12 vastausta artikkeliin “Hoitajamitoitus”

 1. Oikeastaan tämä asia on jo lähes 30 vuotta vanha. Vartiointiliikkeet ottivat toimeksiantona ns hälytyspuhelimen, sitä sitten juostiin eri hoitolaitoksissa ja yksityiskodeissa; vaipanvaihtoon kutsuttiin hoitaja. Systeemin kalleudesta johtuen tämä toiminta sitten loppui. Sitten tulivat nämä vanhan kansan modernisoidut ”vaivaishoitolat”.
  Ei tämä kehitys kovin hyvältä näytä.
  Varsin läheltä näitä kuvioita olen seuraillut kun perheessä oli kehitysvammainen, mongoloidi. Vaimoni oli edunvalvoja ja näin sain varsin läheistä kosketusta asiaan.
  Tammelassa nämä asiat ovat mielestäni aika hyvin hoidossa, muualta minulla ei ole tietoa, mielestäni tietoa eivät ole nämä iltapäivälehtien lööpit, tarkoitan lähinnä asiatietoa

 2. Hoitajamitoitus on itsessään hyvä ajatus, mutta kyllä itseäni hieman ihmetyttää esitetty rahoitusmalli, kuin myös visio siitä miten saadaan riittävä määrä uusia hoitajia.

  Toisaalta hallitus esittää myös hoitaja-aikojen muuttamista maksuttomiksi terveyskeskuksissa, joka sekin on erinomainen ajatus, mutta ihan yhtälailla rahoituksen kanssa on kyllä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

  Loppujen lopuksi kunnathan ovat ne jotka nämä sitten toteuttavat, eikä kuntatalous taida Helsinkiä lukuunottamatta olla kovinkaan kaksisessa kunnossa missään.

 3. Palaan vielä hieman mainintaani uusista hoitajista, kun julkisuudessa puhutaan 4000 uuden hoitajan tarpeesta vuoteen 2023 mennessä, joka sekin on kyllä alakanttiin ja väitän, että todellisempi luku on 5000, mutta tässä laskukaavassa ei ole ollenkaan mukana eläköityvien hoitajien määrä aivan lähitulevaisuudessa.

  Luin hiljan artikkelin Kevan laskelmista miten ennen vuotta 2030 pelkästään lähi / perushoitajia eläköityy 18 000 ja tähän pitää lisätä eläköityvät sairaanhoitajat / vastaavat ammattilaiset, eli todellisuudessa vuoteen 2030 mennessä hoitajien tarve on luokkaa 22 000 – 23 000 + jälkimmäisinä mainitut ammattiryhmät eli joitain tuhansia päälle.

  Kymmenen vuotta saattaa kuulostaa pitkältä ajalta, mutta kun koulutukset kestävät 3-4 vuotta ja alalle hakijoita on jo nyt liian vähän, eikä ihan jokainen hakija alalle sovellu, niin ongelma on melkoinen.

  Toki päällimmäinen ongelma on tuo 4000-5000 uutta hoitajaa seuraavan 3 vuoden aikana ja pahoin pelkään, että kuntien on pakko siirtää hoitajia tehtävistä toisiin täyttääkseen lain, mikäli se tulee voimaan ja jokainen ymmärtää, että jostain se on silloin pois, ehkä juuri kotihoidosta.

  1. Tämä hölmöläisten peiton jatkaminen tulee vielä todella kalliiksi, mutta sehän onkin jo seuraavan hallituksen syytä.

   1. Eli taas kerran kaikki on päin persettä . Anna mun kaikki kestää .

    1. Ei kaikki, vaan rahoitus ja tarvittavat ammattihenkilöt tuottavat ongelmia.

     Tosin nyt hallituksessa on porukka, joille sähkö tulee pistorasiasta ja raha seinästä.

     1. Enemmän ongelmia tuottaa persujen olemassaolo kiljumassa edes oppositiossa. Tämänkään asian kuntoon saattamien mitoituksineen ei vie yhdenkään persun lompakosta centtiäkään.

      1. On se mielenkiintoista, että persukammoisen kansallissosialistisen kastijaon kannattajan mielestä kaikkeen mahdolliseen ainoa syyllinen ovat persut. Alkavat eräät muut ideologiset liikkeet tulla tuosta kastijaosta mieleen…

       Voi olla, ettei persujen lompakosta mene senttiäkään ( sentti kirjoitetaan s:llä suomeksi
       https://www.kielikello.fi/-/euro-ja-sentti-suomeksi
       ”Euron sadasosa on suomeksi sentti, vaikka kolikoissa lukee ”eurocent”.”).

       Kuitenkin rahoituksen suhteen rahat otetaan käytännössä jostain muusta palvelusta, mikä tarkoittaa, että palvelun huononeminen koskee kaikkia poliittisesta kannasta riippumatta.

       1. Kun asia loppuu niin, tämä näyttää ottavan niin koville, että minustakin tehdään jo kansallissosialistia.

        Tämä juhak on kova poika nimittelemään henkilökohtaisesti, mistähän se kertoo ?

      2. ”Enemmän ongelmia tuottaa persujen olemassaolo kiljumassa edes oppositiossa. Tämänkään asian kuntoon saattamien mitoituksineen ei vie yhdenkään persun lompakosta centtiäkään.”

       Jos sinulle tuottaa ongelmia se, että joku esittää todenmukaisen tilannekuvan asian tiimoilta nyt ja tässä kuin myös lähitulevaisuudesta niin sille en voi mitään.

       Jos taasen esitetyssä on jokin väärin niin ole hyvä ja kerro mikä.

       Oma käsitykseni on se, että maksu koituu veronmaksajille, mutta ehkä jotenkin todennat muuta ja jos et, niin todenna se, ettei yksikään persu maksa centtiäkään veroja.

Kommentoi