En osta kiinalaista.

Otsikon mukaisesti moni toteaa noin.

Otsikon mukaista toimintaa on  nykypäivin aika hankalaa toteuttaa, jos jopa ehkä mahdotontakin.

Heräsin tosiasiaan joitain vuosia sitten; ostin mainoksen mukaan kanadalaisen savustimen ja kuinkas ollakkaan, made in China.

Siitä lähtien olen seuraillut noita valmistusmaa brändejä; amerikkalaiset ovat kärkimaita valmistuttaen brändituotteitaan nimenomaan kiinassa; esimerkkeinä elektroniikka, työkalut, ajoneuvokomponentit, … jne.

Kiinaan on vuosien myötä myyty teollisuuden tuotantolinjoja, niin Euroopasta kuin USA:stakin ja alihankintaa siirretty Kiinaan.

Joskus kuluttajan on lähes mahdotonta erottaa alkuperäistuotetta alihankintatuotteesta.

Toisaalta totta on, että nykypäivän Kiinassa valmistetaan laatutuotteitakin; paljolti kiinni brändinomistajan laatuvalvonnasta sekä hinnasta. Sutta ja sekundaakin Kiinasta on tullut ja edelleen tulee.

Avainlippukaan ei enää välttämättä todista kotimaisuutta. Ennen ns halpahallit myivät kiinalaista halpakamaa ja sekundalaatua, nyt sitä tekevät isot kaupparyhmittymien marketit.

Melkoinen esimerkki mm Fiskars; pääosa Fiskarsin marketmyynnistä on kiinalaista halpakamaa, vaikka esim Fiskars valmistaa melko laadukkaita keittiöveitsiä mutta niitä et marketeista löydä. Suomalainen ostaa halvan koneistetun Fiskarsin peltiveitsen vaikka saman brändin alta löytyisi laadukkaita taottuja veitsiä. Kolmella kympillä saa kolmenkympin veitsen, se on raaka totuus. Siinä ei ole jälkeäkään laadusta.

17 vastausta artikkeliin “En osta kiinalaista.”

  1. Kuten Kalle jo heti alkuun toteaa, kiinalaistuotteiden täydellinen välttäminen on hankalaa, ellei mahdotonta ja niinhän se on.

    Elektroniikka olkoon hyvä esimerkki ja jos hankit tietokeen, telvision yms. onko olemassa 100% ei kiinalaista, tai jos käytät jotain laitetta jossa on elektroniikkaa eli kahvinkeittimestä autoon, niin löytyykö 100% kiinalaisvapaata merkkiä?

    Tästä ei kuitenkaan pidä syyllistää pelkästään Kiinaa, eikä missään tapauksessa kiinalaisia.

    1. Hups, pari painovirhettä eksyi joukkoon, mutta eiköhän asia tullut selväksi.

  2. Kyllähän tosiasia, kuten Mika jo mainitsikin, kansa ja hallinto ovat aivan eri asioita.
    Kiinalaisia Norincon valmistamia aseita lienee iso osa reserviläiskivääreistä ja pistooleista. Ne kyllä ovat halpoja mutta laatu aitoon AK-47 eri versioihin on murskaava. Sama pätee kiinalaisiin pistooleihin.
    Akkutekniikan puolella kiinalaiset ovat jo päässeet melko pitkälle koska heillä on omasta takaa akkumetalleja.
    Kiinalaisella tätäkin tekstiä kirjoittelen; HP.

  3. Yksi hyvä esimerkki on laatutuote amerikkalainen Oregon moottorisahan terälaippa ja ketju. Ei sitäkään ihan heti uskoisi kiinalaiseksi, mutta niin se vaan on ja laatu on säilynyt uskomattoman hyvänä. Saattaa olla amerikkalaisilla niin kova laadunvalvonta, että ei ihan sutta voi tunnetun nimen alla valmistaa.

  4. Olen odottanut Metro Autosta tilattua uutta auton moottorin jäähdytysveden lämpöanturia 2 kk. Se anturi vaikuttaa erityisesti kylmäajossa koneen tasaiseen käyntiin ja kaasuläppäkotelon toimintaan.
    Tänään pitäisi tulla joku vempele Ranskasta, mutta epäilemättä kiinalainen valmiste.
    Ja mikä lienee- onko se speksin mukainen uuden tekniikan tuote.
    Hinta vain pari kymppiä. Maksaisin vaikka satasen, jos se olisi omaa tuotantoa. Perkele sekin Kiinasta !

    Kyllä tämä kiinasoppa tulee muuttamaan paljon maailman tuotannossa ja kotiin päin !

  5. Kannattaa lukee HS tai IS tai Suomen Kuvalehti hämäristä iinan suojavälinekaupoista. Asialla tahot joilta en ostaisi edes tulitikkuaskia.

  6. Monet ulkomaiset ovat sijoittaneet kansallissosialistisen Kiinan sekulituotantoon rahojaan, monet suomalaisetkin. Ay-liike vermaan muiden ohessa.

    1. Kiinalaisillahan on niin pienet palkat, että lakkokenraaleitamme oikein naurattaa. Saastan myyminen on kuitenkin kannattavaa ja ay:kin saa sievoiset tulot, millä sitten maksaa kentsuille sikamaiset palkat.
      Sitten kentsut täällä järjestelevät huvikseen lakkoja, ettei vaan aika käy pitkäksi.
      Erityisen hauskaa on järjestää valtiopetoksellisia lakkoja valtiovaltaa kohtaan, kun se yrittää parantaa rahvaan työnsaantimahdollisuuksia.

  7. Tosiasia on, ettei kiinalaista voida välttää.
    On myös tosiasia, että täällä firmat rahastavat törkeästi, kun myyvät Kiinasta kympillä ostamansa tavaran satasella.
    Kolmas tosiasia on, että Kiinasta saa myös laatutavaraa, kun tietää, mitä ja mistä ostaa.
    Sitä samaa tavaraahan myydään täällä merkkituotteina kiskurihintaan.

    1. Kiinalaista ei voi välttää, koska lakkokentsut eivät tykänneet alistua euroliitynnän ehtoihin, vaan kamppasivat suomalaisilta yrityksiltä kilpailukyvyn veks. Kentsut olivat varmaan kouluaikoina koulukiusaajia, vaikka eivät kai sentään pakkoruotsittajien veroisia, mutta kumminkin.

  8. Onhan se julkinen salaisuus, että kiinalaisen rihkaman tekevät sikäläiset mielipidevangit. Heitä on edelleenkin satoja, jos ei tuhansia ja tekevät kaikenlaista ilman pallkkaa. Helppohan tavaraa on myydä halvalla eteenpäin, kun kaiken voi laskea voitoksi.

  9. Elektroniikassa oma havaintoni on, että Kiina pesee laadussa ainakin esimerkiksi Turkin, joka on myös yleinen valmistusmaa kodin elektroniikalle. Laatutuotteissa Kiina pesee USA:n mennen tullen laadussa, mutta moni Eurooppalainen toimija, kuten myös Taiwan, Japani ja E-Korea pystyvät vielä pistämään kampoihin.

    Itse pyrin ostamaan laatua, toissijaista mistä se tulee. Ainoastaan yhdestä en tingi: Amazonilta en osta koskaan, ikinä mitään. Sitä vaarallisempaa yritystä ei maailmasta löydä.

    1. Taskulamppuja kiinslaiset eivät kuitenkaan osanneet valmistaa. Kytkennä pilaantuivat alta aikayksikön, kun taas DDR: n vastaavat tuotteet ovat miltei ikuisia.

      Kiinalaisella moraalilla on tuotettu sontaa myös elektroniikassa, kuten säästölampuissa ja alkaaliparistot ovat olleet /c:tä.

      Silkkaa sontaa on osunut minun käsiini ihan liikaa. Pahaa vikaa on ollut myös jälleenmyyjien korvien välissä, joiden järki lienee marakattien luokkaa.

  10. On sanottava mm tuosta sähköpyöräprojektistani, akut + niihin liittyvät komponentit mm laturit, ostin siitä huolimatta, että kiinalaisvalmisteisia, olivat, etupyörämoottori, sekin kiinassa tehty, samoin ajotietokone. Sturmey Archer-vaihteisto, sekin jo vuosia sitten Kiinaan myyty.
    Peruspyörä sinällään; Englannissa käsityönä valmistettu ja se kyllä hinnassa näkyy.
    Pyörällä nyt ajeltu kohtuullisesti ja kaikki toimii moitteettomasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *