Sosialistinen paska etenee

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/45f1c0ff-f6aa-42f0-882e-809b0094cea9

”Analyysi: Hallitus on lopettamassa yksityisen hoidon Kela-korvaukset ovelalla suunnitelmalla”

Hallitus on siis koittamassa pakottaa kaikki julkisen arvaushoidon palvelujen puoleen, vaikka palveluja ei tosiasiassa edes ole.

Aika iso osa yksityistä terveydenhoitoa käyttävistä tekee sen vain siksi, että julkisella puolella ei pääse hoitoon tai hoito ei ole laadukasta, kun joka kerta on eri keikkalääkäri vastassa.

Myös se, että joka kerta joutuu käymään läpi sirkuksen terveyshoitajan arvio, mahdollisesti lähete yleislääkärille, hyvällä tuurilla lähete erikoislääkärille ja joka välissä kuukauden tai kahden odotus.

Se tarkoittaa sitä, että joissakin taudeissa tauti ehtii edetä hoitamattomaksi, kun se olisi nopealla toiminnalla voitu hoitaa.

Myös se, ettei julkiselta puolelta saa joitakin palveluja edes rahalla, pakottaa käyttämään yksityistä puolta.

Kyllä tuo ideologinen sosialismipaska on syvältä.

 

28 vastausta artikkeliin “Sosialistinen paska etenee”

  1. Heikki, olet kyllä niin rajusti hakoteillä kuin vaan joku olla voi, mutta aiemmat kommenttisi terveydenhuollosta ovat jo kertoneet siitä, että et kyllä omaa minkäänlaista käsitystä todellisuudesta, mutta siinä suhteessa olet yksi suuressa massassa.

 1. Mielenkiintoista tässä on että SDP:n katusotaosasto SAK vastustaa muutosta, perustein jotka vaikuttavat aika asiallisilta. Näillä tehtiin viime vuonna 3,3 miljoonaa lääkärikäyntiä – pienikin osa näistä kun siirtyy julkiselle, on melkoinen suo.

  Henk koht aivan sama poistavatko,vaikutus hintaa on marginaalinen kuten Heikki sanoo. Vaan yhteiskunta ei ole minä itte…

 2. Korvaukset ovat toki jo nyt pienet, mutta kyllä niillä joidenkin ihmisten päätöksiin voi olla vaikutusta.

  Jussi Saramo uskoo kuin kuuhun nousevaan, että sote -uudistus ja hoitotakuu poistavat jonot julkiselta puolelta. Itse en tähän noin vahvasti usko, koska sote ei sinänsä tuo Suomeen yhtään lisää esim. eri alojen lääkäreitä. Henkilöressurssit eivät soten myötä automaattisesti lisäänny.

  Hallituksen joukoissa halutaan myös lisätä palveluseteleiden käyttöä. No okei, mutta tämähän tarkoittaa sitä, että julkisella rahalla maksetaan paljon kela -korvauksia suurempia summia yksityisille palvelujentuottajille. Eli yksityisten palvelujen käyttöä lisättäisiin vain toista kautta. Kuntien rahalla.

  Jo nyt julkinen puoli ostaa palveluja isolla rahalla yksityiseltä puolelta ostopalveluina huolimatta siitä, että Suomessa tehdään 3,3 miljoonaa lääkärissä käyntiä kela -korvausten turvin.

  Entäpä sitten, jos noista 3,3 miljoonasta käynnistä vaikkapa kolmannes siirtyy julkiselle puoilelle? Ketkä tuon joukon hoitavat?

  Sellaista sote -uudistusta ei tulekkaan, mikä tuon yhtälön kovin helpolla ratkaisisi.

  1. Juha U, kyllä minuakin hieman häiritsee se miten ”vähäosaisten ystäville” lääkärikulut, ruokakulut, matkustuskulut jne. ovat yhdentekeviä, ne kun on budjetoitu johonkin erilliseen lompakkoon.

   No onhan sisäministeri Ohisalokin köyhyystutkija ja samalla erinomainen esimerkki siitä miksi suomalaiset yliopistot eivät koskaan sijoitu nykyistä korkeammalle kansainvälisissä yliopistovertailuissa.

 3. Olen useaan kertaan aihealueen yhteydessä kehoittanut osallistujia selvittämään itselleen mitä yksityinen sosiaali ja tereveydenhuolto oikeasti pitää sisällään ja mitä esim. kelakorvaukset koskevat, mutta kun on se Esperi ja on Mehiläinen, niin mitään muuta ei sitten olekaan.

  Tosiasia kuitenkin on se, että mikäli kela-korvaukset poistetaan, niin lasku tulee olemaan aivan valtava ja kuka kantaa siitä poliittisen vastuun? No ei tietenkään kukaan.

  Varovaista kiitosta pitä esittää siitä, että jopa hallituksen suunnalta on havahduttu siihen, ettei kepulien ja vasemmistoideologiaan sopivan hallintohimmelin yhteydessä pidä ihan heti irtisanoa kuntien jo tekemiä ulkoistamissopimuksia, kun julkisella sektorilla ei ole resursseja vastata palvelutarpeesen, ehkä joku hoksasi, ettei ideologi auta ainuttakaan palveluiden tarvitsijaa.

  Usein ihmetellään miten nykyinen hallitus pysyy pystyssä, mutta vastaus on aivan yksinkertainen, kaikki hallituspuolueet haluavat mahdollisimman laajaa julkista sektoria ja mahdollisimman paljon poliittisia virkanimityksiä ja näiden kautta mahdollisimman paljon betonoitua valtaa kansalaisten kustannuksella, ei suinkaan eduksi.

  Sote-uudistus on Kepulien ja entisten työväenpuolueiden ”Grande Finale”, jonka Juice Leskinen joskus osuvasti suomensi ” suuri kusetus”.

 4. Yksityisiä toimijoita määrällisesti on eniten paikallisissa, mutta toki isot eurot ja isot (myös demarien sopimat) julkiset diilit menevät näille, jotka eivät maksa veroja tai noudata velvoitteitaan.

  Ehkäpä päättäjät ovat vain kallellaan pahiksiin.

 5. Nyt puhutaan yksiselitteisesti kela-korvausten poistamisesta yksityisten lääkäripalvelujen käyttäjiltä, jotka ovat pääosin erittäin kalliita ilman julkista tukea=ostopalveluja. Ei heiltä, jotka ovat julkisen tai yksityisten tuottamien julkisten tervyspalvelujen käyttäjiä.
  Asiantuntijat ovat tämän tuen poistamisen kannalla syystä, että niitä käyttävät he, joilla siihen on todellisuudessa hyvin varaa.
  Mitä merkitystä on sillä, että fysikaalisen palvelun 100 € hinnasta saat 5-10 € kelakorvauksen ? Jos tuon pystyt-haluat maksamaan x 10 käyntiä. Minä en.
  Mikan kommentit ovat vahvasti värittyneitä, jopa muiden ”tietämättömyyteen” nojaavia ja ilmeisesti piensijoittajan tai omien palvelujen myyntipuheita.

  1. ”Mikan kommentit ovat vahvasti värittyneitä, jopa muiden ”tietämättömyyteen” nojaavia ja ilmeisesti piensijoittajan tai omien palvelujen myyntipuheita.”

   Heikki, uskon jotain alasta ja sen rakenteesta tietäväni, vaikka se ehkä mahdottomalta kuulostaakin.

   Viimeiset 25 vuotta olen koko ajan myös yrittänyt oppia asiasta lisää.

 6. Tässä hieman esimerkkiä hinnoista omalla kohdallani hammashoidosta ja kela-korvausten merkityksestä. Ja vähän muutakin.

  Näistä alla olevista minulle tehtiin nuo ensimmäisellä kerralla eli hinta oli yksityisen hinnoin n. 600 €. Maksoin yksityisen Terveystalon julkisella hinnalla 96 €.
  Mainittakoon vielä, että juurihoito vaati 2 käyntiä ja hinta näin nousi yli 1 000 € kaikkineen yksityisin hinnoin, mutta maksoin noin 150 € yhteensä aikaisemman laskun kanssa kaupungille.
  Kela-korvaus olisi ollut n. 10 % = 100 € yksityisestä. Netto 900 €.

  Hinnastostoa yksityisellä:

  2 pinnan paikka 163 € 146 €
  Bite-Wing-röntgenkuvaus 62 € 56 €
  Puudutus 33 € 30 €
  Juurihoidot 280 € – 400 €

  Kommentti: ” koska en tiedä mistään mitään”.

  Hammaslääkäri sanoi, että toinen ns. juurihoitoa vaativa hammas on sellainen, ettei siitä saisi kalua eli se on poistettava. Seuraavaksi tämä toinen ja asennettava implantit.
  Hyväksyin toisen poiston pitkin hampain. Mutta kysyin, onnistuuko se poisto varmasti näin vanhalle hampaalle tuon röntgenin mukaan, kun se oli kiinni ienluussa= leukaluussa. Kyllä, oli vastaus.
  Ei onnistunut, vaan juuri jäi kiinni luuhun. Poisto tapahtuisi kirurgisella toimella ja aika varattiin. Sanoin, että katsotaan sitten lähempänä.
  Kun toisen hampaan juurihoito oli tehty pyysin, että ottavat tuosta toisesta vielä röntgenin ja tukivat mitä, sille kuuluu. Ei tulehduta eikä kipua. Ikenen iho oli kasvanut umpeen. Sanoin, ettei juurta poisteta leikkaamalla. Lääkäri hyväksyi. Hammas olisi ollut hoidettavissa juurihoidoin. Nyt ei enää.

  Huomasin, että tavoite on saada työt implanttien tekemiseen yksityisenä palveluna.

  Muutenkin lääkäri ihmetteli keskustelussamme tietojani.
  Kerroin, että aikanaan meidät hammastuotteiden valmistajina koulutettiin hammaskalustoon ja sen sairauksiin juurta jaksaen Hammaslääkäriliiton valitsemin kouluttajin – lääkärein.
  Myöhemmin tuotin hammaslääkäreille karieksen synnyn kuvauksesta minifläppitaulun, jolla he pystyvät esittelemään sitä potilaille.

  Jollakin toisella olisi poistettu molemmat hampaat ja asennettu helvetin kalliit implantit.

  1. Edelleen:

   Julkisen palvelu käyttäjät eivät suinkaan ole köyhiä, vaan ihan tavallisia kansalaisia varoineen ja vaivoineen. Se on vaan hyvä astinlauta myös yksityisille palveluille, mitä julkinen ei pääsääntöisesti hoida kuten plastiikkakirurgia= haavojen jälkihoito, hampaiden implantit tms..
   Ja myös silloin, kun julkinen on kuormitettu eikä palveluihin pääse, joilla kuitenkin olisi varaa ostaa yksityiseltä.
   Julkinen on vain se, joka hoitaa lopulta hoitaa yksityisen mahdolliset pahat mokat.
   Yliopistosairaaloilla ovat myös pääsääntöisesti maailman- Euroopan parhaat kirurgiset palvelut ml. nyt yksityis-julkinen Coxa, Sydänsairaala ja Fimlab.

   1. ”Julkisen palvelu käyttäjät eivät suinkaan ole köyhiä, vaan ihan tavallisia kansalaisia varoineen ja vaivoineen. Se on vaan hyvä astinlauta myös yksityisille palveluille, mitä julkinen ei pääsääntöisesti hoida kuten plastiikkakirurgia…”

    Niin julkinen sektori ei pääsääntöisesti myöskään hoida silmälääkärin tahi gynekologin palveluita, molemmat erikoisaloja joissa hoidon viivästyminen saattaa aiheuttaa paitsi vakavavia seurauksia niin myös valtavan laskun.

    Minun on kovin vaikea ymmärtää mistä niitä tavallisia ihmisiä on joille mitkään hinnankorotukset eivät merkitse mitään ? Oli kyse sitten lääkäripalveluista tahi polttoaineista ja vielä vähemmän ymmärrän perustetta, että heillä on nytkin varaa näihin

  2. Kuten kertoillut olen; minulle Kliinik32:ssa asennettiin neljä implanttia. kokonaishinta n 12 500€, suomessa olisi maksanut yli 25 000€. Kela muuten ei korvaa proteettisia hoitoja.
   Operaatiosta alkaa nyt olla pian kaksi vuotta; ei ongelmia.
   Kesällä kävin jälkitarkastuksessa ja röntgenissä; kaikki kunnossa.

    1. Implanttihinnoista täällä Suomessa saa melko hyvän kuvan kuvan klinikoiden antamista hinta-arvioista.
     Heikki, kommenttisi ”Nasse-setä naamiosta” ei ole mitenkään selkeä, saati asiantunteva. Kyllä ne implantit vaan ovat kalliita; joskin joskus jopa välttämättömiä suun terveyden suhteen.

 7. Plastiikkakirurgiasta en oikeastaan mitään ymmärrä; jotain yrittäjyydestä.
  Eestissä toimii, varsinkin Harjumaassa, paljonkin plastiikkakirurgiaan erikoistuneita yrityksiä; suomalaisiakin. Johdossa varsin usein yrittäjä, jolla ei ole mitään lääketieteellistä koulutusta. Karkein esimerkki ex-missi, joka palkkaa halvimmat kirurgit, voittojen maksimoisemiksi ja jälki sitten sen mukaista.

  1. Niin, tämä missi Tiina yritti niitä maskikauppoja kusettamalla Mr. Onnin kanssa.

   Suomen plastiikkakirurgit ovat maailman huippuluokkaa. Heitä nimekkäitä on niin yksityisessä kuin julkisessakin.

 8. Trendi kela-korvausten merkityksessä poistumisen lääkäripalvelujen tarjonnan vaikutuksista on selvä, vähenemään ellei kohta nolla.
  Kiistelyn aiheuttaa se, että pelotellaan suuren osan yksityisten palvelujen käyttäjistä siirtyvän ja ruuhkauttavan julkiseen niissä erikoispalveluissa, mitä on vaikeampi saada julkiselta.
  Tuskin koko systeemi ”hajoaa” kerralla yhden 10-15 % maksun tähden. Ja pakkoko sitä on ajaa kerralla koko systeemiin, jos näin pelottelu puree.
  Jos erikoislääkäripalvelua tarvitsee, sitä eivät kaikki tarvitse samaan kellonaikaan, päivään, viikkoon tai edes kuukauteen.

  Uskon asiantuntijoiden tutkimuksin enemmän kuin yksityisten lobbareihin pelotteluun heidän liikevaihtonsa romahduksesta tai julkisen ylikuormittumiseen.

  1. Heikki, asiantuntijatko ovat asiasta yhtämielisiä vai uskotko ainoastaan kantaasi tukeviin asiantuntijoihin ?

   1. En tiedä. Pääasia, että asiantuntijat osaavat tehdä oikeat päätökset.

    Mutta, kun minä en ole ollut käytännössä minkään kelakovauksen piirissä, arvelen että, sen voisi toteuttaa oikeudenmukaisesti siten, että lääkärikulut, jotka määritellään kuukuviksi kelakorvauksen piiriin korvataan suoraan saajalleen palkassa-eläkkeessä pari kertaa vuodessa ja verotuksen vähennyseränä siten, että tieto ”lääkäriltä” menee suoraan verottajalle järjestelmän kautta.

    1. Hyvähän sinun Karkalainen on selittää, kun saat palvelut yksityiseltä puolelta kunnan maksamana niin terveyden kuin hampaiden osalta.
     Sen sijaan muut joutuvat jonottamaan kuukausitolkulla edes ensimmäistä lääkärikäyntiä ja kiertämään sen kolmen käyntikerran typeryyden päästäkseen erikoislääkärille.
     Minullekin, jolla on kaksikymmentä vuotta ollut diabetes, käskettiin mennä terkkarille ensin arvioitavaksi, tarvitsenko lääkäriä tämän taudin hoitoon.
     Ei muuta mahdollisuutta kuin mennä tutulle yksityislääkärille, mille sentään pääsen.

      1. Niin on, mutta niin minulle sanottiin, kun yritin päästä lääkärille tuon Tampereen terveysneuvonnan kautta.

 9. Olipa aikoinaan lehdessä , että itse Iiro Viianen oli mennyt terveyskeskukseen ja eipä löytänyt kehuttavaa. Asiaan taitaa olla oma osuutensa ministerikaudellaan. Eräs toinen ministeri kehui käyttävänsä terveyskeskuksia. Ei ollut mikään vähävarainen kuten ei Viinanenkaan. Menköön yksityiselle kyseiset herrat ja heidän kaltaisensa ja olkoon viemättä aikaa joltain köyhältä ja vielä vähemmän tuhlata lääkärin aikaa. Varmaan ihmettelee mitä ne herrat tänne tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *