Savustettu juusto.

J Putkinen; … Minulla on ollut mielestäni tärkeämpääkin tekemistä kuin harjoitella savustamista. Esimerkiksi, vapaaehtoinen palkaton maanpuolustustyö. …

Tottakai se on tärkeätä, muutenhan korkeatasoinen (?) sotilaskoulutus menisi  hukkaan.

Valmiiksi savustetusta juustosta aikoinaan eestiläinen kaverini , juustomyyjä, mainitsi, että juustoa ei kannata ostaa valmiiksi savustettuna ja omatkin kokemukseni ovat, että juusto kannattaa ostaa juustona ja sitten savustaa nopeahkosti kuluva erä. Vakumiin pakattu teollinen suitsujuustu ei ole  välttämättä sitä aitoa suitsujuustua, oma savustustuote on paljon aromikkaampaa.

Olen muuten savustanut myöskin tuorejuustoa. Nam.

 

9 vastausta artikkeliin “Savustettu juusto.”

  1. Miksi Kalle olet niin ”ankara” niille, jotka tekevät ja toimivat sinusta poikkeavasti.
    ( ihan ystävällisyydellä kysyn )

  2. En minä mielestäni ankara ole; paljon puhun minua viisaampien opeista; myöskään en ole tuomitseva ketään kohtaan toimistaan; pyrin kertomaan mielipiteeni, joka ei suinkaan liene ehdoton totuus.
    Yhtenä esimerkkinä; eilen tein lihahyytelöä, miltei kaikissa suomalaisissa resepteissä käytetään liivatelehteä (liivatelehden valmistus?). Hyytelön valmistamiseen olen saanut oppini venäläisiltä ruokasivuilta, he eivät koskaan käytä hyytelön valmistamiseen liivatetta, ei muuten käytetä ikivahojen keittokirjojen mukaan myöskään Suomessa. Meidän keittokirjastomme lähtevät aina 1915 lähtien.
    Anteeksipyyntö vaan jos tekstini joitain loukkaavat.

  3. Jos jostakin syystä joutuisin tilanteeseen (en kyllä osaa kuvitella mikä se syy voisi olla) jossa minun olisi pakko valita joko savustamisen opettelu tai vapaaehtoinen palkaton maanpuolustustyö, olisin pulman edessä. Kernaasti heivaisin molemmat vaihtoehdot, mutta jos olisi ihan pakko valita toinen tai toinen, valitsisin pitkin hampain savustamisen. Ruoka-asiat ovat sentään aina kotiin päin toisin kuin joutavanpäiväinen pusikoissa kykkiminen.

  4. Itse en ole koskaan juustoa savustanut, toisin kuin kalaa ja lihaa. Pitäisi joskus kokeilla. Mielestäni valion kippari-savujuusto on hyvää ainakin minun suussani.

    1. Heikki kyllä valion kippari on vuodesta 1970 leppäsavulla savustettu.

  5. Minulla on kyllä käsitys teollisesta savustuksesta, että se pääsääntöisesti tehdään savuaromilla (sumutettava neste). Toisaalta, tuota Kipparia en koskaan ole tullut maistaneeksi.

  6. Voisiko Kalle vähän tarkemmin kertoa kuinka juustoja savustetaan. Esimerkiksi vajaan kilon painoinen Oltermanni.

  7. Minä savustelen juuston aika pieninä paloina; Oltermanni tyyppisen jaan sen neljään lohkoon. Uunin säädän n 75-80 astetta ja savustusaika koko määrällä n 4 tuntia.
    Joissain pehmeämmissä juustotyypeissä, pidän parin tunnin kuluttua n 2-3 tunnin vetäytymistauon ja sitten jatkan vielä parisen tuntia. Savunsyötön ja lämmön säädän pois mutta juuston jätän uuniin vielä pariksi tunniksi. Joskus jatkan vielä kylmäsavustamalla parikin tuntia.
    Sitten vaan herkuttelemaan.
    Tämän juuston savustamisen olen oppinut Peipsijärvellä sikäläiseltä savustusmestarilta. Hänellä muuten on Saksasta ostettu iso ja elektroniikaltaan kehittynyt laite ja kallis, kertoi maksaneen runsaat 2200.00€. Kyseinen mestari Hanno Kask on kirjoittanut savustusta käsittelevän kirjankin; Kala suitsutamise raamat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *