Oisko talvisota vältetty jos……??

Eräs tuttavani sanoi että talvisota olisi vältetty jos Paasikiveä oltaisiin kuunneltu. Kuulemma Paasikivi Neuvoi Tanneria ja muita suostumaan Neukkulan ”väliaikaisiin” aluevaatimuksiin ja sillä talvisota oltaisiin vältetty.

Empä tiedä kun on kuitenkin olemassa monessa suhteessa paikkansa pitävä sanonta: Jos pirulle antaa pikkisormen, niin…..

40 vastausta artikkeliin “Oisko talvisota vältetty jos……??”

 1. Minun näkemykseni on: Jos Suomi olisi suostunut neuvotteluissa luovuttamaan Neuvostoliitolle Hangon alueen, se olisi samalla ojentanut hopealautasella Neuvostoliitolle itsenäisyytensä.
  Mannerheim sanoi Paasikiveä vauhkoksi mieheksi.

  On kuultu ja nähty, että uusmarxilaiset pyrkivät kirjoittamaan historiaa uusiksi.

  Arvo Tuomisen ”Kremlin kellot” ja Aino Kuusisen kirja ”Jumala syöksee enkelinsä” ovat edelleen puhuttelevia kirjoja Stalinin ajan Neuvostoliitosta.

 2. Viro suostui Stalinin vaatimuksiin – kuinka heidän kävi? – muistaako TIMO LENNART?

  1. Toki muistan. Ja kuten sanoin; jos pirulle antaa pikkusormen niin vie koko käden. Niin olisi NL toiminut Suomenkin kohdalla jos oltaisiin suostuttu aluevaatimuksiin.

 3. http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact

  Secret Additional Protocol

  Article I
  In the event of a territorial and political rearrangement in the areas belonging to the Baltic States (Finland, Estonia, Latvia, Lithuania), the northern boundary of Lithuania shall represent the boundary of the spheres of influence of Germany and U.S.S.R. In this connection the interest of Lithuania in the Vilna area is recognized by each party.

  Article II
  In the event of a territorial and political rearrangement of the areas belonging to the Polish state, the spheres of influence of Germany and the U.S.S.R. shall be bounded approximately by the line of the rivers Narev, Vistula and San.
  The question of whether the interests of both parties make desirable the maintenance of an independent Polish state and how such a state should be bounded can only be definitely determined in the course of further political developments.
  In any event both governments will resolve this question by means of a friendly agreement.

  Article III
  With regard to Southeastern Europe attention is called by the Soviet side to its interest in Bessarabia. The German side declares its complete political disinterest in these areas.

  Article IV
  This protocol shall be treated by both parties as strictly secret.

  Moscow, August 23, 1939.

  For the Government of the German Reich v. Ribbentrop

  Plenipotentiary of the Government of the U.S.S.R. V. Molotov

  *
  Koko Eurooppa sai maksaa kovan hinnan Neuvostoliiton ja Saksan yhdessä aloittamasta hyökkäyssodan seurauksista. Neuvostoliiton ei olisi pitänyt liittoutua Saksan kanssa. Hitler petkutti ensin englantilaisia ja myöhemmin (1941) Stalinia.

 4. https://www.verkkouutiset.fi/talvisotaa-ei-voitu-valttaa/#4e2556bd

  Professori Stefan Forss ja joukko evp-upseereita tyrmäävät Hufvudsstadblatetiin lähettämässään kirjoituksessa tulkinnat, joiden mukaan toimimalla toisin Suomi olisi voinut välttää sodan Neuvostoliittoa vastaan.

  Forss on Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti sekä Suomen Sotatieteellisen Seuran ja Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian jäsen.

 5. Tunnen pari tiukkaa vasuria, jotka jakavat mantraa, että Suomi oli syyllinen talvisotaan.

  Näitä tiukkoja vasureita on Suomessa varmasti merkittävä määrä. Heidän päätään tuskin kukaan pystyy kääntämään.

  Mielestäni tällainen epäinformaatioon pitää vastata asiallisesti, jottei vääristely ei leviäisi nuorempien ihmisten keskuuteen.

  1. Virallinen Suomi ei liene syyllinen talvisotaan, mutta kommunistimme varmuudella ovat, koska innostivat itäkommunisteja höökimään.

   Myös Aatua ihailleet tahot olivat syyllisiä. Itäkommunisteilla oli syytä pelätä hyökkäystä Suomen suunnalta ja toisaalta itäkommunistit tulivat pelastamaan kommunistejamme aatulaisten vainolta.

 6. Ehkä talvisota olisi voitu välttää mutta ei sitä että Neuvostoliitto myöhemmin olisi liittänyt Suomen etupiiriinsä, näin vakaasti uskon.

  1. Neuvostoliitto oli siirtänyt joukot ajat sitten Suomen vastaiselle rajalle 1939 ja olisi tullut tänne, neuvoteltiin tai ei. Tästä on aivan tyhmää edes väitellä. Mitään järkevää sopimusta emme olisi saaneet edes. Ne oli jo tulossa. End of story!

  2. Tuosta talvisodasta lienee melko turha spekuloiva; jos Suomen poliittinen johto olisi toisin toiminut; kuka lopputuloksen näin jälkikäteen osaakaan kertoa.

  3. Myllymatti : ”Ehkä talvisota olisi voitu välttää mutta ei sitä että Neuvostoliitto myöhemmin olisi liittänyt Suomen etupiiriinsä, näin vakaasti uskon.”
   .
   Ei Neuvostoliitto olisi mitenkään liittänyt Suomea myöhemmin etupiiriinsä, vaan liitäminen tapahtui jo 23.8.1939 Moskovassa Molotovin ja Ribbentrop’n allekirjoittamassa sopimuksessa.
   .
   Suomi olisi päätynyt myöhemmin Neuvostoliiton osaksi (siis ei vain etupiiriin), aivan kuten Viro, Latvia ja Liettua.
   .
   ***************************************************************

   Secret Additional Protocol to Nazi–Soviet Pact

   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg/1800px-Tajny_protoko%C5%82_23.08.jpg

   Moscow, August 23, 1939.

   For the Government of the German Reich v. Ribbentrop

   Plenipotentiary of the Government of the U.S.S.R. V. Molotov

 7. Mannerheista puheenollen; hän oli tsaarin hovin ns seurustelu-upseeri, sotilaskoulutus vastasi nyk RU:kurssia. Hyvinkin päteviä ye-upseereita hänellä tsaarin armeijassa riitti. Sillä ratsastettiin kenraaliksi hovin avustuksella.

  1. Sotakokemus pätevöitti Mannerheimin Eemelin.

   Suomi olisi voinut myöntyä Stalinin ensimmäisiin vaatimuksiin.

   Stalinia motivoi imperialismin lisäksi Suomen kommunistien johdon toiveet ja toisaalta maamme saksaintoilijat.

   Mahdollisesti itsenäisen Suomen älykkäin poliitikko, Kekkonen, vastusti paitsi ruotsalaisia etnonationalistejamme, myös kommunisteja ja Saksaa myötäileviä tahoja.
   Etnonationalistimme pyrkivät erillisrauhaan Rauhanopposition avulla suunnitellen varjohallitusta Lontooseen.

   Ennen sotaa kommunistien johto houkutteli Stalinisteja hyökkäämään tänne aiheuttaen valtavat tuhot sekä suomalaisille että naapurin kommunisteille. Talvisota innosti Aatua höökimään Venäjälle, josta syystä kommunisteja kuoli kuin kärpäsiä. Tätä eivät kommunistimme tiettävästi juhli.

   Koska täällä oli paljon Saksaa ihannoivia, niin naapurilla oli täysi syy pelätä hyökkäystä Suomen suunnalta. Olisi pitänyt jättää Aatun ylistäminen vähemmälle ja keskittyä isänmaallisuuteen.

   —–

   Kekkonen nosti Suomen suosta myöhemmin diplomatiallaan ja talousymmärryksellään. Tärkeätä oli pitää ideologiapuolueet kokoomus ja kommunistit aisoissa.

   Nyt itsenäisyys on rapautunut. Olemme olleet perustuslain vastaisessa tilassa neljännesvuosisadan verran.
   Nykyisenkin perustuslain mukaan valtiovalta kuuluisi kansalle ja kansan valitsemanne eduskunnalle.
   Valtiovaltaan kuuluu olennaisesti maan oikeusjärjestelmä. Nyt oikeusjärjestys on alistettu unionille.

   Jos meillä olisi ollut älyä omaava Kekkonen presidenttinä tyhmemmän Koiviston sijasta, niin voi olla, että Suomi olisi vielä itsenäinen. Vaikea tosin sanoa mihin toimiin Kekkosen ylivertainen äly olisi päätynyt.

   Olisihan meillä ollut varakekkonen, Väyrynen, vähintäänkin kymmenen miljardin markan arvoinen vaihtoehto, jonka uraa demarit onnistuivat vaurioittamaan.
   Väyrynen olisi tyytynyt Kekkosen junailemaan EEC:n tapaiseen vapaakauppasopimukseen, joka olisi pitänyt toteuttaa EFTAn puitteissa Norjan tapaan.

   Itse äänestin presidentiksi v. 1994 Keijo Korhosta, joka lupasi katkaista unioniliitospyrkimykset. Valitettavasti keskustalaisilla oli kaksi muutakin ehdokasta tarjolla.

   Unionissa meillä on varmuudella edessä sananvapausvaino, pakkokeinot, mellakat, gestapo-meininki ja mahdollisesti myös sisällissotaan verrattavat tapahtumat.

   1. Meinaatko Savikivi tosissasi,että neukkula n. 200milj. asukasta todella pelkäsi Suomen n. 4 milj. asukasta hyökkäystä?
    Jo on todella huuhaata.

    1. Peloista ei minulla ole varmaa tietoa. Mutta ainakin olisi ollut syytä pelätä hyökkäystä Suomen suunnalta, koska se myöhemmin tapahtui, koska arveltiin, että hyökkäys on paras puolustus.
     Isäukkokin saunoi Syvärin suunnalla viikkokausia joka päivä ja pitkään, kun joku lisensiaatti valmisteli väitöskirjaa saunomisen vaikutuksista.

     ——

     Sodan jälkeen Suomi ja Neuvostoliitto solmivat YYA-sopimuksen molempien osapuolten pelkojen hälventämiseksi maitten välisen suhteen saadessa muotonsa.
     Kekkonen toteutti näissä puitteissa puolueettomuuspolitiikkaa, joka saavutti tunnustusta kautta Telluksen. Sen tunnustuksen kautta tuli mahdolliseksi mm. ETY -kokouksen järjestäminen Helsingissä.

     —–

     YYA-sopimus olisi pitänyt tehdä jo ennen tavisotaa. Kun ei ollut tehty, niin myöhemmin Suomi joutui sotatilaan puolta maailmaa vastaan Australiaa myöten, joka on pallukan vastapuolella. Toki Härski-Hirohito oli puolellamme.

     1. Suomi hyökkäsi vasta, kun ryssä oli varastanut osan Suomesta laittomalla hyökkäyksellä ja pyrki pääosin saamaan maansa takaisin.
      Osittain vanhan rajan ylittäminen johtui parempien puolustusasemiewn hakemisesta ja ajatuksesta saads neuvotteluvaltteja sitten myöhemmin.
      Suomi ei suunnitellut hyökkäyksiä minnekään ennen talvisotaa, koska puolustuvoimien hankinnatkin ajettiin alas mallilla Cajander.

      1. Hyvä kommentti Juhalta – kiitos.

       Täsmennän vielä:

       Venäjä hyökkäsi 30.11.1939 yrittäen valloittaa koko Suomen, mutta epäonnistui yrityksessään.
       https://jput.fi/Talvisota.htm

       Venäjä hyökkäsi uudelleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välillä käydyn Jatkosodan, joka oli erillissota.
       https://jput.fi/Jatkosota.htm

       Kun Venäjä aloitti Jatkosodan, niin Suomen Eduskunta totesi yksimielisesti Suomen olevan jälleen sodassa ja ryhmitti joukkonsa puolustuksesta hyökkäykseen ja lähti ottamaan paremmin puolustukseen sopivat linjat.

   2. Mitä sotakokemusta Mannerheimilla olikaan; pelkkä keulakuva, häntä paljon pätevämmät ye-upseerit johtivat sotaa Mannerheimin nimissä, kunnian niitti Mannerheim.

    1. Ei pidä väheksyä keulakuvan merkitystä jos Mannerheim nyt sellainen oli. Väritön ja mauton johtaja ei ole omiaan luomaan ja ylläpitämään tahtoa tsemapata

 8. Mannerheim kuului chevalierkaartiin, osallistui Venäjän- Japanin sotaan, teki tiedustelumatkan Aasiaan, osallistui tsaarin joukoissa ensimmäiseen maailmansotaan, ylennettiin sodan loppupuolella kenraaliluutnantiksi. Siirrettiin reserviin 22.9.1917 (juliaanisen kalenterin mukaan).
  Siihen päättyi Mannerheimin sotilasura Venäjällä.

  Nähtävästi oli itsenäisen Suomen ja Suomen kansan onni, että tämä kokenut ja kylmäpäinen kenraali ja marsalkka oli ylipäällikkönä talvi- ja jatkosodassa.

 9. ” Neuvostoliiton tavoitteisiin talvisodassa kuului (muun muassa) Suomen armeijan lyöminen ja koko Suomen liittäminen osaksi Neuvostoliittoa. Talvisota oli väistämätön, Kilin totesi tuolloin. (Juri Kilin on venäläinen historioitsija)” – Verkkouutiset 17.11.2017 ”Talvisotaa ei voitu välttää.”

    1. Onneksi hyökkäsi talvella. 😁

     Minulla ei pitäisi olla minkäänlaista aihetta henkilökohtaiseen katkeruuteen, sillä ilman sotaa ei meikämanne olisi syntynyt tänne ihmettelemään.
     Meikäläinen suree vain Suomen ja kansan puolesta. Myös itäkommunistien kärsimykset olivat valtavat ja turhat.

 10. Stalin nkäytti samaa taktiikkaa kuin Hitler. Hivuttamalla, pelottelemalla ja uhkailemalla murretaan ensin pienemmän vastustuskyky. Hitler hankki siten Tsekkoslovakian. Vaatimalla ja pelottelemalla sodalla Saksa sai ensin haltuunsaTsekkoslovakian puolustuslinjat Sudeettialueilta. Hitler lupasi, ettei vaadi enää mitään muuta. Mutta saatuaan Sudeettialueet Hitler jatkoi pelotteluaan ja sai Tsekkoslovakian presidentin allekirjoittamaan täydellisen antautumisasiakirjan. Stalin oli nopea oppimaan, aivan samaa taktiikkaa käytetiin Baltian maissa. Suomeltakin vaadittiin osaa Mannerheim -linjasta ”Leningradin turvaamiseksi”. Todelllisuudessa Stalin ei edes odottanut sotaa Saksan kanssa vaan luuli päässeensä apajille jakamaan pieniä maita. Stalin näki pienet maat sotilaallisena tyhjiönä eikä aikonut niitä armahtaa. Miksi hän olisi jättänyt ottamatta Suomen jonka kuvitteli kestävän korkeintaan kaksi viikkoa? Joka muuta väittää luulee Stalinin olleen kiltti setä joka olisi säälinyt suomalaisia.

  1. Olisihan Stalinilla ollut täällä paikallisia kätyreitä auttamassa Suomen hallinnassa.

   Marxilaisten oppien mukaan isänmaallisuus on syntiä.

   Mutta isänmaallisuuteen joutui Stalinkin lopulta turvautumaan, kun meinasi joutua suden suuhun.
   ”Rodina” eli isänmaa-aate pelasti vanjojen valtakunnan.
   Sodan jälkeen vanjat juhlivat ”Suurta Isänmaallista Sotaa” haistattaen näin marxilaisuudelle pitkät.

   ”Rodina” saattoi olla innoittamassa Stalinia silloin, kun toimitti päiviltä kommunistien juutalaisjohtoa.

   Stalinin kuoleman jälkeen juutalaiskommunisti Berija tavoitteli Stalinin paikkaa tehdäkseen lopun rodina-kommunisteista.
   Berija pääsi itse tuonpuoleiseen nopeutetusti, kun rodinistit aavistivat Berijan metkut.
   Teloituksen syyksi rodinistit esittivät syystä tai tekaistusti Berijan syyllistymistä vakoiluun.

   Nikita Hrutseville isänmaallisuudella oli merkitys. Stalinilla oli niin suuret vanhat synnit rodinaa kohtaan, ettei Nikita voinut Stalinin perinteelle antaa armoa.
   .
   Monesta marxilaisesta rivikommunistista tuli Suomenkin joukoissa rodinisti. Moni rodinistikommunisti sortui kuitenkin hävityn sodan jälkeen painostuksen takia marxilaiseen isänmaattomuuteen.

 11. Luulenpa vain, että Stalin uumoili lyövänsä Suomen vuoden 1939 loppuun mennessä. Marssi ei olisi pysähtynyt tähän, Stalinin suunnitelma oli marssittaa neuvostojoukot Atlantin rannalle asti. Eli Stalin olisi ottanut Pohjois-Ruotsin ja Kiirunan malmikentät haltuunsa.

 12. Venäjä haluaa edelleen päästä Atlantin rannoille. Mikään ei siellä ole muuttunut vaikka muuta ”puhuvat”.

  1. Himot ne ovat hiirelläkin saati sitten puolipääköllä inehmolla. Himot tulivat hintoihinsa 80 vuotta sitten.

 13. Neuvostoliiton kommunistinen ”kansainvälisyys” oli vain naamioitua venäläistä kansalliskiihkoilua. Suomessakin kommunistit oppivat ihailemaan kaikkea venäläistä. Siksi heidän on niin vaikea nykyisin käsittää, ettei Putin ole kommunisti vaan fasisti.

 14. Kyllä tuo spekulointi on vähintäänkin myöhässä; kukaan ei osaa kertoa; jos Hankoniemen vuokraamiseen olisi suostuttu. Suostuttiinhan Porkkalan vuokraamiseenkin.
  Se Porkkalan palautus lienee Kekkosen aikaansaannos? Ehkä?
  Ei se suurvaltapolitiikka nyt niin ihan yksinkertaista liene.

Kommentoi