Autetaan tunaroivaa toveria

Ei siitä kahta sanaa, Ruotsi on töpännyt pahasti, toistuvasti ja tällä kertaa hengenvaarallisesti. Varautumisesta luovuttiin ja työnnettiin pää pensaaseen, kaikesta asiantuntijakritiikistä huolimatta, vuosikymmenten ajan. He varmasti ottavat tästä opikseen, mutta sitä ennen pitää katsoa voimmeko auttaa.

Hyväntahtoinen höpsö on hyväntahtoinen

Ruotsin politiikka jos jossakin aiheessa on vuosien ajan ollut ”hyväntahtoisen kylähullun” toimintaa. Jokainen järjenkäyttöön myöntyvästi suhtautuva on nähnyt heidän koulutuksen, terveydenhuollon, asuntopolitiikan ja inhimillisen vastuun alasajon. Heidän suhtautuminen tutkittuun tietoon on surkeampaa kuin mihin Trump, Bolsonaro ja Johnson pystyisivät yhdessä. He ovat olleet välinpitämättömiä kotimaassaan, mutta silti aina valmiita sotkeutumaan toisten maiden sisäpolitiikkaan. He eivät kuitenkaan ole tehneet tätä ilkeyttään, vaan lähinnä humaltuneena omaan historialliseen hyvyyteensä. Ruotsi on ollut erittäin hyvä maa, mutta pelkä historian aate ei kanna nykypäivän taakkaa.

Suomi lienee nyt paremmassa asemassa globaalin kriisin kanssa ja on jo pieniä merkkejä siitä, että maamme ongelmat ovat tasaantumassa. Emme ole päässeet yli, mutta pärjäämme tyydyttävästi. Kun katsotaan se, mitä Suomi tarvitsee itse, voimme katsoa mitä jää viivan alle. Uskoakseni pystymme tarjoamaan Ruotsille nyt ainakin jonkin verran apua ja sitä pitää tarjota, ei siitä kahta sanaa. Vaikka maidemme historia onkin verinen ja ikävä, he ovat kuitenkin naapureita ja jos naapuri voi huonosti, me voimme huonosti. Emme voisi katsoa itseämme peiliin, jos naapuri kärsii vaikka olisimme voineet auttaa. Se ei sovi suomalaisuuteen, eikä se sovi eurooppalaiseen inhimillisyyteen.

Ruotsi on sotkeutunut Suomen sisäpolitiikkaan aika reilusti pitkän aikaa. Ounastelen, että se vähenee vähitellen tämän myötä. Meidän ei pidä kostaa tekemällä nyt samoin, vaikka tilaisuutta tarjotaan. Meidän tehtävä on auttaa, kaikin mahdollisin tavoin. Jälkipyykki pitää heidän pestä itse yksin, jotta he voivat löytää tien parempaan. Vastataan kun kysytään, mutta ei mennä huutelemaan vieraisiin pöytiin. Meillä on omat maailman muutoksemme tiedossa täällä, joskin uskoakseni lievemmässä muodossa kuin Ruotsilla, saatika Italialla tai Iso-Britannialla. Meillä ei kuitenkaan pitkään aikaan ole varaa besserwisseröidä kenellekään. Oman pyykkimme pesua ei ole vielä aloitettukaan.

Ei naljailua, ei pesua

Ruotsalaisille ihmisille naljailu on mautonta, aiheetonta ja sillä saa vain pahan mielen meille. He kärsivät nyt, vielä meitäkin pahemmin. Kunnioitus toista ihmistä kohtaan on hyvä lääke, jonka voimme itse kukin ojentaa heille. Se ei kuitenkaan tarkoita historian valkopesua. Siitä, mitä on tapahtunut, voimme olla rehellisiä, mutta syyttävää sormea on turha osoittaa yhtä ihmistä päin. Syyllisyyden jakaminen luo vain vihaa ja viha heijastuu aina myös takaisin. Se on viimeinen asia, jota tämä tilanne tarvitsee.

Kuten useampikin tuore lehtiartikkeli muistuttaa, Ruotsi ei ole kärsinyt yhdestäkään suuresta kriisistä moneen sukupolveen. Me olemme. Maassamme on on vielä monia, jotka voivat ymmärtää miten he kärsivät nyt. Emme voi poistaa tautia, mutta voimme osoittaa että toivoon ja inhimillisyyteen voi luottaa pahimpanakin hetkenä. Olemme sen velkaa heille ja itsellemme.

29 vastausta artikkeliin “Autetaan tunaroivaa toveria”

 1. Valitettava tosiasia: tänään 6078 vahvistettua tartuntaa, 333 kuollutta.
  Vaikea sanoa, muuttuuko Ruotsin kurssi asiassa vai ei.
  Kuitenkin lienee pakko sulkea länsiraja lisätartuntojen vähentämiseksi pohjoisessa.
  Mahdollista auttamista voimme harkita, kun sitä apua pyydetään – jos pokka kestää pyytää ajoissa.

 2. Tässä näkyy myös se kuinka Ruotsi ei ole ollut satoihin vuosiin sodassa tai muussa kriisissä. Ikävä kyllä nyt se kostautuu.

 3. Siellä on lähdetty ihan eri pelikirjalla kuin muualla. Virus nopeasti läpi koko kansakunnasta ja kesäksi homma ohi. Pahaa jälkeähän tuo tekee lyhyellä tähtäimellä ja melkoista riskipeliä kun koronan käyttäytymisestä on toistaiseksi vain valistuneita arvauksia. Aika näyttää kirmailevatko ruotsalaiset kukkakedoilla siinä vaiheessa kun muualla kökötetään vielä kuukausitolkulla neljän seinän sisällä, ja minkälaisilla tuhoilla he tähän pääsevät -jos pääsevät.

  Tietenkin pitää jeesata jos resurssit riittää, muuten voi olla vähän heikko kysellä tehoja sieltä päin kun täällä on ralli päällä. Nämä huiput todennäköisesti osuu eri aikoihin meille kuin heille.

  1. Tulevaisuus näyttää mikä ratkaisu on ollut huono ja mikä ratkaisu vieläkin huonompi.

   En ole asiantuntija, mutta silti oletan, että lyhyt ja ankara olisi parempi kuin pitkä ja lievä. Pitkäaikainen yhteiskunnan pysäyttäminen tekee todella rumaa jälkeä.

 4. Alla artikkeli, joka kuvaa paljolti tilannetta Pohjois-Ruotsissa,

  Oteita:

  ”Suomi ja Ruotsi käyvät nyt kovaa peliä sen suhteen, suljetaanko länsirajaa liikenteeltä. Hallitus neuvottelee asiasta parasta aikaa. Koronavirusta on jo levinnyt Ruotsista Suomeen ja terveydenhoidon työntekijöiden keskuudessa on pelkoa siitä, että virus tarttuu heihin ja leviää pohjoiseen.”
  *
  ”Norrbotten tarvitsee suomalaista hoitotyövoimaa. Ruotsin SVT:llä Norrbottenin aluejohtaja Anna-Stina Nordmark Nilsson tarjoaa suomalaisille vastineeksi tehohoitopaikkoja hoitajien työpanoksesta. SVT:n mukaan tätä kriittisen tarpeellista suomalaista työväkeä on 90 henkeä.”

  [ Ruotsissa on noin kymmenen miljoona ihmistä – on se pienetä kiinni , 90 ihmisestä puuttuu]
  .
  [ Ruotsi tarjoaa suomalaisille vastineeksi tehohoitopaikkoja hoitajien työpanoksesta.]

  ”Naisen mukaan Ruotsi ei todellisuudessa pystyisi tarjoamaan Suomelle tehohoitoapua, koska tehohoitopaikat tarvitaan omalle väestölle.”

  ”Esimerkiksi suojavarusteista on Ruotsissa jo pulaa, Nordmark Nilsson myöntää.”

  [ Myös Suomessa on pulaa suojavälineistä, joten avunanto on kyseenalaista tässä tarkoituksessa.]

  **************************************************************************
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/c8609b25-d9fe-4d7b-bca7-ec0d816efd94
  2.4.2010

  Ruotsissa työskentelevä suomalainen tehohoitaja kertoo hädästä länsirajalla: ”Laittakaa se raja kiinni”

  Suomalaishoitajat ovat hätääntyneet tilanteesta Ruotsin puolella. Käynnissä on kova peli, koska Ruotsi tarvitsee nyt suomalaisia.

  .

   1. Kaarle 12. oli sotahullu, jonka rauhantahtoisuuteen ei ollut luottamista. Sitä paitsi Ruotsin armeija murhasi Narvan suunnalla viisi tuhatta antautunutta venäläissotilasta. Ehkä tämä inspiroi venäläisiä tihutöihin Suomessa.

    On teoria, että joku suomalainen olisi ampunut Kallen ruotsalaisten sotatetkellä Norjassa, ehkä joku suomalainen pasifisti oli saanut kystä kyllä.

    Ruotsalaiset olivat aiemmin juurineet maasta itsetietoisen suomalaisen kulttuurin, jotta suomalaiset oli helpompi orjuuttaa. Eipä silti, olivathan suomalaiset uhkana Ruotsillekin. Ainakin kerran olivat mukana hyökkäyksessä Tukholmaan.

 5. Tuolla ”ryssänmaalla” on kuulemma kova pula laitteista sun muista. Voisi toi Putiini alkaa kustantaa niitä kansalta varastamillaan rahoilla. Sen lisäksi nyt koronakriisissä äijä on osoittautunut surkeaksi johtajaksi.

  1. Venäjällä Putin valehtelee että saavat palkkansa koronaviiruksen aikana kun eivät ole töissä. Tunnen erään joka on siellä ja valtio ei maksa mitään…sekä Venäjän kuolleisuus tilastot ei pidä paikkaansa.

   Kiina valehtelee myös. Yhdysvaltalaisilla tiedustelupalvelun henkilöillä on tietoa että virus tappoi jo syksyllä 2019…media sai vihiä vasta joulukuussa

 6. Eemeli: ”Sen lisäksi nyt koronakriisissä äijä on osoittautunut surkeaksi johtajaksi.”

  Putin on osoittautunut erinomaiseksi johtajaksi Venäjän informaatiosodassa länsimaita vastaan.

  Esimerkiksi Italiaan Venäjän asevoimat lensivät yhdeksällä sotilaskuljetuskoneella toimittamaan ”apua” Italialle. Mitään oikeaa tarpeellista apua ei tullut, mutta ajoivat sotilasajoneuvoilla ympäri Italiaa Venäjän liput liehuen.

  Jenkkiläänkin Venäjä toimitti ”apua” suuren sotilaskuljetuskoneellisen – en tosin tiedä, että siitä toimituksesta olisi ollut USAlle mitään todellista apua.

  1. Putkinen on suuri Trump fani, eli kuulut silloin samaan sakkiin Putinin kanssa. Et uskonut kun sanoin että Trump on isoin virhe valinta presidentiksi, vaan puolustelet sitä. Eli, älä vaihda leiriä nyt vaan puolusta Trumpia loppuun asti. Eli häviöön asti.

 7. Pitääkö,Putkinen,vetää nuo sinun Venäjän vastaiset kirjoitukset blogeihin joihin ne ei kuulu?? Itse otsikkoon liittyen Ruotsissa on todella vakava tilanne.Reagointi hieman myöhässä. Näilläkin palstoilla eräskin ”kahju” ei ole tyytyväinen hallituksen tekemistä päätöksistä. En kyllä huomannut ”kahjun” aikaisemmista kirjoituksista, että hän olisi ollut hallitusta viisaampi ja antanut neuvoja koronaviruksen torjunnan suhteen. Jälkiviisaus rehottaa..Valitettavasti.

  1. Hallitukselta voi edellytttää aktiivisia toimia ja ennakointia muualta saatujen tietojen pohjalta.
   Sitä se ei tehnyt, vaan viivytteli THL:n selän takana, kunnes paine ulkopuolelta pakotti toimimaan.
   Lentokenttien ja satamien suhteen – sekä mahdollisesti länsirajan suhteen – hallitus muni totaalisesti ja sitäkö pitäisi siitä kiitellä?
   Niistä esitettiin kommentteja paljon ennen toimenpiteitä, mutta se ei vaikuttanut munimiseen mitenkään.
   Nyt hallitus lykkäsi länsirajapäätöstä jostain julkaisemattomasta syystä ja näyttää riskeeraavan pohjois-Suomen toimintakyvyn.
   Siitäkö taas pitäisi hallitusta kiitellä?
   Se, että toteaa hallituksen möhlineen tavalla, minkä väjäinenkin terve järki olisi estänyt, ei todellakaan ole jälkiviisautta.
   Lisäksi on vaikeaa ennustaa hallituksen möhlintää, kun tieto siitä tulee vasta myöhemmin.

 8. Piruako ne ryssät lentelee sinne sun tänne ”apua” tarjoomaan kun on omassakin maassa tarpeeksi tekemistä.

  1. Eemeli, ilman Toveri Trumpia ei nämä olisi Yhdysvaltoihin sotilaskoneella menneet. Trump nolaa kaikki yhdysvaltalaiset.

   Aikamme huonoin presidentti tuossa maassa.

 9. Kuinka moni tällä blogilla olisi valmis pistämään henkensä talouden takia….?

  Veikkaan ettei kukaan .

  Eri asia on uhrata itsensä sodassa isänmaan hyväksi kuin rahan hyväksi…jonkun firman takia…

  Määritelkääpä ihmisen hinta…

 10. Aiokaan saatoin ajatella jopa jotain hyvää Kiinasta tai Venäjästä. Nykyisinä korona-aikoina visosilmäkiina saa painua helvettiin. Ottakoon ryssät mukaansa.

  1. Egoistiset ilmastonpilaajaturistit ovat tämän pandemian pääsyylliset.

   Kolme vanhusta kuollut Savossa. Hoitohenkilökuntaa sairastunut. Tartuntaketju selvitetty, mutta salattu.

   Arvelen taudin olevan Finnarin tuomia Espanjan tuliaisia, joiden annettiin vahingossa levitä kautta maan.

 11. Erikoista tässä koronaviirus casessa on että yhtä-äkkiä Kiina on toipunut. Jos sakki on näin tyhmää niin sitten on.

  Virus on pyörinyt siellä jo viime vuonna niittäen porukkaa huolella. Nyt kun virus laantuu siellä ennen seuraavaa aaltoa sanovat nämä kuolleisuus lukemat ja läntinen maailma nielee kommunistien valheen matoineen koukkuineen.

  Sama koskee Venäjää, valheita valheiden perään sekä kädetön Yhdysvaltojen presidentti joka sallii HISTORIAN ESIMMÄISEN SOTILASLENNON Yhdysvaltoihin entisestä KOMMUNISTI maasta ja nykyisestä diktatuurista.

  Jos nyt joku ei osaa vetää sitä päätään ulos pxxxstä niin onnea, olette aivopesty.

  Ruotsin heikkous on se ettei ne ole kokeneet mitään kriisiä vuosisatoihin. Se ei ole uutta ja heidän touhu on nyt kuin joku ”ihmiskoe versus raha”… KUMPI VOITTAA…?

 12. Taisit onnistua kiteyttämään yhteen lauseeseen Ruotsissa nyt käytössä olevan strategian koronan hoidossa.
  .
  ”Se ei ole uutta ja heidän touhu on nyt kuin joku ”ihmiskoe versus raha”… KUMPI VOITTAA…?”

  *********************’
  Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoo Dagens Nyheterille antamassan haastattelussa uskovansa, että Ruotsissa koronavirukseen kuolleet lasketaan ”tuhansissa”.
  ***************

  Suomessakin nähtäneen vielä pahempaa kuin tähän asti. Toivotaan kuitenkin, että selviämme Ruotsia paremmin.

 13. Ruotsissa korona tappaa paitsi koronaan sairastuneita, niin myös niitä, jotka eivät pääse hoitoon ajoissa koronan tukittua terveydehuollon js myös niin, että korona on vallannut tehohoitopaikat.
  Myös vanhuksia kuolee koteihinsa paljon taudin päästyä leviämään.

  Suomen pandemia-asiantintijat matemaattisine mallinnuksineen ovat luoneet Suomen terveyshakuisen taktiikan. Kalliikdi se voi tulla, mutta siinä tuhlauksessa ei ole mielipuolisia vivahteita, kuten rotufreudentalistien fasistisessa pakkoruotsituksessa.

 14. Noh, vähän meni sivuraiteillekin – kuten nettikeskustelu aina. Olkoon näin, mikäs minä olen ihmisille sanomaan mistä puhutaan.

  Mutta, siitä tuntuu olevan laaja yhteisymmärrys että Ruotsi ei vaan osaa asennoitua asiaan. He ovat aina siinä kuvitelmassa olleet, että jos on hätä, kaikki hoituu. Geopoliittisesti kahtena naapurina on vahvat puskurivaltiot, ja ruotsalaisten positiivinen asenne kantaa muun yli. Aivan totta kaikki, vielä puoli vuosisataa sitten.

  Se on historiallisesti tuttua, että Suomeen on soitettu hädän iskiessä. Toivottavasti kehtaavat soittaa nytkin. JOTAIN pystymme tekemään ainakin.

  1. Niin näyttää tekevän.
   Vissiin poliitikoilta loppui usko virkamiehen ”kyllä se siitä” -selityksiin.

 15. ”Kyllä routa porsaan kotiin ajaa” tulee mieleen sanontana.

  Vaan kriisitilassa on aika määrätietoisen toiminnan. Parempi myöhään kun ei silloinkaan.

 16. Minusta tuntuu ihan uskomattomalta tunaroinnilta tuo ruotsalaisten häärääminen. Olisi niitä hyviä esimerkkejä ympärillä ihan riittävsti ja kaikenlisäksi ympäri maapalloa. Mitä siellä naapurissa ajatellaan, vai ajatellaanko yhtään mitään,. Sanotaan Ruotsinkin olevan vahva sivisrtysvaltio, mutta ei näillä toimilla heti uskoisi.

 17. Pitääkö Suomen antaa hoitajiaan Ruotsiin kun ei riitä omaan tarpeeseen ja kun muutama vuosi menee meillä jää isoin osa heistäkin eläkkeelle
  Ruotsin raja pitää sulkea heti ei ole Suomen asia auttaa Norpottenin hoitaja pulaa niin se asia on eikä ole tarveta kaunistella kenenkään
  Ja kun nuot hoitajat tulee Suomeen ei heitä karanteeni vuoksi voi sitten käyttää kuka sellasta tilannetta voi hyväksyä terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *