En pidä tästä hallituksesta

Totesin reilut puoli vuotta sitten, että en lähde tuomitsemaan hallitusta ennalta, vaan palaan asiaan kun kuukausia on mennyt. Nyt kuukausia on mennyt ja olen sitä mieltä että meillä on aika huono hallitus. En aio lähteä ristiinnaulitsemaan henkilöitä, mutta kerron huonoista päätöksistä.

Mihin jäi vihreys?

Minulla oli todella vahva luotto vihreisiin. Edelleen melko vahva, näin yleisesti, mutta mihin ne vihreät päätökset ovat jääneet? Molemmissa polttoaineiden hinnankorotuksissa uusiutuvien hintoja nostettiin sekä absoluuttisesti että suhteellisesti reilummin kuin fossiilisten. Ydinvoimaa ei edelleenkään arvosteta. Vihreitä kasvuyrityksiä ei tueta. Autokannan uusiutumista ei ajeta. Maaseudun päästöistä ei välitetä. Esimerkkiä ei näytetä. Pari hyvää keskustelunavausta on vihreiltä tullut, mutta ei toimia.

”Älä tee niinku minä teen vaan…”

Kun koronauhka oli tulossa, ministerit veivät kovaa vauhtia lapsensa pois päiväkodeista ja rupesivat suojaamaan itseään. Kansalle kuitenkin kovaan ääneen toitotettiin ettei ole hätää. Lentokentistä ei välitetty. Äänitorveksi otettiin poliittinen THL, jota maamme johtavat lääketieteen ekspertit joutuivat korjaamaan tuon tuosta. Asiantuntemukselle ei annettu tilaa. Kotimainen lääketiede ohitettiin ulkomaisten hyväksi. Tarvikeostot ryssittiin moninkertaisesti. Onneksi kompromisseja sentäs löytyi ja lisäksi media osasi kertoa kansalaisille hyviä neuvoja. Jotain hyvää tässäkin: opin arvostamaan Angela Merkeliä hurjasti enemmän. Hänen selkeät, rauhalliset, tieteeseen pohjautuvat puheenvuorot olivat suvereenin erinomaisia.

Tukipakettien pelleily

Sanoivat, että yrittäjien pitäisi hakea tukea kehitykseen ja keksiä uusia tuotteita korona-aikaan. Sanoivat, että kannattaa nyt kehittää ja tehdä uutta, ja kyllä tukea tulee. HEVONPASKAT sanon minä, kun luin hylättyä avustustani. Se oli kehitystuki joka hylättiin koska ”tukea ei ole tarkoitettu tuotekehitykseen” ja ”tukea ei voi hakea henkilö joka on osakkaana yrityksessä” – anteeksi nyt vaan mutta ELY-hakemusmääritelmän mukaisissa yrityksissä lähemmä 100% oli yrittäjien omistamia yrityksiä. Onneksi olin pistänyt pahan päivän varalle jemmaan, ettei tässä mitään henkilökohtaista kriisiä tullut, mutta voi jäi leivän päältä pois hyväksi aikaa. Jos olisivat sanoneet että avustusjärjestelmä on vain kepun kaverien rahoittamista varten, olisin vain pistänyt toiminnan hyllylle, enkä olisi tyhmänä jatkanut toimintaa hallituksen ohjeiden mukaan. Viho-vatun-viimeinen kerta kun kuuntelen demaria, ja myös haluni nähdä itseni iloisena veronmaksajana katosi. Tähän asti halusin pelata sääntöjen mukaan koska se oli kunnia-asia. Enää en tähän usko. Suomessa ei kannata veroja maksaa.

Tasa-arvopuhetta

Tasa-arvosta on puhuttu paljon, todella paljon. On myös löydetty trendikkäitä termejä kuten intersektionaalisuus. Tekoja on kuitenkin vielä näkemättä. Tässä maassa on rakenteellista rasismia, työpaikoilla ja oppilaitoksissa etenkin, enkä näe mitään yritystä korjata asioita. Tuntuu, että pelkkä palopuheosasto hoitaa tätä. Luulisi että nämä asiat kiinnostaisivat hallituspuolueita, mutta pikkusormeaan eivät ole nostaneet. Ei tässä kohtaa pidä mainostaa aatetta vaan tutkia ja korjata ongelmia.

Ai niin. Työ.

Työpaikkoja piti luoda lisää. Järjestelmää piti korjata. Piti saada työllisyysaste edes vähän terveemmäksi. Tällä hetkellä tekosyynä on korona, mutta jo sitä ennen tekosyitä piisasi ja varmasti myöhemminkin. Luottoluokitusta ollaan jo raapimassa alaspäin, aika lailla yksinomaan tämän vuoksi. Mitä ihmeen pahaa työn tekemisessä nyt on? Ehtivätköhän ottaa pään pois pensaasta ennen seuraavia vaaleja?

EU-viha kasvaa

Minä en tiedä, olisiko EU:sta saanut mitenkään parempaa diiliä kuin miljardien tappio – ehkä ei. Sen tiedän, että viestintä ja keskustelu menivät täysin pöpelikköön. Valiokuntien vaatimat kansalaiskeskustelut jäivät käymättä, perustelut kertomatta kansalle, ja isosta osasta haastatteluja kieltäydyttiin. Lopputuloksena epäluuloisuus, jopa viha EU:ta kohtaan kasvaa. Se ei ole hyväksi Suomelle. Kaiken kansalaiskeskustelun eliminointi ei poista ongelmaa, vaan ainoastaan patoaa sen piiloon. EU-suhteestamme pitäisi käydä reipasta, avointa keskustelua. Mikä siinä nyt on niin pahaa?

Ei hyvältä näytä

Minulla on edelleen listallani useampiakin hallituspuolueiden edustajia – demareita, vassareita ja vihreitä – joita yhä kunnioitan ja arvostan. Se ei ole muuttunut. Kokonaisuus nimeltä hallitus sen sijaan on onnistunut tuhoamaan uskoni ajatukseen hallituksesta, joka edes joskus ajaisi kansan yhteistä etua. He hajottavat kansaa palasiin, lapioivat miljoonia kavereilleen ja piiloutuvat sukupuolikortin taakse heti kun pieninkin asiallinen kritiikki kuuluu.

Maassamme on ollut monenlaisia hallituksia, mutta yksikään niistä ei ole vienyt haluani maksaa veroja yhteisen hyvän maan ja paremman huomisen puolesta. Tämä hallitus siinä onnistui. Onneksi olkoon siis, ykköspalkinto on teidän. Uskon, että olette ylpeitä, sillä ylpeys on yksi laji jossa olette mestareita.

28 vastausta artikkeliin “En pidä tästä hallituksesta”

  1. Jos korona ei olisi tullut, olisi pitänyt keksiä muita tekosyitä, koska Antin-Sannan hallitusohjelma kusi työllisyydessä nilkoille jo ennen alkamistaan.

    1. Ei tarvi todistaa enempää kuin se, mitä julkisuudessa työllisyyden heikentymisestä talouskasvun hiipuessa kerrottiin ihan virallisesti.
     Sitä ei pahinkaan persukammo kykene muuttamaan saduksi tai persupropagandaksi.

  2. On liian yksinkertaista pelata kaikki koronan varaan. Työmarkkinapolitiikan kehityksessä jumitettiin ennen, jumitettiin yhä. Ympäristöasioissa jumitettiin ennen, jumitetaan yhä. Sanottiin, että halutaan tukea suomalaista vihreää teollisuutta, sen sijaan niitä ajetaan konkurssiin.

   Mitä minulle olisi käynyt henk koht? Ounastelen, että bisnes olisi pyörinyt melko tasapaksuisesti. Tuskin kasvanut, ehkä vähän laskenut huonojen talousolojen myötä, muttei ihan näin kovasti.

   1. Se on vaikea monen tunnustaa, mutta KORONA sotki niin paljon kaikkia asioista niin yritysten, kuin yksityisten, että moista soppaa ei ole Suomessa ennen nähty. Ja tulee sotkemaan vielä lisää, kun merkit siltä näyttävät = kansa elää kuin pellossa.
    Vaikka väen väkisin halutaan inttää, että jo aikaisemmatkaan poliittiset tavoitteet ei ole viety maaliin tai edes lähellekään, vielä vaikeampaa se on nyt ja lähitulevaisuudessa. Ja, kun se pirulainen on maailmanlaajuinen syvä kriisi.
    Populismi ja helpot heitot eivät ratkaise asiaa mihinkään suuntaan.

    1. Korona sotki asioita, mutta se ei ole syypää sitä ennen tehtyihin munauksiin ja taivaanrannan maalaamisiin.
     Se myöskään mitätöi sitä tosiasiaa, että Antin-Sannan hallituksen utopiat työllistämisestä ja talouden pelastamisesta sillä olivat täysi tosiasioden vastaista soopaa.

 1. En ole odottanutkaan tältä punikkihallitukselta mitään positiivista, en odota jatkossakaan.

  Suomi velkaantuu aivan karmeaa vauhtia. Oikea ratkaisu siihen ongelmaan ei ole ottaa yhä lisää velkaa. Oikea ratkaisu olisi lakkauttaa kokonaan vähiten tärkeitä julkisia palveluja, sekä pistää kilometritehtaalle niiden henkilökunta.

 2. Enpä osaisi omalle kohdalleni ajatella noin rajoittunutta asennoitumista kanssaihmisiin, enkä asioita ja niiden hoitamista noin putkinäköisesti; käsittääkseni olemme kaikki persoonia, vikoinemme mutta myöskin hyvine puolinemme.
  Jos ainut oikea ratkaisu on oman mielipiteemme mukainen, ei voi kuin säälitellä ja ottaa osaa.

 3. Mikäli ajatellaan politikkaa osa-alueina kuten talouspolitiikka, sos – ja tervpolitiikka, sisäpolitiikka, ulkopolitiikka jne. niin en kyllä osaa mainita osa-aluetta, josta voisin hallitusta kehua ja kiittää.

  Jos hakemalla hakee jotain yksittäisiä onnistumisia niin koronakriisin hoito kokonaisuutena on onnistunut tähän asti ja esim. panostukset tieverkkoon (osa jo edellisen hallituksen aikaansaamaa), toki tieverkon käyttämisen tekeminen sitten vastaavasti mahdollisimman kalliiksi on hieman ristiriitaista.

  Joku taasen kokee, että tämäkin on taas paras ja oikemielisin hallitus ikinä, mutta se on sellasta.

 4. Koronan varjolla paljon aina euta myöden. Rahanjako koronan varjolla ja paljon mutta mihin?
  Vihteät saivat tahtonsa ankkurilapsilla ja nyt sitten klaani perässä.
  Työttömyyttä ei ole hoidettu ja koronan varjolla työnantajat putsaavat rivejään…

 5. Jos tätä hallitusta arvioidaan sillä perusteellla mitä se lupaa niin onhan se aivan mainio. Monia hienoja tavoitteita puheissa joiden hyvyyttä kukaan ei voi kiistää.

  Ongelmaksi vain saattaa nousta lupausten reaalisuus, koronalla tai ilman. Ei se pitkään lämmittä että luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista jos ei tekoja ala vähitellen tulla todeksi.

  Ihan taloustiedettä paljon ymmärtämättömänä ihmetyttää mistä rahat ja tekijät kaikkeen mitä on luvattu.

  1. Se on loppujen lopuksi mikä puolue tahansa tai mikä hallitus tahansa, kaikki lupaukset ja ohjelmat ovat sellaisia mitkä eivät kaikkineen toteudu. Siitä pitää huolen monet muutokset ympäristössä.
   Puolueohjelmat lupauksineen vesittyvät ensimmäisinä hallitusohjelmien kompromisseissa.
   Jos hallitus pääsee edes jotenkin kunniakkaasti maaliin, riittää.
   Jälkiviisaat joka tapauksessa lyttäävät edellisten hallitusten aikaansaannokset omista näkökulmistaan katsoen.

   Tuo Kyuun purkaus johtuu kylläkin, niin uskon, omista tapahtumabusiness vaikeuksistaan koronan aikana, jonka hän on naamioinut yleiseksi tyytymättömyydeksi kokoomuksesta ja oppositiosta katsoen.

   1. Karjalainen puhuu asiaa noin yleensä ottaen mutta moneen hallitukseen verrattuna nykyisen lupausten ja päätösten ja saavutusten suhde aikaansaannoksiin vaikuttaa ylioptimistiselta. Merkillepantavaa on myös niin maan perusteellinen funteeraaminen ennen toimeen tarttumista.

    1. Minusta nyt aliarvioidaan koronan dramaattista merkitystä ikään kuin sitä ei olisi ollut sotkemassa ihan kaikkea siihen, mitä on mahdollista ohjelman mukaisesti saavuttaa ja sen jälkeenkin.
     Hallitus pitää tavoitteita edelleen liian kovina- uskokaa tai älkää ja, sen vuoksi, että kalikka kalahtaa heti oppositiosta, niin kuin nytkin.
     Siellä on 20 mrd:n kasvaneet kustannukset odottamassa ihan jo itsestään.
     Älkää tuoko taas EU:ta ja Italian gigoloita leikkiin mukaan.
     – ne vitsit on kuultu.

   2. Eiköhän Kyuu ole paremmin perillä omista mielipiteistään kuin kukaan muu ?

 6. En ole mikään politiikan asiantuntija, tuskin tuntijakaan. En nyt mitenkään suitsuta henkilökohtaisesti nykyhallitusta mutta kyllähän se on saanut arvostusta aivan kansainvälisestikkin ja nauttiihan nykyhallitus gallupsuosiotakin melkoisesti.
  Lupauksia en ole odottanut nykyhallirukselta jos en edellisiltäkään mitään; en poliitikoilta yleensäkkään. Enemmän tai vähemmän näin eläkeläisen silmin on niskaan tullut kylmää vettä; jos nyt se taitettu indeksikään ei mielestäni omaan ostovoimaani ole vaikuttanut juuri makin ikttavastki.

  1. Kalle, mitä tarkoittaa hallituksen saama kansainvälinen arvostus, kun olet sen pariin kertaan aiemminkin maininnut?

   1. Nlo, noihin ei suomalaisiin uutisteksteihin perustan; mikään asiantuntija en todellakaan ole ja niitä uutistekstejä en lähde linkkaamaan; ketä kiinnostaa, ottakoon selvää.

    1. Tulihan sitä ”kansainvälistä arvostusta”, kun hallitus nieli sen järjettömän rahanjaon taloutensa holtittomasti tuhonneille maille.

      1. Erityisen innokkaasti Ranska, Saksa, Italia, Espanja,Kreikka jne. jne eli maat, jotka todellisuudessa hyötyivät siitä ruhtinaallisesti.

  2. Tässä hallitukset todella ovat samanlaisia, suhtaumisessaan (teoissa) satoihin tuhansiin eläkeläisiin.

 7. Kyllä, tottakai omat kokemukset vaikuttivat. Tyhmää se olisi muuta väittää.

  Mutta jos kysytte mikä eniten vatuttaa niin se on ettei ympäristöasioille tehty mitään. Minä nyt en nälkään kuole vaikka bisnes kärsii, ja muutenkin leijonaosan voitoista lahjoitan edelleen kulttuurille, joten lopulta aika pieni ongelma suoraan arkeeni, vuosituloista lähti ehkä 10 000 euroa, mikä on keskituloiselle paljon mutta ei maailmanloppu. Se kokemus lähinnä vei luottamusta. Eniten vihaa syntyi ihan muualta.

  Mutta koronan taakse ei pidä piiloutua. Se pitää käsitellä ja hoitaa, mutta sen pitäisi korkeintaankin antaa lisää voimaa työllisyyden hoidolle. Mutta ei. Työnteko tuntuu olevan melkein rikollista noiden silmissä.

 8. Tosiasia on, että tämä hallitus on jo korjannut Sipilän hallituksen vahinkoja. Jotenkin tuntuu kummalliselta, että kaiken kuvitellaan muuttuvan yhdessä yössä sormia napsauttamalla. Politiikassa mukana olevana tiedän asioita tehtävän pitkällä viiveellä eli monet päätökset vaikuttavat vasta myöhemmin. Toki tämä hallitus on pistänyt alulle monia tärkeitä projekteja jotka näkyvät heti tässä ja nyt.

  Kummallista tuo oppositiosta huutelu, että työllistää pitäisi, hoiva-alaa parantaa, kuntien taloutta helpottaa, mutta valtion velkaa ei saisi kasvattaa, suurpääomaa ei saisi verottaa, hävittäjähankinnoista ei pidä luopua jne. Vain maahanmuuttajien ajaminen pois maasta pelastaisi maamme, niinkö??? Kovin olisi köykäiset eväät talouden nousua silmälläpitäen.

  1. Tämä hallitus on lähinnä aiheuttanut vahinkoa Sipilän hallituksen jäljiltä jääneelle, suht terveelle taloudelle, eikä se johdu pelkästään koromnasta vaikka kuinka hallitus niin haluaisi uskoa.

   Mitä tulee köykäisiin eväisiin talouden suhteen, niin eiköhän se, että ”velkoja ei tarvi maksaa” kerro ihan kaiken oleellisen vasemmistolaisesta taloudenpidosta ja onhan näitä vasenmmistolaisen taloudenpidon ”menestystarinoita” maailman historiassa yllin kyllin.

   1. Kaikki vasurien ja demujen omistamat yritykset ovat kaatuneet konkursseihin.

 9. Ainakin oli onni, ettei tullut PS -vetoista hallitusta.
  Koronan torjunta taannoiseen malliin ei olisi onnitunut mitenkään.
  Vihervasurien älyosasto olisi kaatanut tiesulut, ryösyellyt kauppoja ja järjestänyt tuhathenkisiä älyn- eli mielenosoituksia.

  Tuonpuoleiseen päässeiden määrä olisi ollut korkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *