Älä pihtaa, älä osta

Toinen puoli huutaa: talouden pyörät pyörimään, ostakaa lisää, hankkikaa tavaroita, luokaa työtä, älkää jättäkö rahoja tileille. Toisella puolen menee näin: luonto tuhoutuu, älä osta mitään, säästä rahasi. Minä sanon, kuinkas muutenkaan: olette kaikki väärässä, onneksi olen kaunis, viisas, vaatimaton ja hyvä valehtelija.

Täysin turha vastakkainasettelu

Siinä ei ole mitään pahaa, että joskus ostaa itselleen jotain kivaa. Jos on kovasti tehnyt työtä, on ihan ansaittua palkita itseään. Kaikkea kuluttamista ei koskaan saa perusteltua järjellä, mutta hyvä jos pääosaan se pätee. Jos alkaa päätymään siihen että koko ajan ostaa uutta tavaraa jota ei tarvitse, ei käytä tai josta ei edes nauti kuin pienen hetken, sitten kannattaa pohtia asioita hetki. Syyllisyys ei kuitenkaan ole paras lääke. Kohtuus kaikessa.

Jos puolestaan elää tiukkaa elämää, joko talouden pakosta ja/tai omasta halusta, siitäkin voi olla ylpeä. Säästeliäisyys on perisuomalainen hyve, josta voisi ehkä hieman paremminkin pitää kiinni. Erityisen hyvä periaate on olla ostamatta mitään asuntoa pienempää velaksi. Tuo oli aikanaan hyvä perusperiaate. Sitä voi noudattaa edelleen.

Kompromissi on kaunis

Säästämistä en siis lähtisi tuomitsemaan ajatuksena koskaan, mutta säästämisen tavoista voisi keskustella. Jos haluat sekä vähentää turhaa kulutusta että aktivoida taloutta, sijoita! Älä pidä rahaa pankkitilillä. Rahastosäästämiseen pääsee pikatarkastuksella katsoen jo 15 eurolla. Osakekaupoille, joko osakesäästötilin tai arvo-osuustilin kautta pääsee myös vauhtiin kymppien budjetilla. Osakesijoittamisessa ei tarvitse olla guru: etsi 3-7 perusvakaata osaketta esim. finanssilaitosten suosituslistoilta, osta säännöllisin väliajoin vähän lisää – siinä se. ”Osta ja unohda” on täysin pätevä säästöstrategia.

Jos haluat yhdistää edelliseen vielä parempaa vastuullisuutta, voit aina kohdentaa sijoituksesi paremmin. Investoi niihin asioihin mitä tärkeäksi koet: uudet energiamuodot, kiinnostavat teknologiat, uudet elintarviketeollisuuden alat, avaruuden valloitus – vaikka mitä. Voit sillä samalla parilla kympillä toteuttaa useita tärkeitä tavoitteita, niin omiasi kuin yhteiskunnallisestikin mielekkäitä.

Perästä kuuluu

Sijoituksilla on paha tapa muistuttaa itsestään kun vähiten odotat. Heräät yhtenä päivänä, otat aamukahvia, kun yhtäkkiä huomaat verkkopankissasi outoja – sinne on ilmestynyt osinkoja. Ehkä sillä saa uuden paketin kahvia, ehkä sen tarjousmyynnistä kovasti himoitsemasi joulukoristeen. Mutta se tunne kun ostat jotain säästöjesi koroilla, se on aika vänkä ja mukava. Sanomani onkin tämä: suo itsellesi mukava tilanne. Siihen tarviset vain vähän rahaa ja vähän malttia.

8 vastausta artikkeliin “Älä pihtaa, älä osta”

 1. Vanhat isot kotimaiset ovat yleensä vakaampia, mutta ei suuria tuottoja. Pienet start up yritykset saattavat tuottaa eniten, mutta niillä voi hävitä kaiken. Älä koskaan usko kehenkään, päätä itse.

 2. Minun pienistä säästöistäni ei sijoittamiseen ihmeitä liikene. Sitä vastoin tarpeelliset hankinnat, auton uusiminen ml, aina käteisellä. Rahoitusmaksaminen on ”tuhon tie”.
  Jos ei ole varaa, sitten ei hankita.

 3. Itse olen pyrkinyt välttämään turhaa ostamista, mutta jostain syystä tuntuu siltä, että siitä huolimatta tarpeetonta tavaraa on kertynyt kaappeihin vaikka kuinka ja paljon.

  Enkä usko olevani edes ainoa, jolle näin on käynyt.

 4. Uusi liesi piti ostaa, aivan hullua,jos olisin ostanut sen paikallisesta kaupasta se olisi maksanut 98€ enemmän + se olisi pitänyt käydä hakemassa. Nyt verkkokaupasta tilattaessa se oli kyseisen summan halvempi ja vielä kotiin tuotuna ilmaiseksi. Pöljää toimintaa sekä sain vielä 3 vuoden lisätakuun kun tilasin netistä….eli kyllä kannatti Black Friday ostos, raha ei jäänyt nyt paikalliseen liikkeeseen.

 5. Säästeliäs eläminen on mielestäni hyve. Minulla ei ole milloinkaan raha lopussa – kulutan vähemmän kuin tienaan.

  Kun kuluttaa, niin sitten mielellään kotimaista, jos mahdollista – ja laadukasta, ettei tarvitse kohta heittää menemään. Minulle tosin virolaiset tuotteet ovat lähes yhtä kotimaisia kuin suomalaiset.

  Sijoittaminen on taatusti parempi kuin ostella tarpeetonta krääsää.

Kommentoi