Sanna Marin ja puhelin

 

Orjiksi olemme tulleet – tietotekniikan orjiksi. Emme pärjää hetkeäkään ilman älylaitteita. Tätä olin pelännyt ennen ensimmäistä kännykän hankintaa, ennen opettelemista tietokoneen käyttöä. Viikonlopun kohu pääministeri Sannan Marinin jätettyä puhelimen kotiin, sen todisti. Yhden puhelimen tähden koko maamme oli romahduksen partaalla.

Toista oli ennen. Muistan ajan, kun kovilla talvipakkasilla lähdimme joulun viettoon etelästä maalle. Pakkasta rapiat 30 astetta. Autona vanha mosse. Loppumatkasta korpitaipaleita. Kenenkään ei tullut mieleen kaivata puhelinta, jos jotain matkalla sattuisi. Suomalaiset metsäkansalaiset olivat tottuneet elämään ja selvitymään kovissa paikoissa.

Kohta aion lähteä armaani luo. Käyn ensin huusissa. Mietin, otanko kännykän taskuun, jos vaikka reiällä istuessani joku yrittää tavoitella minua. Puen ja varmistan moneen kertaan puhelimeni olevan taskussa. Matkalla poikkean kaupassa. Puhelin on ollut autossa telineessä. Otan mukaan kauppaan, jos joku, tiedättehän.

Perillä suukottelun jälkeen äkkiä puhelin käteen. Onko tullut viestejä. Ovatko kenties kolumnistit eri medioissa löytäneet uusia raskauttavia tietoja pääministeri Sanna Marinin päänmenoksi. Pakko heittää äkkiä muutama kommentti facebookiin.

Ai niin, mitä sinulle armaani kuuluu? Odota vähän, luen ensin vastauksen äsken laittamaani kommenttiin. Hetki vielä, vastaan tuolle ääliölle, kun ei tunnu menevän kaaliin. Niin, mitä olit sanomassa. Ei sen enää ole väliä – vastaa turhautunut kihlattuni.

Vai että emme ole aikakautemme vitsauksen orjia?

Kestämistä ja jaksamista sinulle pääministeri Sanna Marin meidän kanssa – kyllä se siitä.

Hannu Tiainen

Kihniö

50 vastausta artikkeliin “Sanna Marin ja puhelin”

 1. Hyvin muistan ajan kun koko kylässä oli vain yksi lankapuhelin, taloja oli kuitenkin parikymmenta.

 2. Varsin hyvä avaus Hannu, tuosta puhelimen orjuudesta muistan hakulasitteen, monellellekkin outo. Aina tavoitettavissa; miksi?
  Olen nämä kaikki koukerot yrittäjäelämässäni käynyt. Hakulaite, puhelinvastaaja ja sitten puhelin kaikkialla mukana.
  Muistaa pitää ehkä, että pääministerikin on ihminen, virheineen kaikkineen vaan nykysuomessa varsin suosittu.

 3. Itse olisin pidättyväinen rinnastamaan omaa puhelimen mukana pitämistä pääministerin velvoitteesen pitää puhelin mukana.
  Toisaalta voiko pääministeri ylenkatsoa sekä velvoitetta pitää puhelin mukana ja käyttövalmiudessa, että itse hyväksymään ohjeita esim.korona-altistumisen jälkeen koska hän on vain ihminen?
  Toki voi,mutta hän on myös vapaaehtoisesti hakeutunut tehtävään ja näin ollen myös hyväksynyt tehtävän mukana tulevat velvoitteet.
  En oikein tiedä missä työssä saa toimia laiminlyömällä työhön kuuluvat velvoitteet?

  1. Marin ei ole laiminlyönyt yhtään mitään, edes puhelinasiaa, joka on olut tiedossa niillä ihmisillä, joiden kanssa hän on yhteydessä aina. Ns. Valtion asioihin tarkoitettu virkapuhelimen poisjättö on selvitetty miksi niin.
   Tuhaa syyllistämistä ja harhautusta muista akuuteimmista ongelmista:

   Pääministeri | Miksei Marin noudattanut valtio­neuvoston ohjetta kontaktien välttämisestä? Näin valtio­sihteeri Henrik Haapajärvi perustelee pää­ministerille antamaansa poikkeavaa ohjeistusta: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008458834.html?share=8058202fb0d2e4585996f49434191e34

   1. Niin tuossa HS:n artikkelissa Haapajärvi selittelee kaikkea parhain päin. Häneen pätee sanonta:”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”

    Ote tuosta uutisesta: ”Valtioneuvoston kanslian 26. marraskuuta päivätty ohjeistus on yleinen toimintaohje, mutta toimintalinja ministerien kohdalla perustuu aina tapauskohtaiseen arvioon. Pääministerin tietoon ei ole toimitettu kyseistä ohjeistusta, eikä hän siis ole tiennyt siitä.”

    Herää kaksi kysymystä.

    Mitkä olivat ne tapauskohtaiset seikat Marinin kohdalla, jotka antoivat Haapajärvelle syyn antaa Marinille yleisohjetta löysemmän ohjeistuksen?

    Miksi pääministerin tietoon ei ollut saatettu jo viikko aiemmin laadittua turvallisuusohjetta? Vai onko tuokin vain seli seliä.

   2. Väärin, Marin laiminlöi sekä velvoitteen pitää valtioneuvoston virkapuhelimen mukaan, että valtioneuvoton kanslian 28. marraskuuta annetun ohjeen korona-altistumisen jälkeisestä toiminnasta.

    Tapauskohtaisesta arvioinnista selittely on suorastaan komiikkaa kun ”Valtioneuvoston kansliasta vahvistetaan, että tapauskohtainen arviointi ei kuitenkaan tarkoita löysempää tulkintaa kuin VNK:n toimintaohjeessa kerrottu.”

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fbf5363f-1374-46f3-9669-7cb24becc9ed

    Valtioneuvoston kansliaa johtaa pääministeri Marin ja valtiosihteeri Haapajärvi.

 4. Kyllä tämä postaus kertoo aika selkeästi koko tyhjän kohun.

 5. Kyllä minun täytyy sanoa, että en osaa itseäni rinnastaa pääministeriin. En edes puhelimen käytön osalta.

  Ollaan me niin eri tasolla ja meillä on niin kovin erilaiset vaatimukset toimiemme suhteen. Myös puhelimen käytön osalta.

  Sitäkin mietin, että minkähänlaisesta kristallipallosta pääministeri lähitulevaisuuttaan katsoo, että tietää milloin pitää virkapuhelin mukanaan ja milloin ei?

 6. Tyhjä kohuhan se pitkälti on – vale teki kohun, ei teko.

  Kyllä sitä on päättäjiä etsitty ennen puhelinten aikojakin, ja aika hyvin sujunut.

 7. Nythän voidaan palkata valtioneuvostoon sopivasta puolueesta ”kortteliohjus” etsimään Marinia, jos jotain pitää saada ohjeista piittaamattomalle Marinille tietoon…

  1. Sinänsä teko oli selkeä munaus, mutta selittelyt ja valehtelut osoittivat Marinin kyseenalaisen asenteen taas vaihteeksi.

   1. Mikä munaus ja valehtelu. En ole kuullutkaan. Sen sijas kärpäslätkijät huitovat tyhjää ilmaa, kun niillä ei ole mitään tärkeämpää tekemistä ja saavat vielä palkkaa toisten vapaa-ajan kyttäämisestä.

    1. Täytyy olla aika tyhmä, jos ei ymmärrä, että valtioneuvoston puhelimen jättäminen kotiin vastoin ohjetta, että sen pitää aina olla mukana, on munaus.
     Sitä ei poista seltys, että Marin on aina tavoitettavissa.
     Tässä tapauksessa se ”aina” osoittautui aika sekundaksi, kun vtike-viestiä ei saatu perille ennenkuin seuraavana päivänä.
     Pidän selkeänä valehteluna, ettei Marin muka tiennyt oman kansliansa koronaohjetta.
     Jos se on ei ole valhe eikä Marin todellakaan sitä tiennyt, Marin ei ole sopiva tehtäväänsä.

 8. Munasit itsesti:

  ”Täytyy olla aika tyhmä, jos ei ymmärrä, että valtioneuvoston puhelimen jättäminen kotiin vastoin ohjetta, että sen pitää aina olla mukana, on munaus.”

  Se on ollut sovitusti pois ja käytössä sitä vaativissa valtiollisissa tehtävissä. Näin on Marin sopinut osaltaan ja sen ovat tienneet kaikki osapuolet, myös viestin välittäjät.

 9. Taas munasit itsesi:

  ”Pidän selkeänä valehteluna, ettei Marin muka tiennyt oman kansliansa koronaohjetta.”

  Tiesi ja sen mukaan hänelle ohjeistettiin, ettei vaadi lisätoimia ja rajoituksia. Uusi viesti oli toinen, joka muutti tianteen, ja jota hän ei saanut eduskuntapuhelimeensa, joka oli mukana sovitusti.

 10. Seli, seli ja sokea puolustelu selkeästä munauksesta.
  Tiesi, että ohjeen mukaan pitää välttää kontakteja, mutta ei välittänyt.
  Enempää poliittisen paskan puolustelua kommentoimatta.

 11. Selittelyä tai ei mutta kun käytössä olisikin vain yksi puhelin olisko siitä enempi hyötyä kun kahdesta
  Saattas olla ettei ainakaan väärä känny ole taskussa terv tepivaari

 12. Niin se vaan Kekkonen oli Havajilla ja kiipesi palmuun, kun Neuvostoliitto noottia pukkasi ja asiat tuli silti hoidettua ja tässä sitä edelleen ollaan. Että tulipahan taas asiaa liioteltua. Niin ja kepun ministeripojat pääsivät kuin koirat veräjästä vaikka hilluivat myös.

 13. Hieman hassua se miten on ”yleistätietoa, että pääministeri ei kanna valtioneuvoston virkapuhelinta mukanaan vapaalla”, mutta tämä yleinentieto ei ole saavuttanut pääministerin omaa valtiosihteeriä.

  Toisaalta pääministeri haluaa pitää valtioneuvoston virkapuhelimen puhtaana, siis myös valtionneuvoston kanslian viesteiltä ja pitää sillä yhteyttä ainoastaan muiden valtioiden päämiehiin.

  Hmm…on ihan julkista tietoa miten ja ketkä tähän numeroon voivat soittaa tai viestiä, joten pääministeri ei luota johtamaansa virkamieskoneistoon.

  Älykellokin on kädesä, jotta ei missaa yhtään saapuvaa viestiä.

  Tahaton komiikka on usein sitä parasta lajia.

 14. Miksi pitää olla kaksi kännyä kyllä se on niin että yksi känny ja se pitää olla mukana aina paitsi saunassa uidessa ja n…..a terv tepivaari

  1. Marin ei tarvitse eduskunnan puhelinta, mutta ei halua pitää valtioneuvoston turvapuhelinta.
   Mistä se kertoo?

   1. Asiahan on Marinin suhteen ihan selvä ja sen tajuaa jos haluaa. Haluttomalle taas on turha selittää mitään koska kysymys ei ole siitä että häneltä puuttuisi jotain oleellista tietoa tai ymmärrystä. Kun ei halua niin ei halua, sama asia kuin niillä jotka eivät halua uskoa rokotteiden hyötyyn tai Trumpin vaalitappioon.

    Marinilla oli puhelin ja siihen soitettiinkin. Hänelle vain annettiin puhelimitse harhaanjohtavaa tietoa. Ainoa virhe oli se ettei hän kyseenalaistanut saamaansa tietoa ja se on varsin ymmärrettävää. Ei pääministerin voi olettaa epäilevän jatkuvasti virkamiehiä, eihän työnteosta tulisi mitään. Sama juttu kuin tyhjästä tehdyssä aamupalakohussa.

    Valtioneuvoston puhelimen, jolla soitetaan esimerkiksi toisten maiden pääministereille, Marin jätti kotiin ja se oli viisasta. Kuvitellaan nyt että se jotenkin joutuisi vääriin käsiin ja joku pöhkö alkaisi soitella pilapuheluita ympäri Eurooppaa. Tai joku vakooja saisi sen käsiinsä.

    Jokainen tervejärkinen ymmärtää nuo asiat jos haluaa. Kuten sanottu, haluttomalle on turha selittää koska haluton ei käytä järkeään vaan on tunteidensa vallassa.

 15. Juhak kerro yksikin sellanen syy miksi pitää olla kaksi puhelinta jos ei halua pitää toista kännyä se ei kerro yhtään mistään
  Mutta kyllä se yksi känny on riittävä terv tepivaari

 16. Kun olisi vain yksi känny ja pakko pitää silloin myös oikeaa kännyä repussaan kaikki selittely olisi turhaa terv tepivaari

 17. Norppa kyllä tyhjäsi pajatson tuossa.

  Tiedän ihmisiä jotka haluavat pitää kahta puhelinta. Ja ihmisiä jotka haluavat vain yhden.

  Makuasiat. Niistä vasta pitääkin kiistellä.

  1. Niin tyhjäs ja aivan oikea oppisesti sen teki ei pitäisi olla enää epä selvä asia kellekkään terv tepivaari

 18. Kuvittelen, että pääministerin virassa tärkeämpi on se virkapuhelin kuin eduskunnan puhelin.
  Toisekseen jotenkin osaan kuvitella, että se virkapuhelin on niin suojattu, ettei sillä niin vain pystytä soittelemaan, vaikka se joutuisi hukkaan.
  Kolmanneksi edelleen on se ohje pitää se virkapuhelin aina mukana.
  Jos pääministeri ei ymmärrä näin yksinkertaista ohjetta, jossain on vikaa.
  Kun lisäksi pääministerillä on aina se turvasakki mukana, niin ei liene kovin vaikeaa niidenkään tarkastaa aina paikalta lähdettäessä, että puhelin tuli mukaan.
  Mikä tuossa puhelimen mukanapito-ohjeessa on Norpalle mahdotonta ymmärtää?
  Niistä ohjeista sitten on kummaa, ettei pääministeri ole tietoinen oman kansliansa antamista tiukemmista ohjeista.
  Ei kai se kanslia sellaisia kirjoittele pääministeriltä salaa?

   1. Mika; mielestäni Sanna Marin on hoitanut pääministerin postinsa vähintäänkin hyvin, arvostusta ulkomailla ja arvostus kantaa omassakin puolueessaan; näin olen silmäillyt asioita
    Tuskinpa monikaan pääministeri vuosikymmenten takaa näin vaikeissa olosuhteissa olisi paremminkaan, jos edes näin hyvin selviytynyt. Pääministerin paikka on tuulinen.

 19. Kohu oli sellainen että Manna Sarin joutui pyytämään siitä henkilökohtaisesti TV:ssä anteeksi ja myönsi tehneensä väärin. Eli se siitä kuka häntä puolustaa oli VÄÄRÄSSÄ koska myönsi tehneensä itse virheen. Eli vituix män, kiinni jäi. End of story.

  Siksi tässä kirjoittelen nyt, ennen uusia unia kun:

  Heräsin kun vaimolla kova yskä ja irtauduin (en perääntynyt, suomalainen sotilas ei peräänny) makuuhuoneesta, kissa seurasi perässä tänne toiseen huoneeseen jossa varavuode ja kissan kiipeilyseinä sijaitsee, seinäkello vain viisarin äänen antaa.

  Eli uudestaan unta kuuppaan 🌙

  1. En muuten ole puolustanut koska näin asian ettei ollut syytä bilettää ei muuten kenenkään
   No Marko voi siellä korvessa ottaa kossua ja bilettää yksin niin paljon kun ehtii ja huvittaa
   Ehtona on siinä ettei tule sieltä muiden sekaan
   Mutta mitään sellasta laatusanaa ei asiassa kuitenkaan voi käyttää mitä tuolla edellisessä kerrotaan terv tepivaari

   1. En ole ikinä juonut kossua… sinä taidat olla sen alan miehiä, en tiedä? Oletko kun tuntuu sulle juoma tutulle?

    ….jäinkin tässä hereille kun käytin koirat ulkona.

    Aikas ala-arvoista puhetta teuvolta…🤔

    ”Mies menee, mies tulee, mies vastaa teoistaan” ….

    Semmottii…

    1. Kossulla tarkoitin alkoholia no itse en käytä lainkaan vaan olen absoluutti alkon suhteen
     Ja tosiaan mies kulkee ja tekee mutta aina vastaa tekonsa itse
     Enpä usko ala arvoisuuteen missään kohtaa Marko vaan ei oikeasti tainnut ymmärtää että hänellä ei korvessa ole estettä bilettää halujensa mukaan yksin kun on
     Kaupunkissa kyllä pitää katsoa ettei isoihin porukoihin eksy bilettään kuten monet kyllä tekee terv tepivaari

     1. Bilettää korvessa ???

      Semmottii…

      Ohhoijaa…

      Menen tekemään kahvia.

      1. No siellä korvessa ei levitä varmuudella ainakaan koronaa sitä tarkoitin eikä siellä tarvii pelätä kun on yksin sainkos tartunnan
       Mutta meeppä keittään kahvit etköhän silloin huomaa mitä tarkoitin terv tepivaari

       1. Kahvit tulossa, en kyllä pysy kärryillä jutuissas. Otapa kuule iisimmin…alan katsomaan ulkomaalaisia uutisia nyt.

       2. Tarkoitin että yksin voi kuka hyvänsä bilettää silloin ei taudit leviä kehenkään muuhun
        Kaupunkissa sen taudin voi levittää varsinkin jos menee kapakkiin
        Tai saada itse taudin noin sen tarkoitin
        Kyllä mulla on aika iisinä pysynyt koko ajan mutta kaippa se on niin etten osaa sulle sitä sanoa oikella sanoilla
        mutta kun on on yksin eikä ole kontakteja muihin ei kyllä tautia levitä eikä myöskään saa terv tepivaari

 20. Onhan se nyt kyllä, kuten aiemminkin olen maininnut; tekipä pääministerimme niin tai näin, muutaman blogistin mielestä aina meni pieleen.
  Kun en tunne tuota määräystä valtioneuvoston puhelimen mukana kuljettamisesta niin perusteellisesti kuin muutamat tuntuvat tietävän, mielestäni tässä kuitenkin on kyllä ”ammuttu hyttystä tykillä!.

  1. Kalle, valtioneuvoston puhelimen mukana pitämiseen liittyvät ohjeistukset on julkaistu mediassa useaan kertaan joten niiden tietämiseen riittää se,että on seurannut asiaa.

   1. Voipihan tuo noinkin olla, vaan minua kun niin kovin vähän tuommoiset asiat kiinnostavat.
    Minua ei yksinkertaisesti kiinnosta näin henkilökohtaisesti, ei paljon politiikka, ei poliitikkojen tekemisen tiirailu, ei puoluepolitiikka yleensäkkään.
    Minun kuvioni ovat niin paljon pienemmät. Suurin kiinnostukseni koskee pihapiirimme elämää, arkipäiväiset askareemme jne.

    1. Jos ei moiset asiat kiinnosta niin ei silloin niistä kannata kommentoida, eli toisin sanoen kiinnostaa kun kommentoit.

 21. Ministerien on kannettava kännyä aina siitä voi olla tekemättä saunassa uidessa ja n ……a silloin voi olla vastaamatta tai lukematta viestejä
  Tätä se oikeasti oli terv tepivaari

  1. Voissa voi olla tekemättä sitä, vaan kaikkialla muualla on pidettävä.
   Miksiköhän se on kaikille Marinin puolusteljoille niin mahdotonta ymmärtää?

 22. Ei ole siitä kiinni että näissä blogeissa näistä kirjoitellaan….kyllä tämä on itse soppansa keittänyt…”lööppiuutinen” on uutinen tämän hölmöilyistä..

  ”Sdp:n ryhmässä väsyttiin pää­ministerin bile-kohuihin: ”Milloin nämä uutiset oikein loppuvat?”
  Pääministeri Sanna Marinin kohujen odotetaan nousevan keskusteluun, kun Sdp:n eduskuntaryhmä kokoustaa tänään iltapäivällä.”

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000008462120.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *