Etätyöstä havaintoja ja vinkkejä

Osana työnkuvaani vastaan myös etäkäytön arkkitehtuurista noin parin sadan hengen yrityksessä, jossa noin puolet työstä on toimistotyötä (=etätyökelpoista). Halusin koota muutamia havaintoja ja vinkkejä viimeisen parin viikon ajalta. Väitän tietäväni mistä puhun, mutta en tietenkään väitä että samat pätevät jokaiseen henkilöön, firmaan tai tilanteeseen.

Monia polkuja

Vähänkin suuremmalla yrityksellä on todennäköisesti dataa useassa sijainnissa, pilvessä ja paikan päällä, jolloin yksi yleisavain jokaiseen etäkäyttötarpeeseen ei välttämättä riitä. On se vakioratkaisu vakioläppäreille, ihmisille jotka matkustavat muutoinkin, mutta entäs ne muut? Graafisen työn tekijällä voi olla pöytäkone joka ei helposti liiku, lainaläppäristä loppuvat tehot, joten katsotaan mitä hän voisi tehdä kotikoneellaan. Eliminoi ensin ne, joille on jo ratkaisu / ilmiselvästi helposti otettavissa käyttöön. Lajittele muut sitten eri tarvetyyppeihin ja lähde pohtimaan tältä pohjalta. Jos yksi palanen ei näytä sopivan joka rakoon, älä työnnä sitä väkisin.

Jousta periaatteistasi

On yleistä, että monet periaatteet rajaavat mitä yrityksen resursseja, tai etenkin käyttöoikeuslisenssejä voi luovuttaa kotikoneille. Kriisitilanteessa ole valmis joustamaan tästä. Ainakin itse nukun yöni paljon paremmin kun voidaan vähän laajentaa tietoturvaohjelmien lisenssipoolia, ja antaa siitä jokaiselle joka käyttää omalla kotikoneellaan etäkäyttöä. Periaatteellinen aita voi olla hurjan korkea, kustannusaita hyvinkin matala. Tässä esimerkissä tietoturvakriisi kesken kovimman etätyökauden voisi olla melko tuhoisa.

Kertaus: läppärit kannattaa omistaa

Nykyään on hyvin trendikästä ostaa melkein mitä vaan tietotekniikkaa palveluna. Se on joskus fiksua erikoisemmissa laitteissa, osastotulostimissa, neukkariratkaisuissa, tietoverkoissa, mutta keskimäärin pölvästin hommaa läppäreissä. Tämän tarinan firmassa kyllä vaihdetaan läppäreitä kolmen vuoden välein, mutta sen jälkeen ne menevät vähemmän kriittiseen käyttöön ja osa edelleen lahjoituksina. Sen ansiosta uusille etäkäyttäjille löytyi vino pino läppäreitä edullisesti. On lukuisia tapoja, jolla voit ehdottoman turvallisesti luopua osasta käytettyjä läppäreitä käyttöiän päätyttyä ja pieni matematiikka osoittaa 36 kuukauden vuokrahinnan ylittävän ostohinnan + teoreettisen korkovaikutuksen reippaasti. Säästä rahat ja jätä joustovara.

Pienen budjetin improvisointia

Nyt ei ole se aika, kun IT-osaston kannattaa kertoa pomolle mitä hienoja laitteita, sopimuksia tai järjestelmiä voisi ostaa etäkäytön kehittämiseksi. Tietotekniikka on mahdollisuuksien ala ja nyt on alamme tehtävä osoittaa että pidämme haasteista. Käännä kiviä ja etsi tapoja toteuttaa tarpeista leijonaosa ilman hankintoja. Improvisoi, sovella, ymmärrä että on kyseessä ohimenevä tilanne. Suojaa samalla omaa työtäsi osoittamalla, että IT-osasto säästää kuluja, ei aiheuta niitä. Toki joitain hankintoja lienee tehtävä, mutta ison osan voi hetkellisesti kiertää. Tällaisen kriisin aikana ei kukaan kylve rahassa.

Pienet, ei niinkään isot tarpeet

Etäkäyttöympäristöstä saa toki hienomman uusilla huonekaluilla ja isoilla näytöillä, mutta noin 25 euron budjetilla saat peruslaadukkaan hiiren ja tyydyttävät headset-kuulokkeet puheluita varten. Niillä tekee jo paljon. Moni koti on äänekäs ympäristö jolloin kuulokkeet pitävät huolen että puhelutkin sujuvat. Toki joissain oloissa niihin voi haluta investoida enemmänkin. Ja näytöt – niin, ethän ole niitä liisannut? Neukkarit ovat nyt turhia, ehkä jotkut muutkin tilat. Löytyisikö niistä, ettei tarvi kaupoilla käydä? Neukkareista voi lainata etätyöläisille myös neukkarikaiuttimia ”ufoja” puheluita helpottamaan.

Ystävällisyys myy hyvin

Moni henkilö joutuu nyt etätöihin ensi kertaa. Heillä on paljon uutta opittavaa henkisesti ja teknisesti. IT-tuki on yksi paikka joka voi helpottaa huolia ihan yksinkertaisesti tekemällä yhä helpompia, kuvallisia ohjeita ja viestimällä pehmeästi. IT:llä on melkoinen kiire, mutta ei se ole mikään syy olla olematta erityisen ystävällinen ja rohkaiseva nyt. Osoita olevasi osa ratkaisua. Myötätunto mahtuu myös teknologian avustamiseen eikä vuosikymmeniin ole ollut näin helppoa olla niin hyvä ihminen toiselle, jolla on huolia.

Suutarin lapsen kengT

IT-ammattilainen, muista myös huolehtia itsestäsi. Päivät voivat olla pitkiä, haasteet melkoisia, mutta haluat pitää itsesi terveenä. Varmista myös oman etätyösi edellytykset. Käy metsälenkillä päivittäin. Syö ja juo. Kysele kollegankin kuulumisia.

9 Replies to “Etätyöstä havaintoja ja vinkkejä”

 1. Siirryn tänään valmiuslain mukaisesti etätyöhön, sekä noudatan ohjeita sen mukaan. Sekä noudatan Suomen Presidentti Niinistön ohjeistusta kuinka toimia. Myös PV:ltä olen saanut omat ohjeeni toimia ja näin teen.

  Porukalla ohjeita noudattaen tästä selvitään.

  Sooloilijat on niitä pahimpia tällä hetkellä, tälläiset henkilöt vaarantaa muiden terveyden. Tyypillistä mm narsisteille…

  1. Niin, ettäkö Puolustusvoimilta ihan omat ohjeet yli 50v resvääpelille; uskoo ken tahtoo.
   Omat kokemukseni ja tietoni 50+ reserviläisten koulutustarpeesta ja ohjeistuksesta koskenevat lähinnä kapteenitasoa ja sitä korkeampia upseerinarvoja/sijoituksia, tuskin nyt sentään aliupseereita 50+.

 2. Marko, olet oikeassa. ”No en MINÄ KYLLÄ rupea elämääni rajoittamaan tämän takia.” on semmoinen lausahdus josta sietäisi henkilön viedä itse itsensä omaehtoisesti jonnekin tosi tyhjään paikkaan miettimään elämää.

  1. Niin, itsekkyys ei ole aina hyvästä. Nyt joukossa on voimaa kun joukot on omissa oloissaan erossa muista… siinä mielessä erilaista joukkovoimaa.

 3. Onneksi ei enää tarvitse mihinkään etätöihin ryhtyä. Kunhan pikapuoliin saan katiskat ahvenenkudulle ja sittemmin särjenkudulle. Luvassa tuoretta ja laadukasta kotimaista villikalaa.
  Tämä kevät lienee lähes poikkeuksellisin, jonka olen elämäni aikana kokenut.

 4. Minun tietoni kun kaiken kaikkiaankin perustuvat kohtuullisen vahvaan tuntemukseeni myöskin reserviläistoiminnasta.
  Runsas 25 vuotta aktiivipalvelua kyllä luo pohjaa resrviläistoimintaankin; sitä olen aktiiviisesti seurannut vuosikymmenet.
  Mölyämisestä puheenollen; melko halventava ilmaisu kommentoijalta.
  Arvostan reserviläistoimintaa; vaan minulta ko toiminta on ohi.

Kommentoi