Tämän ”talven” hyviäkin puolia.

Tämä talvi on ollut mielestäni eräässä mielessä hyvä säätilojensa suhteen.

Minä kun olen intohimoinen savustaja, niin kalan, lihan kuin hedelmien ja juurestenkin suhteen. Varsinkin kylmäsavustukselle nämä säät ovat suosiollisia. Kylmäsavustuksessa nuo savustusajat helpostikkin menevät liki kaksivuorokautisiksi, ei tarvitse savustuksiaan vahtia; sen kun laittaa savustettavan materiaalin uuniin, täyttää savugeneraattorin, käynnistää sen, seuraavat kymmenen tuntia pelittää ilman mitään valvontaa. Yöksi lisää puruja ja sama aamusella jne.

Sain taas kaverini kasvattamosta nieriän, fileoin, poistin poikkiruodot ruotopihdeillä; sokerisuolasin runsaan tuoretillin kera. Vuorokaudeksi vakumiin suolautumaan. Näillä kelein ei tarvitse jääkaappiin laittaa; kuivakalapussiin katokseen seinälle roikkumaan, kunhan yöllä ei pakkaselle mene.

Sitten vaan huolellinen puhdistus, kuivaus ja koukkuun ripustaminen ja uuniin 36 – 48 tuntia savua. Sitten vakumointi tuoretillin kera ja seinälle taas siihen pussiin  vetäytymään. 12 tunnin kuluttua sitten voi jo pakastaakkin mitä jäljelle jää.

Pakasteessa kylmäsavu säilyy, jos säilyy (syömähävikki) montakin viikkoa. Avaamattomana jääkaapissa, +3astetta, viikon verran vaan kokemuksen mukaan meillä ei tahdo säilyä.

Ei tätä itsetehtyä voi edes verrata kaupan kylmäsavuihin.

6 Replies to “Tämän ”talven” hyviäkin puolia.”

 1. Talvi on ollut ihnan hyvä, kymmenien tuntien säästöt lumitöistä, eikä ne lämmityskulutkaan niin valtavia. Tietysti myrskyt ja kosteus on vienyt osansa.

  Meillä ei ole muita savustamoita, mitä nyt joskus huonolla ilmalla pesät, mutta sekin harvoin.

 2. Saa sitä meilläkin olla tarkkana helleilmoilla; helposti tuo hella ”potkaisee takaisin”, ellei laita sytykettä hieman tuhkaluukkuun ennen varsinaista sytyttämistä.

 3. En ole ikävöinyt sen enempää lumitöitä kuin paukkupakkasiakaan, joten ei valittamista.

 4. Tässä yhteydessä sanoisin heille, jotka ehkä suunnittelevat Borniakin laitteiston hankintaa, kannattaa heti alkuunsa hankkia tuo kylmäsavuadapteri ja rakentaa laitteisto ikään kuin kiinteäksi. Siis kylmäsavuadapteri n metrin matkalle, yhdysputki normaali ilmastointiputki. vakiotavarana n 2,5m pitkiä.
  Lämminsavustuksessa kytketään sekä savugeneraattori, että kaapin lämmitys. Säädetään lämpötila halutuksi ja odotellaan haluttua tulosta.
  Kylmäsavustuksessa toimii ainoastaan savugeneraattori, lämpimillä ilmoilla tulee seurata kaapin sisälämpötilaa ehkä aktiivisestikkin.
  Borniak on hieno laite, sen toimintaa vain tulee opiskella, kylmäsavustuksen osalta aivan laadukas laite.
  Mielestäni paras savustuspuru Borniakkiin on maaninkalaisen valmistajan erittäin hieno savustuspuru.

 5. Kallen kuvaukset savustuksistaan suorastaan kutittelevat makuhermojani, on ihan jotain muuta kuin kaupoista saatavat tuotteet. Oma osaamiseni ja laitteistokin rajoittavat lämminsavustukseen, kirjolohen ja joskus onnekkaasti luonnonvesissä kasvaneet meritaimenen fileoin, tönkkömerisuolaan kahdeksi tunniksi. Sitten rapsutan liiat suolat pois, noin tunniksi keskimäärin 80 asteiseen savupönttööni jota koivu ja leppäpulikoilla hissukseen lämmitän.

  Suurella halulla sitten syön kun en paremmasta tiedä. Mitä en oitis jaksa tai emäntä syö ne imaisen vakuumiin ja pakastan.

 6. Nyt näyttää vakavasti siltä, että huomenna meillä syödään kylmäsavulohta, paahtoperunoita runsaalla valkosipulilla ja aiolikastikkeella.
  Se tuo kylmäsavu täyttää siinä yhdeksän aikaan tasan 48 tuntia. Alkaa olla aika sitten jäähdyttää ja vakumoida taas tämä ikiaikainen reseptini; vaimokin sanoi ruokaehdotukselleni; kyllä syön, kunhan teet.
  On tällä tämänhetkisellä säätilalla yksi negatiivinen puolikin; ilmankosteus kun pyörii siellä 90% tuntumissa, tuo hienojakoinen puru imee itseensä melko ahnaasti kosteutta ja se tuo sen seuraamuksen, että minun on n 10 tunnin välein käytävä purukuilua rassaamassa ja sitten taas pelittää. Pääasia, että pelittää. Minullahan on aikaa enemmän kuin mitään muuta.

Kommentoi