöten, antaa siihen eväitä. Jos ihmiset saadaan suuttumaan näistä aiheista puolin ja toisin, niin molempien kannatus noussee, tosin Perussuomalaisten enemmän.

  Toinen asia, jolla PS voi nostaa kannatustaan on EU:n vaatima elvytysrahasto. Jos Marinin hallitus suostuu antamaan paljon suomalaisten rahoja muille maille, hallituksen ja SDP:n suosiokin laskevat ja PS:n nousee. SDP on tässä pahassa raossa, sillä EU maana Suomen pitäisi olla jollakin lailla mukana rakentamassa Eurooppaa, mutta kansalaiset eivät tule hyväksymään rahojensa lahjoittamista.

  Aikanaan Urpilainen yritti ratkaista saman asian kuuluisilla ”Kreikan takauksilla”. Se ei kuitenkaan kauheasti liene äänestäjiä vakuuttanut. Saa nähdä, mikä on SDP:n vastaus nyt. Sitä ehkä helpottaa se, että Keskusta on samassa jamassa: myönnytykset EU.lle vuotaisivat PS:n pussiin. PS:n osa on oppositiossa aika helppo, ei tarvitse kuin huudella ja katsoa miten toiset selviävät jos selviävät.

 2. Odotetaas Soinin vetoa. Tuskin puhuu ihan puuta heinää. Jotain uutta hänellä on mielesssä, mutta mitä, populismia persuile ainakin jakojäänökseksi.
  .

 3. Jos Soini perustaa puolueen, se tuskin saa kansanedustajia. Uskottavuutta ei enää ole.

 4. Eiköhän Soini ala olla menneen talven lumia. Haaveilla voi, mutta pelikentällä ei liene enää tilaa. Soinin höpinät lienevät lähinnä epätoivoinen yritys pysyä parrasvaloissa.

  1. Soini voisi mennä kimppaan Väyrysen kanssa. Uuden puolueen nimeksi, ei persut vaan _Norsut_. Molemmat ovat olleet meppejä Brysselissä, ’norsujen hautausmaalla’.

 5. Pitää kyllä olla melko kuuromykkäsokea, jotta ei olisi huomannut nykyhallituksella olevan merkittäviä ongelmia edessään, kun rahanjakokarkelot ovat ohitse ja harmaa arki valtaa alaa.

  Hallitus saattaa hyvinkin pysyä kasassa ja uskon sen olevan todennäköisempää kuin hallituksen hajoamisen, mutta samaan aikaan uskon kompromisseistakin tehtävän kompromissejä, jotka eivät enää ole oikeastaan yhtään mitään.

  Fakta kuitenkin on juuri se minkä Juha avauksessaan toteaa ”syksystä tulee mielenkiintoinen”.

  1. Jonkun pitäisi ensin kertoa mikä jaettu raha (peritään) tai ( jaettava) otetaan ensin pois ? Ja realistiset poliittisesti toteutettavat vaihtoehdot niille.

   1. 300 miljoonaa ilmastorahastoon. Rahastoon, jonka roolia ja tarkoitusta ei monikaan ymmärrä.

    130 miljoonaa maksuttomaan toisen asteen koulutukseen. Pysyvä menolisäys. Maksuttomuus ei kuitenkaan poista niitä ongelmia, joita maksuttomuudella halutaan korjata. Syyt löytyvät pikemmin peruskoulun puolelta. Ideologia jyrää järjenkäytön.

    Paljon muutakin löytyy, jossa perusteet rahanjaolle ovat hyvin kyseenalaisia.

 6. Soinin pitäisi hankia itselleen uusi takki – nykyinen on kääntelystä kovin kulunut

 7. Mikä parasta, hallitus ihan omilla toimillaan tulee asettamaan niin kokoonpanonsa kuin olemassaolonsa kyseenalaiseksi jo paljon ennen vaalikauden päättymistä.

Kommentoi