Savutaimenta.

Sainpahan eilen kaveriltani pari taimenta, oli saanut yli oman tarpeen ja soitteli.

Kyseessä aivan villi purossa elävä järvitaimen ja kaverini mukaan hyvin syönnillä iltapäivän lopussa. Uskoinhan minä.

No, tietenkin savustelin, oli muuten helppo homma koska kaverini oli avannut ja verestänyt kalat jo pyyntipaikalla; osaava kalamies kun on.

Hieroin kalojen sisään ja pintaan hienoa merisuolaa ja sisään rosmariinin oksa mausteeksi. Oksan saa helposti kiinnitettyä kun sen laittaa ensin kalan sisään ja lukitsee sen lihaa vasten käyttämälläni ripustuskoukulla. Koukku työnnetään kidustilan kautta suusta ulos, rosmariininoksa sisään ja painetaan ripustinkoukun kaksi piikkiä keskiruodon vierestä sisään. Kypsynytkin kala pysyy tämäntyyppisessä koukussa hyvin, ei  irtoa. Tuo koukkutyyppi on mainio, siinä  ylemmän koukun yhteydessä yhteydessä oleva kolmio, joka pitää kalan sisustan auki mutta mausteet pysyvät silti paikallaan.

Rosmariini muuten on hyvä savukalamauste, toinen on katajanoksa, tillinoksa, … jne. Rosmariini sisältää muuten rosmariiniöljyä, 1,8-sineolia, kamferia ja pineeniä.

Kanaruokiin rosmariini on oivallinen mauste mutta kaikessakin ruuanlaitossa hieman väärinkäytetty. Oma mielipiteeni on, että ensinnäkin rosmariini tulee käyttää tuoreyrttinä ja siksi vältän käyttämästä sitä kuiviltaan paistopinnalle.

3 Replies to “Savutaimenta.”

 1. Pirullista ,Minun kaverini eivät kalasta (paitsi kesällä muikkua) eivätkä tuo taimenta.Kyllä se kelpaisi täälläkin -vaikka raakana.

 2. Reijo Javanainen; …- vaikka raakana.
  Sinähän sen sanoit. Minun yksi kalaherkuistani on happamassa (sitruuna, mango, lime, …) raakakypsytetty kala, chevitche. Herkullista.
  Kalantulo vaan on niin rajattua, ollut jo kuukauden, jäät kun eivät kestä kalastuskalustoni viemistä.
  Ainut paikka ainoastaan ovat nuo taimenpurot ja heittämällä kalastaminen.

 3. Tuli taas kerran mieleeni vanha totuus; savustetun kalan pitää saada levätä ja maustua. Tuli aamiaispöydässä taas mieleen, ruisleivän päälle kun asettelin.
  ”Lämmin, juuri savustettu kala on herkkua”. Minä kyllä kyseenalaistaisin.
  Loimukalakin on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.
  Maustumisen ajaksi muuten vakumoin kalan ja laitan jääkaappiin seuraavaksi päiväksi. Happi on herkälle kalalle aina pahaksi kuten lämpötilakin.

Kommentoi