Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteet ja kyberhyökkäys

On tullut kuluneeksi 100 vuotta kun solmimme Venäjän kanssa diplomaatttisuhteet vaikka noita suhteita itänaapuri ei ole juuri arvostanut.

Kuin sattumalta tänään on tiedotettu syksyllä 2020 tehdystä kyberhyökkäyksestä Suomen Eduskuntaan. Sattumaa, minä kun en usko sattumiin…

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9b5a38ae-acce-4001-856b-b8e9bdcfb993

”– Eduskuntaan kohdistettu kyberisku on vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa, olipa se valtiollisen tai ei-valtiollisen tahon toteuttamaa, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen sanoo eduskunnan tiedotteessa.”

”– Teko ei ole sattumanvarainen tai vahinko. Tässä vaiheessa yhtenä vaihtoehtona on, että tuntemattomat tekijät ovat voineet hankkia tietomurrolla tietoa joko vieraan valtion hyödyksi tai Suomea vahingoittaakseen, rikosylikomisario Tero Muurman sanoo KRP:n tiedotteessa.”

(Kuva: The Spectator)

12 vastausta artikkeliin “Suomen ja Venäjän diplomaattisuhteet ja kyberhyökkäys”

 1. Suomi kuvittelee olevansa kokoaan suurempi.
  Venäjä ei tarvitse mitään kyberhyökkäyksiä suomeen, se saa ihan kaikki tarvitsemansa tiedot mitä se tarvitsee ihan virallisiakin reittejä pitkin.
  Suomessa pidetään jatkuvasti yllä venäjäuhkaa, sillä saadaan ”ammuttua” kansan rivit suoriksi.

  1. Erikoista että tänään tapahtui myös tälläistä:

   ”Presidentti Niinistö keskusteli presidentti Putinin kanssa
   Tasavallan presidentin kanslia
   Tiedote 26/2020
   28.12.2020

   Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät pitkän puhelinkeskustelun aamupäivällä 28. joulukuuta 2020.

   Presidentit vaihtoivat perinteiset uudenvuoden tervehdykset tällä kertaa diplomaattisuhteiden 100-vuotisen taipaleen merkeissä.

   Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi presidentit puhuivat laajasti sekä koronavirustilanteesta että suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta. Presidentit jatkoivat myös aiempaa keskusteluaan Valko-Venäjästä, Ukrainasta ja Navalnyin tapauksesta.”

   Sattumaa, minä en usko sattumiin,,,

 2. Oma paska hallitus kääntää mielummin omat toilailunsa Venäjän ja muitten syyksi.

  1. Paska valuu aina ylhäältä alas mutta rajan yli tuleva paska tulee ihan linjoja myöten…

 3. Digitoday:

  ”Petteri Järvinen kertoo, että Norjassa oli samantapainen tapaus ja siellä uskallettiin sanoa, että he epäilevät Venäjän GRU:ta.
  Eduskuntaan on kohdistunut syksyllä kyberhyökkäys, eduskuntatiedotus kertoi maanantaina. Hyökkäys havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa.

  Tutkinnasta vastaava KRP kertoo, että eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistuneen tietomurron esitutkinta aloitettiin loppusyksystä.

  – Päällimmäisenä tulee mieleen, että me suomalaiset olemme helvetinmoisia lampaita. On erikoista, että tiedotus piti järjestää juuri joulun välipäivinä, tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo Ilta-Sanomille.

  Järvinen ihmettelee, miksei Suomessa uskalleta sanoa, mitä tahoa epäillään. Hän kritisoi myös tiedotuksen niukkuutta.

  – Vaikka en tiedä tästä tapauksesta mitään ja tapauksesta voi esittää vain spekulaatioita, voin silti verrata sitä muiden maiden tiedottamiseen. Norjassa oli samantapainen tapaus ja siellä uskallettiin sanoa, että he epäilevät Venäjän GRU:ta, hän sanoo.

  GRU on Venäjän federaation asevoimien sotilastiedustelun keskuselin.

  – Olemme edelleen 1980-luvun tasolla näistä asioista tiedottamisessa, vaikka ylpeilemme avoimuudella.”

 4. Niin kauan kun maamme julkinen valta halveksii tietotekniikan, -liikenteen ja -turvan asiantuntijoita, he tulevat saamaan lisää juuri tällaista. Julkisen sektorin tietoturva on surkeassa jamassa ja huononee niin kauan kunnes joku suostuu nielemään ylpeytensä.

  En odota sen tapahtuvan tällä vuosisadalla.

 5. Noin on eikä asiaa auta oikeasti muu kun tunnustamalla itselleen en osaa korjata pitäisi kysyä menetelmiä niiltä jotka jotain osaa terv tepivaari

 6. Eeuu-liitäntä heikensi suomalaista demokratiaa vielä enemmän. Olivatkohan liittäjät hönössä?

Kommentoi