Vale, emävale, tilasto, alennusmyynti

Musta viikko, musta perjantai, sen ja tuon värinen mega-alennusmyynti – tai kuten meillä päin tupataan asia ilmaisemaan, käynnissä ovat asiakkaiden valppauspäivät. Alennuksesta voi löytyä hyviä yllätyksiä, mutta myös sen tason huijauksia ja kikkailuja ettei tosikaan. Mitä suurempi alennusmyynti, sitä suurempi valppaus on tarpeen.

Yhdistä tarve ja tieto

En laske kuolemansynniksi käydä heräteostoksilla, kunhan on budjettirajat määritellyt. Useimmiten ostoksille kannattaa kuitenkin lähteä tarve edellä. Puhun nyt tietotekniikasta, koska se on itselleni tuttua. Ostatko tietokonetta? Onko se keveään arkikäyttöön, pelaamiseen, työkäyttöön, valo/videokuvaukseen vai mihin? Aivan kuten autoja on kaikkea mopoautosta maasturiin ja mönkijästä yhdistelmärekkaan, on tietokoneitakin moneen junaan. Älä osta tuotetta jossa on isoin alennusprosentti, jos se ei ole tuote mikä vastaa tarpeeseen.

Älä osta uusvanhaa

Kaikenlaisessa elektroniikassa alennusmyynneissä myydään usein hyvin vanhoja tuotemalleja. Pikavilkaisulla nytkin löysin myynnistä jopa viiden vuoden takaisia malleja. Hinta on tuntuvasti halvempi kuin uuden mallin, mutta silti rankasti ylihinnoiteltu. Valitettavasti vain valppaus pelastaa. Jotkut ketjut tilaavat uusia mallikoodeja vanhoille koneille ja siten malli voi näyttää numeroissa upouudelta, mutta komponentteja ja tehoja katsoessa paljastuu museoarvo nopeasti. Tietokoneissa helpoin tarkistettava asia on suorittimen eli prosessorin malli. Pikagoogletus paljastaa suorittimen vuosikerran ja kertoo paljon laitteen iästä.

Käytetyn ostaminen sen sijaan voi olla viisasta. Laadukas yrityskäyttöön tehty läppäri, esim. Lenovo Thinkpad voi kolmevuotiaana olla edullisempi, tehokkaampi ja pitkäikäisempi kuin tuliterä kuluttajasarjan halpamalli. 100-200 eurolla voi saada erinomaisen käytetyn kodin yleisläppärin.

Tarkista hinta

Älä usko alennusprosenttia tai lähtöhintaa. Bongasin tänään erään läppärin 1 100 eurolla superalennuksesta. Se osui silmään, koska tein vastaavasta mallista kauppoja reilu viikko sitten 800 eurolla. Rehellisyyden nimissä pitää todeta, että toki myös hyviä alennuksia on, kehuttakoon vaikkapa Verkkokauppa.com:n tarjouksista Samsungin ulkoisia T7 touch-kiintolevyjä, jotka olivat kaupan reilusti alle tukkuhinnan. Malli on ominaisuuksiltaan hieman niche, mutta huippulaadukas ja hyvään hintaan – mikäli siis satut oikeasti tarvitsemaan sellaista.

Taktikoi tarjouksilla

Tarjoukset ja alennusmyynnit voivat olla hyvä tapa tehdä hyviä kauppoja, kunhan osaa pelata peliä. Mustalta viikolta en ole juuri koskaan löytänyt mitään maata mullistavaa, mutta hieman tylsemmät esimerkit toimivat. Halvimmat jouluvalot saat tammikuun alussa, grillitarpeiston saat puoli-ilmaiseksi syyskuussa, ym. Tietotekniikan ostaja voi tehdä diilejä mallisarjan vaihtuessa, mutta valppaana on syytä olla. Punainen lanka on, että myös valmistajat ja tukkukaupat ovat joskus tilanteessa, jossa varastoa pitää saada pihalle vaikka sitten roimalla alennuksella. Mustan perjantain tarjouksissa ei kuitenkaan useimmiten ole kyse tästä, vaan puhtaasti markkinoinnista. Keskimäärin alennuksista pääsee hyötymään parhaiten, kun sen taustalla on aito tarve poistomyyntiin. Toki jokaisella kaupalla, alalla ja tukulla kerääntyy romua nurkkiin eri aikoihin ja eri määrissä.

Lue vertailuja

Jos nyt ei lusikasta tai kukkaruukusta ole kyse, on hyvä idea varmistaa tarjoustuotteen kyvykkyys. Joskus tuotetta myydään pois halvalla hyvästä syystä, eli siis huonosta laadusta johtuen. Tietotekniikassa käy myös joskus niin, että edellisen vuoden tuotemalli on ratkaisevasti nykyistä vuosikertaa heikompi ja reilukaan alennus ei auta. Näin on esimerkiksi näytönohjaimissa, joita tarvitaan pelitietokoneissa. Viime vuoden ökyhintainen huippumalli häviää tehossa tämän vuoden edullisemmillekin malleille. Sen sijaan esimerkiksi televisioissa vuoden vanha malli saattaa olla hyväkin ostos, jos hinta on kohdillaan. Yhtä kaikki, etsi verkosta ainakin pari vertailua ennen ostopäätöstä.

Erityinen varoitus pitää antaa kännyköiden osalta. Vanha kännykkämalli voi olla liian vanha saadakseen päivityksiä enää. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että muutaman kuukauden päästä et saa asennettua haluttuja päivityksiä – ja siten haluamiasi sovelluksia laitteeseen. Uutta kännykkää ostaessa on syytä varmistaa mustaa valkoisella, että laitteeseen saa päivityksiä ainakin kahden vuoden ajan. Vähempi on vain rahan heittämistä kaivoon.

Kysy!

Jos törmäät epävarmaan alennukseen, etkä ole varma onko se lintu vai kala, kysy! Voit kysyä alla, tai Twitterissä, koitan vastata.

13 vastausta artikkeliin “Vale, emävale, tilasto, alennusmyynti”

 1. Minun pitäisi ostaa uusi älypuhelin, mutten itse ymmärrä niistä paljoakaan. Mulla oli huawei mutta esim tekstiviestien lähettäminen tuntui sillä vaikealta ja lopulta myin sen halvalla yhdelle taksikuskille.

  1. Timo, meillä firmalla ns. vakiopuhelimena on ollut pitkään Samsung A40 yritysmalli (eli ”Enterprise edition”). Se on vakaa ja yllätyksetön ja takaa päivitykset huomattavan pitkälle ajalle. Et taatusti löydään koskaan alennusmyynneistä tätä yritysmallia, mutta sen hinta-laatusuhde on ihan pätevä.

 2. Onhan se hieman huvittavaa miten ”musta perjantai” on viikon ja jopa kahden mittainen ja alennusprosentit ovat luokkaa 50% jopa jo alennetuista tuotteista 😉

  Maskun kalustetalo on tainnut markkinoida mega-alennuksia jo pitkälti kymmenen vuotta.

  Toki pitää tässä markkinahumussa tunnustaa, että aamulla herätessäni en tiennyt myyväni autoani, mutta niin vain kävi ja nyt pitää kai ostaa toinen tilalle.

 3. Minua on Elisa häiriköinyt erilaisilla kampanjatarjouksilla kohta 2 vuotta. Eivät meinaa millään jättää minua rauhaan.

 4. HS.fi 29.11.2019

  BLACK FRIDAY -tarjoukset voivat olla todella kovia – ainakin joissain tapauksissa. Moni kauppias tarjoaa koko tuotevalikoimalleen roimaa alennusta.

  Yksittäisille tuotteille annettujen tarjoushintojen suhteen kuluttajan on syytä olla varuillaan.

  Tarjouspäivänä oli myynnissä monia tuotteita, jotka voivat olla jopa kalliimpia kuin aikaisemmin, HS:n selvitys paljastaa.

  KOLMANNES vertailluista tuotteista oli halvempia kuin kaksi viikkoa sitten.

  Toisaalta kaupat myös liioittelivat alennuksia. Noin joka kuudennessa tuotteessa alennusta on paisuteltu. Se tarkoittaa sitä, että yli vedetty tai normaaliksi ilmoitettu hinta oli perjantaina korkeampi kuin ”tavallinen” myyntihinta kaksi viikkoa sitten.

  Jos yli vedetty tai normaaliksi kerrottu hinta on suurempi kuin myyntihinta kaksi viikkoa sitten, ostaja saattaa luulla alennusta paremmaksi kuin se todellisuudessa on.

 5. Totta on tuo mitä Kyuu turisee. Black friday tarjoukset ovat paljolti huijausta, hintaa on ensin nostettu roimasti ja sitten siitä keskitystä hinnasta alennetaan 50 prosenttia. Tuote voi silti olla jonkun satasen tai kympin halvempi alkuperäistä hintaa joten säästyy tinkimiseltä vaikka todellinen alennus on ehkä 10 – 20 prosenttia.

  Nyt markkinamiehet ovat keksineet myös uuden ”alennuspäivän”, singles dayn. Ostin silloin erään tuotteen 22 prosentin alennuksella ja odotin teinkö hyvän vai huonon kaupan, olisiko alennus suurempi ”Mustana perjantaina”? No, prosenteissa alennus olisi ollut suurempi, 30 prosenttia, mutta rahassa tuote olisi ollut yli sata euroa kalliimpi. Näin siksi että tuotteelle oli ennen alennusta keksitty uusi korkeampi hinta josta se 30 prosenttia laskettiin.

  Eli jos jotain tarvitsee ja tulee kohtuullinen tarjous niin kannattaa tarttua siihen. Paitsi jos on odotettavissa kysynnän lasku esimerkiksi vuodenajan vaihtuessa kuten Kyuu mainitsi, mutta silloin kannattaa ottaa huomioon sekin että tuote saattaa olla loppuun myyty.

 6. Vanhojen, oikeiden, hintojen esiin saanti on tietenkin mahdollista, mutta työlästä.

  Vai onko?

  Vaikka paria viikko ennen Black Fridayta pitäisi miettiä mitä tuotetta olen vaille ja taltioida eri liikkeiden hinnat kyseiselle tuotteelle.

 7. Aivan samaa spekulaatiota kuin pörssikurssien ”ilma”.
  Eilen tein mega investoinnin tietotekniikkaan. Ositin läppärilleni uuden jonkun ”exibel”-merkkisen hiiren Clas Ohlssonilta hintaan 9,90 parisotineen ja ohjaimineen. Toimii eikä heilu !

 8. En ole ostanut alennusmyynnistä yli kymmeneen vuoteen mitään, aivan samoin kuin monien isojen toimijoiden ns ”tukkumyynnit”; pienenä toimijana törmäsin ilmiöön, esim Nekalassa toimiva ns ”tukkumyynti” tarjosi pienkauppiaille – 40%. Aluksi menin halpaan, huomatakseni, että monet ns halpahallit myivät samoja tuotteita halvemmalla kuin minun hintani. Onneksi nyt sitten Suomesta löytyi ihan oikeitakin tukkumyyjiä ja Eestistä löysin lisää ja opin tilaamaan mm keski-eurooppalaisilta tukkuliikkeiltä; rahteineenkin hinnat tulivat siltikin edulliseksi.

 9. Kyllä siellä Nekalassa eräs oikea tukkukauppa toimii tänäkin päivänä, reilu 60 vuoden ajan jo (en tiedä puhutaanko samasta). Mutta, kun tukkukauppa pitää myymälää, he eivät halua kilpailla suorien asiakkaidensa kanssa. Toisin sanoen, jos tukun oma myymälä myy halvemmalla kuin tukun asiakkaiden myymälät, se on vähän huono juttu.

  Tukkujen omat myymälät ovat ne, joista kannattaa erityisesti etsiä juuri poistoja, kakkoslaatua, näyttelymalleja, poistuneita malleja, menneen sesongin tuotteita, yms.

 10. Hintaseuranta.fi kertoo aika paljon. Kalleimman ja halvimman joistakin tuotteista.

Kommentoi