Tuomari ”nimitteli pelaajaa rasistisesti” Mestarien liigassa ja ottelu keskeytettiin

”Tiistai-illan Mestarien liigan kierroksella Paris Saint-Germain–Istanbul Basaksehir -ottelu keskeytyi rasismiselkkauksen takia”, uutisoi Iltalehti viime viikolla.

Romanialainen tuomari Sebastian Coltescu oli puuttunut Basaksehirin vaihtopenkillä istuneen pelaajan käytökseen. Koska hän ei tiennyt pelaajan nimeä hän selitti päätuomarille, joka myös oli romanialainen: ”Tuo musta kaveri tuolla, hän ei voi käyttäytyä noin”. Basaksehirin apuvalmentaja Pierre Webo väitti väitti Coltescun puhuneen rasistisesti. Lopulta koko ottelu keskeytettiin ja joukkueet marssivat protestina rasismille pukukoppeihin. Ottelu pelattiin vasta seuraavana päivänä ja totta kai molemmat joukkueet polvistuivat ennen uutta peliä osoittaakseen olevansa rasismia vastaan. Monet ovat myös tuominneet Coltescun sanat ja UEFA tutkii asiaa. Tiistai-illan . Vaihtopenkillä ollut hyökkääjä Demba Ba valitti Coltesculle siitä että hän oli käyttänyt sanaa ”musta” mustasta pelaajasta koska ”valkoihoisistakaan ei sanota valkoinen”.  Coltescun olisi kuulunut Ban mukaan sanoa ”Tuo kolmas pelaaja tuolla”.

Jos ”musta” on rasistinen sana niin silloin ”Black Lives Matter” -liike on rasistinen.  Liverpoolin mustaihoinen legenda John Barnes onkin kysynyt miten sanan ”musta” käyttö voi olla rasismia.

Koko soppa lähti liikkeelle typerästä väärinkäsityksestä. Romaniaksi sana musta on ”negru” ja pillastujat eivät sitä ilmeisesti heikon yleissivistyksensä takia tajunneet vaan kuvittelivat tuomarin nimittelevän pelaajaa syntisellä n-sanalla. Tummaihoista pelaajaa luultavasti tulee sanottua mustaksi silloin jos se on erottava tekijä eikä nimi tule mieleen. Nyt sitäjään ei jostain syystä muka olisi saanut sanoa. Vai onko niin, että sanaa musta ei saa enää käyttää romaanisissa kielissä?

Coltescun syyttäjät aiheuttivat tyhmyyttää kaaoksen mutta koska kaikki ovat tulleet niin yliherkiksi ja pelkäävät rasistin leimaa kuin ruttoa niin loppujen lopuksi varmaan tuomari joutuu pyytämään anteeksi kun puhui omaa kieltään ja käytti englanniksi aivan hyväksyttyä sanaa.  Pelaajien polvistelu huipensi farssin jolla tuomari häpäisiin aiheetta.

Kommentoi