18 Replies to “Tammerkoski meille Tamperelaisille rakas virta”

 1. Vanhan uittotunnelin kautta voisi johtaa jonkin puron, vaikka rinne saattaa olla liian jyrkkä. Jos siitä saisi kalat kulkemaan, niin rosvot varmaan nappaisivat.

 2. Mage mistä nuot ovat Tammerkoskeen rinnastettavia asioita Pispalan uitto tunneli on nykyään kävely tunnelina terv tepivaari

  1. Uittoon vuosikymmeniä käytetty parin metrin korkuinen vanhempi tunneli saattaisi toimia kalojen vaellustienä. Mutta kalliiksi järjestely voisi tulla.

   1. Ei silti liity Tammerkoskeen lainkaan eikä kalankulkemisiin jonykyisiä reittejä terv tepivaari

    1. Kyllä se liittyy, vaikka et älyäisikään.
     Tunnelit rakennettiinkin Tammerkosken voimalaitosten takia.

     1. No enpä ole moista kuullutkaan että uitto tunneli olisi tammerkosken vuoksi tehty
      Tais olla aivan muut syyt tunnelin tekoon nimittäin Engvistin paperi tehdas
      No eipä taidettu uittaa kun kokeilu erä sieltä
      Ja uittotunneli ei ihan Tammerkosken vieressä ole välimatkaa taitaa tulla viis kuus kilsaa terv tepivaari

  2. Suunnittelin v.1989 uittotunnelista kaupallista veneväylää järvien välille niin, että veneet voisivat ajaa masto alhaalla suoraan vedessä trailerin päälle Näsijärven suulla, jonka jälkeen automaatti kuljettaa ne Pyhäjärven venehissille. Ja päinvastoin. Rahoitus mainosrahoin ja kulkumaksuin.
   Kerroin asiasta silloiselle työkaverilleni Pekka Paavolalle. Hän mietti jonkin aikaa ja sanoi, että mahdotonta saada asiaa poliittisesti lävitse edes pääpuolueiden kesken. Eli, että kaupunki olisi jotenkin mukana perusinvestoinnissa.
   Se jäi sitten silleen.
   Jäihän siitä tunnelista ainakin se muisto, jossa Harjun kirkko saatiin poltettua jonkun kolhittua alla mennyttä sähkökaapelia, ainakin niin selitettiin.

 3. Hieno kalapaikka! Olin joku vuosi sitten kesällä käymässä lasteni tykönä ja Hakaniemen torin laitamilla. Aamuvirkkuna kävelin kosken ympäri lenkin ja selvisi , että kioskin automaatista sai 4e. lla 3 kalan( kirren) luvan. Ja seuraavana aamuna olin kuudelta valmiina. Oli jo pari muutakin! Ei minulla ollut kuin jokin rasianpohjimmainen ruosteinen vaappu, ja jokin teleskooppivapainen kellasysteemi. Siinä seurasin vähän aikaa kavereiden edesottamuksia pitkien vapojensa kanssa. Ei ollut näköjään kala otillan. Asrtuin jonoon ja niin nakkasin kelluvan vaaputtimeni virran vietäväksi siinä kolmen pojan patsaan alapuolella. Ja heti, kun jarruttelin siimasta jurahti ja kiinni oli. Oitis sain kaverin , jonka kanssa olin sopinut pitkävartisen haavin käytöstä apuriksi ja kirre ylös! No, kohta jonoon tuli pyytäjiä lisää. Kalat vain ei ottaneet syötteihin. Sitten tuli taasen vuoroni. Heittoni ei lähtenyt kuin vain n. 10m:n päähän ja heti korjasin pikku nykäyksellä, ettei mene seinämään kiinni. No mutta, nykäsy ja kiinni oli! Ja kohta haavimiehellä töitä!No nyt joku toinenkin sai jo kalan, mutta oli paljon pienempi kuin minun pussissa potkiskelevat. Ei muuta kuin vielä jonoon uudestaan. Nyt heittoni onnistui kohtalaisesti ja annoin virran viedä hyvin kauas alavirtaan lähelle seuraavaa siltaa ja aloin kelata js heti taas oli kiinni ja haavimies jo ihmeissään, että mikä uistin sinulla on. Ei täälläpäin ole tuollaisia!Jo siihen tuli luvantarkastajakin ja totesi, että olen vähän oudomman näköinen! Niinpä tyytyväisenä siitä hiippailin Tammelan torin pokki Suvin ja Vesan asunnolle aamukahville! Se oli kesä, kun Aamulehti oli kuulemma laittanut jonkun ison n. 4kg kirren koskeen ja siitä isohko palkinto. Sitä isoo ei tullut, mutta hieno muisto!

 4. Tammerkoskeen laitetaan joka vuosi uutta kalaa istutuksin ja jonkin verran myös kulkeutuu ylävesiltä kalaa voi sieltä saada muutakin kun istutus kalaa jos käy ns hyvä munkki
  Oli kiva lukea että pidit matkastasi Tampereelle no tervetuloa uudestaan kun tuo korona rasite loppuu
  Ja Tammerkoski jatkaa kulkuaan meille se on ihana paikka istua ja ihmetellä maailman menoa terv tepivaari

  1. Jo AL:n blogina aikana joku blogisti Hessu, joka se Hessu en ole, ja minä olimme yhtä mieltä, että pitäisi saada lohiportaat Tammerkoskeen järvien välille. Se olisi täysin mahdollista ja upea nähtävyys. Sehän on jo puoliksi valmis Siperian kohdilta. Tako pitäisi vain ohittaa sopivasti. ”Ei niitä lohia voi hissiäkään kuljettaa”.

    1. Oletko lainkaan tietionen missä on uittotunneli ja missä Tammerkoski ne ei ole edes lähellä toisiaan
     En kyllä ymmärrä mitenkä voit väittää uittotunnelia lohiportaiksi että sillä lailla se on terv tepivaari

 5. No tunneli on nyt kuitenkin käytössä tosin kävely ja pyörä reittinä pelkästään lisää kulkijoita
  Mutta Tammerkoski virtaa uomassaan terv tepivari

 6. Ei se noin katsottuna tosin virtaa vanhaa uomaa mutta se nyt pitää vaan myöntää että on niistä padoista hyötyäkin meille terv tepivaari

 7. Leinolan kalliolla on patsas, jonka väitetään muistuttavan Mannerheimiä. Patsaalle on jalustakin kosken partaalla. Mutta jospa patsas laitettaisiinkin jalustalle keskelle koskea niin, että virta pitäisi saappaat puhtaina.

  Nähtävyysarvo nousisi huomattavasti.

 8. Vai niin on no niin oli jalusta ja on siinä nyt patsas tosin ei Mannerheimin mutta Leinolan metsässä seseisoo
  Eikä liity mistään kohtaa Tammerkoskeen terv tepivaari

Kommentoi