Oikeita lentäjiä – heitä voi kunnioituksella arvostaa

Eilinen 20.12.2021 Yle 1  klo 20 ohjelmassa saimme nähdä Suomen puolustusvoimien ensimmäisiä suihkukone hävittäjälentäjiä; Wampire ja Mig 14 ja 21.

Kolutus tapahtui jossakin Neuvostoliiton salaisessa paikassa venäjänkielen taidottomille lentäjillemme. Koulutus kesti kuukausia ja ajoittui 1961-1962 Kuuban kriisin hetkille eikä heillä ollut varmuutta pääsevätkö he koskaan pois koulutuspaikastaan. Kokivat 100 megatonnin ydinräjäytyksen seuraukset, joista useat näistä sen ajan lentäjisitä olivat kuolleet radioaktiivisuuden aiheuttamaan syöpään. Muutama heistä tuon kovan koulun käyneistä on vielä jäljellä.

Ihailtavaa oli katsoa vanhoja herroja, kuinka ne nuorina lensivät 2 machin nopeudella siis yli 2 000 km / h Mig 21 :lla taidokkaasti.

Tulevat  uudet hävittäjämme F35 lentävät noin 1,5 machia korkeimmillaan.

https://areena.yle.fi/1-608913

PS. tuolla kaduilla saattaa kävellä vastaan kumarassa oleva herra tai rouva, joiden elämäntarina voi olla vaikka mitä taidokasta tai urhoollista Suomessa tai maailmalla koettua silloin aktiiviaikana.

 

2 vastausta artikkeliin “Oikeita lentäjiä – heitä voi kunnioituksella arvostaa”

  1. Arvo heille
    ja silloinkin naapurimme oli mystinen omapäinen, mutta yhteistyö sentään sujui jotenkuten.

  2. Näillä 2 machin nopeudella lentävillä Mig- lentäjillä ei ollut apunaan sitä elektroniikkaa, mitä nykyiset hitaammat hävittäjät sisältävät lentämisen tekniikan perusarsenaalissa. Kovia ja teräväpäisiä ovat kaverit olleet.
    Opetuksen venäläinen doping on ollut silloinkin vodka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *