Mitä lehdistön ja tiedonvälityksen pitäisi oikeasti tehdä näennäisen sananvapauden huutelun sijasta-jalkautua kentälle !

Olen suorastaa hämmästynyt siitä, että IS:n toimittaja on uskaltautunut jalkautumaan kentälle poliisin matkassa, mutta vain poliisi turvanaan.

Kokemuksia toimittajista ja TOIMITTAJISTA:

  1. Hymy ja 70-80- lukujen aikakauslehdistö loi menestyksensä jalkautumalla juttujen tekopaikoille, kentälle. Toinen oli Apu ja Matti Jämsä hullunrohkeine hukuttautumiskokeineen sukeltaessaan autolla mereen. Seuran toimittaja Chilessä kapinallisten tulessa autojen alla maaten. Karpo TV:ssä jne…mutta myös aikanani Seuran päätoimittajana hetken.
  2. UusiLahti-paikallislehden ex-päätoimittaja Naskinen, ammensi jutut kiertelemällä kapakoissa ja kuunnellen ukkolaumojen jorinoita. Arkirealismia parhaimmillaan ja lukuarvot olivat huippuluokkaa niin, että mainokset pakenivat Etelä-Suomen Sanomista Uusi Lahteen.
  3. Yhtyneet Kuvalehdet ( OtavaMedia) rakensi hulppean toimitalon Länsi-Pasilaan entisen Hietalahdenrannan Ravintola Salven vierestä. Isokokoinen naistoimittaja Seurasta narisi minulle, ettei mahdu uudessa konttorissa pieneen pulpettiinsa tekemään juttujaan. Minä paukautin, että mitä sinä täällä teet klo 8-16 ahtaassa kolossasi, painu kentälle, siellä ei kukaan kysele pulpettisi kokoa. Onneksi oli paikka niin ahdas, muuten pääte olisi lentänyt.
  4. Brysselissä olimme palaamassa kapakasta yömyöhään hotellillemme kävellen, jolloin yksi Lada pysähtyi vieremme, avasi ikkuna ja kysyivät, minne matka. Hiukan pelästyimme, että mitähän maakareita nämä ovat. Näyttivät kansainvälisen lehdistökortin, puhuivat sujuvaa englantia ja sanoivat, että teemme kenttäjuttuja ja olemme yötoimittajia lehdestä. Hypätkää kyytiin, viemme teidät hotellille. Jutut olivat mehukkaita, mitä kertoivat, kiitimme raportista ja kyydistä sekä kerromme terveiset Suomeen toimitukseen.

Entä nyt ?

Toimittajat istuvat läppärillään, kaivelevat jutun tynkiä googlesta, fb: stä ja perse hitsautuu tuoliin kiinni. Ainoa parannus on ollut, ettei ole enää kiinteitä omia tuoleja ja pulpettia ja, että joutuvat liikkumaan ”kentällä” ( toimistossa) tuolilta tuolille. Ja jutut ovat irti todellisuudesta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007965618.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *