Suojeluskunta tuntuu jakavan mielipiteitä

Varusmiespalvelun keskeyttäneiden määrä on kasvussa. Joka kolmas mies jättää armeijan käymättä.

Mikä neuvoksi?

On esitetty, että naisten osuutta olisi pyrittävä lisäämään varusmiespalvelussa. (Pitäisikö pian sanoa varusihmispalvelussa?)

Yhtenä mahdollisuutena näkisin vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan valtion tukemana.

Suojeluskunniksi näitä yksiköitä ei toki pitäisi kutsua, eihän?

**************************************************************

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.209796

Näihin aikoihin sata vuotta sitten Suomessa elettiin kireissä ja pelottavissa tunnelmissa. Venäjän hallinto oli menettänyt otteensa järjestyksenpidosta ja monenlainen tyytymättömyys kyti suomalaisten – enimmäkseen hyvin köyhissä oloissa elävän kansan – mielissä. Tulevaisuus oli kerta kaikkiaan hämärän peitossa.

Järjestyksen turvaamiseksi perustettiin järjestyskuntia, joita pian alettiin kutsua suojeluskunniksi. 

.

Neuvostoliiton ja kommunismin vastaista suojeluskunnan toiminta toki oli, ja tätä ei sodan voittajavaltio voinut sietää. Lakkautuksesta alkoi vaikenemisen aika.

****************************************************************

https://yle.fi/uutiset/3-11204371

Jo joka kolmas mies jättää armeijan käymättä

*

https://mpk.fi/mika-on-mpk/miten-mukaan-toimintaan/

Jokainen Suomen kansalainen voi kartuttaa taitojaan, ylläpitää kenttäkelpoisuuttaan ja kouluttautua nousujohteisesti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutuksissa. Maanpuolustustahtoaan voivat toteuttaa niin SA-joukkoon sijoitetut, tavalliset kansalaiset, työnantajan palvelukseen varatut kuin varareserviin kuuluvatkin. Koulutusta on saatavilla sekä sotilaille että siviileille ja sekä naisille että miehille.

 

 

38 Replies to “Suojeluskunta tuntuu jakavan mielipiteitä”

 1. Mitä ihmeen järkeä Suomeen mitään suojeluskuntia on perustaa, onhan meillä maakuntakomppaniat, vastaa kaikin puolin suojeluskuntia ja kun MPK antaa kaikille koulutusta erilaisiin kriisitilanteisiin, sinne vaan kaikki innokkaat, ei lisäorganisaatioon mitään tarvetta liene.

 2. Suojeluskunta voisi toimia armeijan jatkeena harjoituksineen. Josko sinne uskaltautuisi mukaan ne nuoret miehetkin jotka karttavat oikean intin? Oikeastaan harjoituksia tulisi järjestää kaikille ns pakollisena vaikkapa kerran vuodessa.

  1. Liekköhän Niilo ihan tarkoituksenmukaista.
   Olen melkoisen pitkän armeijan jatkeen suorittanut (yli 25 vuotta). Kaikille nyt ei vaan sovi tuo sotilaspalvelus asevelvollisuuden suorittamisen jälkeen. Suuntautuvat aivan muualle harrastuksineen.
   Eesti on muuten esimerkki siitä; asevelvollisista suorittaa asepalveluksensa n 30%; maksamalla kun siitä pääsee eroon.

 3. Miksi ei perusteta Suomeen avaruusjoukot. Kovimmat kohlot voidaan viedä kuuhun. 🤣🤣🤣

 4. Kappas vaan; aiemmat tekstisi olivat aivan muuta, lähinnä oppi-isäsi kanssamyötäilyä.
  Maanpuolustus on tärkeä asia, siihen vihkiytyneitä vain kovin vähän.
  Kyllä Suomen reserviläisiä tulee jatkuvasti kouluttaa.
  Yli 60 vuotiaat ovat sitten kuitenkin koulutuskohteena resurssien tuhlaamista, ellei sitten ole kyseessä vähintään komentajatason erityiskoulutus.

 5. Niin ja maanpuolustuksellisesti yli 60-vuotiaat, kelpaavat oikeastaan vain esim liikenteen ohjaamiseen, erityiskohteiden vartiointiin; eivät juuri muuhun, paitsi ryhmänjohtajakoulutetuista saattaa sitten kuitenkin löytyä luonnonlahjakkuuksia, jotka mm pystyvät johtamaan esim koko balttian kokoisia sotaharjoituksia. Löytynee kuitenkin olemattomasti; paitsi jutuissa.

  1. Sotatilanteessa eläkeläisongelma ratkeaisi, jos meidät yli 60 -vuotiaat pantaisiin pyssyilemään.
   Yksi tie, kaksi asiaa.

   ”Vanhukaiselle kuolla kuuluu, kun hällä vielä kutreissa tuoksuavat kukkaset on.”

  2. Ompa tämä ”luonnonlahjakuus” rohjennut esiintyä myös kenraali Ants Laanepuun neuvonantajana.
   Laanepuun koulutuksen ja kokemuksen tietäen en usko että ”sankariamme” otetaan kovin tosissaan.

   1. Voi olla, mutta eipähän ketään teistä sieltä ”Esson baarin” nurkkapöydästäkään vissiin vakavasti oteta.

   2. ”Luonnonlahjakkuus” on sentään – kuten on tälläkin arenalla itse kertonut – suunnitellut ja laatinut Viron Kaitseliitin hyväksymän strategian siltä varalta että suurvalta hyökkää Viroon maan vallatakseen. ”Luonnonlahjakkuus” on mimennyt sen P:n strategiaksi. Sen mukaan maahan tunkeutuvia vihollisia viivytetään ja kulutetaan sen hyökkäysuralla kohti Tallinnaa sissitoiminnalla laukoen etälaukaistavia miinoja joka pusikosta käsin. Vihollista vastaan ei kuitenkaan keskitetä voimatoimia vaan sen annetaan edetä Tallinnan porteille asti ja siellä sitten huoltoyhteytensä menettänyt maahannkeutuja lahdataan valtavin voimin toteutettavassa ”Dien Bien Phussa”. ”Luonnonlahjakkuus” on kertonut Kaitseliitin päällikön olevan tämän hänen muotoilemansa strategian kannalla. Hieman saattaa ihmetyttää se että ”Luonnonlahjakkuus” lallattaa tämän strategiansa julki maailman turuilla ja blogialustoilla, mutta sekin on osa hänen lahjakkuuttaan. Hän tekee sen pelotellakseen jo etukäteen hyökkääjää olemaan ryhtymättä toivottomaan yritykseensä.

    1. Saattaapi olla, mutta saattaapi olla olemattakin.
     Sinänsä vähänkin sotilastaktiikkaa ymmärtävä tietää tämän asian eikä se ole vennään pojillekaan mikään yllätys.
     Ilmeisesti se kuitenkin on yllätys näille ”Esson baarin” nurkkapöydän viisaille…

     1. >Älä sie huoli.Esso lähti ja baari sen mukana..Persuista en oo koskaan perustanut enkä askeltakakaa siihen suuntaan ota.

    2. Taktiikalla voitetaan taistelu, strategialla sota (Clausewitz).
     Kyseessä kaksi täysin eri asiaa. Tosin tällä luonnonlahjakkuudella lienee käsitys molempien termien tarkoittavan samaa. Tuskin tämä henkilö on koskaan edes Strategian laitoksen ulko-ovellakaan käynyt.
     Tuosta ”Tallinnan strategiasta”, jota hän kuulemma on opettanut korkeille ye-upseereille; siinä unohtuu eräs pieni seikka. Tallinnan saartamiseen tarvitaan hieman enemmän joukkoja kuin mitä ko armeijalla onkaan, sekä lisäksi se pieni yksityiskohta, että maalla ei ole lainkaan merivoimien aluksia, vain pieni ”pursiseura”. Venäjä kun kriisin sattuessa hallitsee täysin Kaliningradista käsin koko Itämerta, maakäytävä, kapea ns Suvalkin käytävä on aivan liian kapea apuvoimille.

 6. Niin, avaruusjoukot on eri asia kuin Suojeluskunnat.

  Suojeluskunnat pitää perustaa ja joka kuntaan suojeluskuntatalo joita hoitaa eläkkeellä olevat ”maanpuolustajat”, heillähän sitä luppoaikaa on reilusti.

  Jokaiseen rakennukseen aseet, a-tarvikkeet ja varusteet. Joka viikonloppu näiden eläkeläisten järjestämiä harjoituksia ja välillä heille kuukauden mittaisia harjoituksia korpimetissä luonnon muonalla. Ovat sitten valmiita.

  Eihän Suomen Puolustusvoimia tarvita kun nämä koulutetut eliittikommandot hoitaa kaiken. Mummelit voi hoitaa huollon, hernekeittoa ja kuumaa mehua.

 7. Minkähänlaista ja mitään järkeä esitetyllä kommentilla olisi.
  Kyllä maanpuolustus on tärkeä asia mutta tuon tyyppiset kommentoinnit???

 8. Mä olisin vieläkin valmis lähtemään kertaamaan, vaikka maaliskuussa mulle tulee 50v täyteen.

  1. Älä hittovie mäne minnekkään Pysy paikalls. Tule takasi jos rauhottuu.

 9. Se vaan Timo on niin, että 50 täyttänyt reserviläinen alkaa olemaan ainakin operatiivisiin joukkoihin aivan liian vanha.
  Alueellisiin joukkoihin kyllä tämän ikäiset kelpaisivat mutta kun vuoden vaihteessa puolustusvoimat vähensi osallistumistaan MPK:n toimintaan sekä ampumatoimintaan poistamalla mahdollisuuden Pv:n aseiden käyttöön.
  Yhtälö lienee melko hankala mutta ei mahdoton.

  1. Kyllä minä vielä kuuskymppisenä olin keskimääräisen varusmiehen kunnossa Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin alkaa olla heikompaa.

   Taisteluhalutkin vähenevät testossteronitason aletessa.

   Venäjällä väijyy anabolisten steroidien harkintakyvylle aiheuttama vaara. Siellä saatta ministeristökin sekoittaa aamupuuroonsa tuota venäläistä perinneherkkua.

   Kennedyn väitetään nauttineen amfetamiinia selkäkipujensa takia. Mutta ehkei häntä sen takia ”syrjäytetty”.

   Sodassa suomalaiset käyttivät Pervitiiniä eli amfetamiinia kaukopartiomatkoilla jaksaakseen.

   Hätätilanteessa voisi nyttemmin vääpeli mennä vanhainkotiin pervitiinipurkin kanssa ja jakaa rynkyt innokkaimmille ja määrittää puolustusasemat lähialueilla.

 10. Vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta näyttää saavan kannatusta. Toiminnan nimeen ei saisi liittyä mitään vanhaa.

  Suojeluskunniksi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan yksiköitä ei toki pitäisi kutsua, eihän?

  *************************************************************************************
  Blogin avauksessa on linkki Hanna Lensu’n kirjoittamaan artikkeliin – asiallista tekstiä ilman kiihkoa
  .
  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.209796

  Suojeluskunta jakaa yhä mielipiteitä – ”Kaikki vaiettiin 45 vuodeksi”

  Hanna Lensu

  Sata vuotta sitten Suomessa elettiin sekasortoisessa tilanteessa. Arto Ojakoski selvitti, millainen tuolloin perustettu suojeluskunta oli.

 11. Eihän neukkulavallan aikana saanut puhua mistään neukkulaa kirvelevästä asiasta.
  Suojeluskunnan jäsenten sotilaallinen koulutus oli merkittävä tekijä siinä, että Suomessa oli taistelukelpoisia miehiä runsaasti ja se kirvelsi neukkulaa – ja näköjään osaa suomalaisistakin – kovasti.
  Samalla kertaa kiellettiin lotatkin, jotka eivät olleet taistelu- ja sotilasorganisaatiota, mutta muistaakseni sen kiellon päämunarina olivat suomalaiset kommunistit.

  1. Adellämainitsemasi kiellot asetti liittoutuneiden komissio rauhanehtoihin liittyen. Suojeluskunnat, IKL, AKS, Lotta-Svärd-järjestö olivat selkeästi äärioikeistolaisiksi luokiteltavia.
   Toisaalta, olihan suojeluskunnilla hyödyllinenkin käyttö; sinne sai sijoittaa korkeitakin epäonnistuneita rintamakomentajia ikään kuin hyllylle.
   Eräs asia kyllä suojeluskuntien kannalta oli LKP-järjestelmän suhteen. LKP-organisaatio kun perustettiin suoraan SK-järjestelmän päälle, siis aluejärjestelmä.

   1. Kiellot asetti komissio (=neukkula, joka Suomessa hallitsi sitä).
    Komissio ei alunperin asettanut Lottia listalle, vaan sen ajoivat sinne suomalaiset kommarit.

    1. https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/170156/HT205_opt.pdf?sequence=1

     s. 81

     ”Vaikka Paasikivi tiesi ennakolta lottajärjestön lakkautusvaatimuksesta, ei
     vaatimuksen takapiruna toiminut Skp ollut ajankohdasta tietoinen. Sanana päivänä, kun Savonenkov lähetti Paasikivelle Lotta Svärdin lakkauttamista
     edellyttäneen kirjeensä, Skp:n puoluetoimikunta piti kokoustaan. Se murehti
     lottajärjestön toiminnan jatkumista ja valmisteli vaatimusta järjestön lakkauttamisesta.
     75”

   2. Suojeluskunnat, AKS, IKL ja lotat olivat välitön uhka kanssllisvaltiovihamielisten kommunistien vallankaappaushankkeiile, mutta olisivat toisaalta lisänneet kommunistien kannatusta ja NL olisi voinut hyökätä ”vapauttaakseen työläiset sorron alta”.

    Tekikö NL taktisen virheen poistaessaan tekosyyn hyökkäykselle? Ehkei ollut haluja hyökätä, kun eivät hyökänneet sittenkään, kun kommunistien hankkeet olivat epäonnistuneet. Jos olisi tullut ruumiita, niin ehkä olisivat hyökänneet.
    Jonkun kommunistin kissa saattoi kokea väkivaltaisen kuoleman, mitta sitä ei katsottu riittäväksi tekosyyksi hyökkäykselle Suomeen.

 12. Nyt eletän v. 2020. Munattomia miehenalkuja on liikaa. Keittiöön pottuja kuorimaan akkojen kanssa koko pataljoonalle ilman korvakuulokkeita koko työvuoro,, niin eiköhän jotos ala maistumaan. Paskallekin saa mennä pusikkoon ihan yksin, jos ei pelkää mörköjä.

   1. Suojeluskunnat olisivat oiva osa henkistä maanpuolustusta.
    Varustautumisessa pitäisi olla sen verran maltillinen, ettei naapurimaissa heräisi kauhu, joka olisi omiaan aiheuttamaan asevarustelukierrettä.

 13. Tuosta Markon kommentista voisi ymmärtää kyseessä olevan todella taitavan erämiehen eikä mikään sotilasta leikkivä pussikeittoja tenunhajuisella trangialla tuhraava ja sotilasta leikkivä ”erämies”.

 14. Kaikkien on puolustettava – karkureita ammuttiin ja tuomittiin ennen.
  Kaikille löytyy laji jossa voivat palvella tosipaikan tullen.
  Itse sissi ja vanhana ukkonakin voisin tehdä osani,
  sillä sotaa ei käydä juosten.

 15. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen valvontaa tiukennetaan – Alaikäisiä mukana aseellisessa koulutuksessa, poliisia pyydetty tutkimaan havainnot Yle uutiset.
  Yllä esimerkki siitä, mihin liiallinen intoilu maanpuolustusasioissa saattaa johtaa. Tapahtumat ovat kaikki tapahtuneet J Niinistön ministerikaudella.
  Minulle tämä ei ollut uutinen sinällään, odottelinpahan koska asiasta oikein heräillään.

 16. Jos hakee hakusanalla Hilja Riipinen; ei varmaankaan ihmettele Lotta-Svärd-järjestön lakkauttamista. Tsaarin Venäjällä koulutuksensa saanut opettaja.

  1. Vai että yksi ainoa ihminen riittää perusteeksi koko järjstön lakkauttamiselle?
   Jo on aikoihin eletty, mutta jotenkin ei yllätä………

    1. Kait ymmärsin, mutta tiedän, ettei yksi Riipinen järjeston suuntaviivoja ja ideologiaa määrännyt eikä järjestö minkään äärioikeiston ideologian mukaan toiminut – paitsi maanpetturikommunistien mielestä..

 17. Wikin sisällöstä päätellen Riipinen oli eräänlainen ”taistolainen” IKL:ssä. Kaipaili yhteisrintamaan Hitlerin ja Mussolinin kanssa.

  Juhani Suomen ”Myrrysmies” -kirjan mukaan Kekkonen oli tullut siihen tulokseen, etteivät kommunistit ja IKL olleet isänmaan asialla (isänmaanhalaajia), vasn pikemminkin kansaa hajoittavia, (jollaisia olivat myöskin freudentaalit).

  Tästä syystä Kekkonen yritti saada IKL:n hajaantumaan.

  Nyt varsinkin vihreät ja RKP:n tulkitsen kansallisvaltiolle vaarallisiksi. Mutta on vihulaisia kokoomuksessakin, mepeissä ja Hesan pormestarin pallilla.

 18. https://fi.wikipedia.org/wiki/Lotta_Sv%C3%A4rd

  Lotta Svärd oli vuosina 1920–1944 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Järjestö perustettiin tukemaan suojeluskuntia. Sotavuosien 1939–1944 aikana lotat toimivat lukuisissa erityyppisissä maanpuolustusta tukevissa toimissa ja vapauttivat noin 25 000 miestä sotilaallisiin tehtäviin. Järjestö lakkautettiin Moskovan välirauhan ehtojen perusteella Liittoutuneiden valvontakomission vaatimuksesta vuonna 1944.

  [ Suomalaisten miesten tukeminen sodassa Neuvostotoliitoa vastaan oli tietenkin riittävä syy ryssille vaatia järjestön lakkauttamista. Sodan voittajat jakavat oikeutta miten haluavat ja eivät ole vastuussa mistään -eivät edes hyökkäyksestä Eestiin, Latviaan, Puolaan ja Suomeen.]

  Nykyisin

  https://www.lottasaatio.fi/
  Lotta Svärd Säätiö

  Yhteiskunnallinen huoltotyö oli aikoinaan Lottajärjestön toiminnan ytimessä ja samalla tiellä jatkaa Lotta Svärd Säätiö vielä tänä päivänäkin.

Kommentoi