10 vastausta artikkeliin “Saunominen kannattaa”

  1. Ihminen tuhoutuu jo 43:ssa asteessa.

    Saastuneet tavarat voi saunaan viedä kuumenemaan. Luteetkaan eivät kestä kuumaa, mutta voivat karata käsittelystä lattialle.

    1. Minä en ole ainakaan vielä tuhoutunut, mutta ei ole koronaakaan tullut.

  2. Meillä on yli sata vuotta vanha hirsinen rantasauna. On sitä parikin kertaa remontoitu, halkaistu puoliksi saunojien vähentyessä. Siellä on jatkuvalämmitteinen puukiuas ja kolmella laudekorkeudella varustettu.

    Minä sen eilen viimeksi lämmitin niin, että mittari näytti ylimmän lauteen korkeudella noin 70- 80 astetta. Se on meillä normaali lämpötila ja silloin mukava pestä lattiatasolla. Se tuo sopivasti kosteutta saunaan ja poistaa pistävän kuivuuden.

  3. Juuri noinhan se lienee kun sanot. Meillä sauna on mitoitettu siten, että kiukaan kivitaso on jalkojen laudekorkeudella ja ilmanvaihto; korvausilma lattiatasosta siitä tulipesän edestä ja poisto vastakkaiselta seinältä lakeisesta. Ihan itse muuten suunnittelin ja toteutin. Tyytyväinen tietenkin pitänee olla, muuten olisi oma vika.
    Karmeimpia minusta ovat kivitalojen ylikuumiksi ,lämmitetyt sähkösaunat.
    Niin, ja meillä kun työnnän sormeni lämminvesisäiliöön; siitä tiedän onko sauna kylpyvalmis.

  4. Meillä tuo pata on eri osastossa, eli ”huoneessa”, se on ns. malmipata. Hiukan kaipaisi muurauksen korjausta, mutta minä en oikein osaa, eivätkä osaa nykyajan muuraritkaan. Se on tietysti liian suurikin 120 ltr kahdelle ihmiselle, mutta saisi ollakin, kun ihan joskus on muitakin saunojia. Silloin talvipakkasilla ei ole oikein mukava hakea lisävettä järven avannosta, varsinkin jos sattuu -30 asteen pakkanen. Onhan se tietysti puurosvokin, mutta niitä on, toistaiseksi.

  5. Meidän yli 100-v vanha hirsinen rantasauna oli ns. rantaruotsalaista ajatusmaailmaa Porvoon ajoilta.
    Oli ensin ns. liiteri oven sisällä oikealla puolella. Keskellä Högforsin vesilämmitin, josta putket katon rajaan ja sekoittajaan, josta suihku vasemmalla olevaan kylpyammeeseen ja ulos suihkuun.
    Vesi tuli vinttaamalla järvestä.
    Sitten oli pukuhuone ja vieressä pesuhuone ja muuripata.
    Kiuas oli uusittu jatkuvalämmitteinen.
    Löyly oli todella upea, koska ilmanvaihtokin pelasi oven alareunasta kiukaalle ja lauteiden katonrajasta ja ulos.
    Talven aikana ei sitä käytetty lukuun ottamatta Joulusaunaa.

    1. Minä muiston lapsuudestani/nuoruudestani kotonani olevan saunan, joka oli kertalämmitteinen isoinen kivukiukaineen ja aina ennen saunomista käytiin heittämässä ns.häkälöylyt ja pehmeät ja kosteat löylyt oli ja vielä aamullakin kiuskasa sihahti, että olisi sieltä voinut kosteat jälkilöylyt saada kun iltamista palattiin.
      Aion vielä jos elonpäiviä riittää, niin kertakäyttöisen jatkuvalämmitteiseen palauttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *