Energiatehokkuus ja energiatyperyys

Minulla on parikin pakastinta, jotka ovat koko ajan käytössä. Tallissa lämpötila on noussut päivisin päälle 27 asteen ja koneet ovat kovilla.

Näillä keleillä on hienoa seurata, kun A-luokan pakastin ei enää jaksa pitää tarvittavaa pakkaslämpötilaa, vaan koko ajan näyttää, että on liian lämmintä. Toki tavarat vielä jäässä ovat, mutta liian lämpimiä eikä kone millään jaksa tarpeeksi viilentää.

Pari vanhempaa pakastinta eibät ole moksiskaan lämpötilasta, vaikka käyvätkin tavallista ueammin.

Mitenkähän nuo A-luokan laitteet toimivat maissa, missä on jatkuvasti tätä lämpimämpää?

7 vastausta artikkeliin “Energiatehokkuus ja energiatyperyys”

  1. Liittyy muihinkin kodinkoneisiin kuten persukoneisiin, joiden käyttöikä on romahtanut elektroniikan hienouksiin js osien laatuun.
    Ostamme pääasiassa teolisuuspapastettuja pakasteita (-40c), ns. heti käyttöön. Keittiön kaappipakkasessa on vain itse kerätyt marjat.
    Tuohon mainitsemaasi ongelmaan ei ole muuta ratkaisua kun panna pakastin maakuoppaan tai vanhaan käyttämättömään maakellariin.

    1. Ratkaisu tulee olemaan, että, kun noita pakastimia tässä tyhjentelen, tuo kelvoton A-luokka lähtee kiertoon enkä korvaasit muulla.

      1. Ongelma on myös se, että kuumana käyminen lyhentää käyttöikää.

        Ympäröivän ilman lämpötila 27 astetta saattaisi riittää jäähdytykseen, jos ilman kiertoa parannettaisiin lisätuulettimen avulla

        Pakastimen yläosa kannattaisi peittää samalla varoen, ettei ilmankiertoa jäähdytinpuolella haitata.

        1. Talokylmiöissä asiaa on autettu niin, että tapauksissa, missä lauhdutin on eräällä kompessorista, on lauhduttimen kokoa kasvatettu. Lauhdutinmoottorin laakerit joutuvat helteessä koville ja saattavat jämähtää kiinni. On saatavissa kalliimpia lauhdutinmoottoreita, joiden perusrakenne on toinen. Aiemmin talossani moottorit kestivät vain pari vuotta ja simahtivat helteiden aikaan, jolloin huoltomiehet olivat kiireisiä tai lomilla.
          Uusittu moottori on toiminut ongelmitta yli 10 v. Ei ole esiintynyt myöskään meluhaittaa, koska tuulettimen rakenne on tasapainoisempi.

          Tapauksissa, joissa lauhdutin on kompressorin yhteydessä, on tehty kompressorikomeron oveen tuuletusreikiä.

          Huoltoyhtiön pitää huolehtia siitä, että ilmanvaihtoräppänät ovat kesäkaudella auki.

          Taloyhtiöiden kylmätiloja on lakkautettu sen takia, ettei ole osattu tehdä yksinkertaisia korjauksia.

          Tällaisilla helteillä kylmätilojen jäähdytinpatterit jäätyvät, ellei kompressorille ole sulatustaukoja järjestetty sulatuskellon avulla.

  2. Meillä nuo pakastimet ovat isossa (yli 50neliön varastossa), ikivanha arkkupakastin ja moderni ”keittiöpakastin”. Näiden modernien pakastimien ongelma on se, etteivät ne toimi jos ulkopuolinen lämpötila laskee kovin paljon pakkaselle. Ei sinällään meillä ongelmaa; tuo varaston lämpötila ei laske montaakaan astetta miinukselle vaikka ulkolämpötila olisi parikymmentäkin astetta pakkasta. Nyt tämmöisellä tukalalla helteelläkin varaston lämpötila on pysytellyt siinä 20 – 24 asteen paikkeilla.

  3. Olisi kyllä varsin kivaa jos joku rupeaisi valmistamaan taas laatua, vaikka sen mukaisella hinnalla.

    Tietotekniikassa se on jo mahdollista. Kännyköissäkin on HIEMAN varaa valita pitkäikäisempi laite. Rakentamisessa suomalaiset tuntevat laadun pelin. Kodinelektroniikassa ei sen sijaan oikein onnistu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *