Voihan turve

Ote AL:n artikkelista:

”Yrityksen mukaan sen omistama ala sitoo arviolta 775 000 kilogramman hiilidioksidipäästöjä vastaavan määrän hiiltä ilmakehästä vuodessa.”

Mitä tapahtuukaan kun suolle kasvava metsä on tullut täyteen mittaansa? Metsän puut kaatuvat vanhuuttaan yksi kerrallaan ja alkavat lahotessaan tuottaa 775 000 kilogramman hiilidioksidipäästöjä vastaavan määrän hiiltä ilmakehään vuodessa.”

[ Metsien hyötykäyttöön ottaminen ei paranna tilannetta mitenkään.]

Seravo oy:n suometsät palauttavat kasvuvaiheen aikana ilmasta ottamansa hiilen takaisin ilmakehään.

Toisaalta tiedetään:

Turvemaan sitoma hiilimäärä on kaksinkertainen verrattuna kaikkiin maailman metsien biomassaan. Turvemaa sitoo hiiltä keskimäärin 10 kertaa enemmän hehtaaria kohti kuin mikään muu ekosysteemi.
[Ote alla olevasta, lähde Wikipedia ]

Suot säilyttävät sitomansa hiilen – niin, ellei ihminen puutu asiaan.

Mitäs jos Seravo oy antaisi soiden kasvaa soina, eikä lähtisi metsittämään niitä. Tämä olisi varsinainen ilmastoteko.

 

*********************************************************************************

https://www.aamulehti.fi/talous/art-2000007869009.html

20.3.2021

Tamperelainen it-yritys osti 260 hehtaaria suometsää ja käänsi toimintansa hiilinegatiiviseksi – vaatii ilmastotekoja myös muilta: ”Me emme enää huoli muunlaisia kumppaneita”

Seravo oy näyttää ilmastovastuullisuudessa mallia muille yrityksille. Tamperelaisfirma sai ensimmäisenä it-yrityksenä Keskuskauppakamarin Ilmastositoumus-tunnuksen.

Yrityksen mukaan sen omistama ala sitoo arviolta 775 000 kilogramman hiilidioksidipäästöjä vastaavan määrän hiiltä ilmakehästä vuodessa. Laskelmat perustuvat metsänkasvun keskiarvoon sekä Hiilipörssin arvioon ennallistetun suon hiilensidonnasta.

 

*********************************************************************************

Turve

Turvemaan sitoma hiilimäärä on kaksinkertainen verrattuna kaikkiin maailman metsien biomassaan. Turvemaa sitoo hiiltä keskimäärin 10 kertaa enemmän hehtaaria kohti kuin mikään muu ekosysteemi.[1] Ilmastonmuutoksen säätelyn lisäksi turvemaiden suojelu on kriittistä kasvi- ja eläinlajien monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Turve on eloperäinen maalaji

Turvemaaksi nimitetään maalajia, jonka painosta vähintään 40 prosenttia on eloperäistä ainesta. Turvemaat sisältävät enemmän tai vähemmän maatuneita kasvinosia, ja ne luokitellaan sen perusteella, minkä kasvin jäännöksiä ne sisältävät. Turvemaiden lyhenteissä käytettävät kirjaimet perustuvat seuraaviin sanoihin:

 • B = Bryales, joka on tärkein lehtisammallahko
 • C = Cyperaceae, heimo sarakasvit
 • L = Lignidieli puuvartinen kasvi. Turve sisältää puun kappaleita ja juuria, koska se on syntynyt metsämaan soistuessa.
 • S = Sphagnalesrahkasammallahko
 • t = turve

 

[ Läde: Wkipedia ]

3 vastausta artikkeliin “Voihan turve”

 1. ”Joku osti firman rahoilla useita satoja hehtaareita turvesuota suojellakseen sen, että se säilyy hiilinieluna ja antaa konsernille puhtaat paperit päästöissä.”
  .
  Ihan OK
  .
  Olisipa Seravo oy:n johtokin oivaltanut turpeen toimimisen hiilien loppusijoituspaikkana. Metsiin ei voida dumpata ihmisten maasta ottamien fossiilisten aineiden sisältämää hiiltä.
  .
  Mitäs jos Seravo oy antaisi soiden kasvaa soina, eikä lähtisi metsittämään niitä. Tämä olisi varsinainen ilmastoteko.
  ………………………………………………………………………………………………………

  Heikki Karjalainen
  21.3.2021 14:10

  Vesi on yhteistä omaisuutta niin kun tuuli ja aurinkokin. Eilen rikollisen asianajaja Kari Eriksson kertoi viisaasta äidistään, joka osti metsänkin kaikkien käyttöön ja piti metsiäkin yhteisenä omaisuutena.
  Joku osti firman rahoilla useita satoja hehtaareita turvesuota suojellakseen sen, että se säilyy hiilinieluna ja antaa konsernille puhtaat paperit päästöissä.
  Kuka omistaa Suomen järvineen, soraharjuineen, kallioineen ja maapohjineen ?

 2. Kun tuon jutun lauantaina luin, niin mieleeni tuli, että on tuo kompensaatio aika veikeä silmänkääntötemppu.

  Jos Seravo Oy ei olisi muuta tehnyt kuin ostanut Vapolta turvekäytöstä poistetun suon, niin eihän sen oma toiminta millään tavalla muuttunut sen paremmaksi. Samat päästöt toiminnasta tulee edelleen eikä toiminta suinkaan ole hiilinegatiivistä.

  Tuo suometsä olisi poistanut Seravo Oy:stä huolimatta koko ajan hiilidioksidia ilmakehästä.

  Omistajuudella ostetaan puhdas omatunto. Tätä samaa on myös moni muu kompensaatiotoiminta. Lennellään ympäri maailman ja sitten istutetaan puu jonnekin Afrikkaan. Puu, joka mitä ilmeisemmin ei enää muutaman vuoden päästä ole edes pystyssä.

Kommentoi