Virheiden utopia ajaa Saksan katastrofiin – energiewende on jo nyt epäonnistunut

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008405711.html

”Saksan uusi hallitus aikoo jatkaa maan irtautumista ydinvoimasta, mutta samaan aikaan Ranskassa ja Yhdysvalloissa kaavaillaan ydinvoiman lisärakentamista.”

Terve järki voittaa muualla, mutta Saksassa mennään virheiden ajamaan katastrofiin.

Myllyt ja paneelit eivät kykene Saksaa sähköistämään ja Saksa joutuu tuottamaan sähkönsä kaasulla tai ostamaan sen ydinsähkönä jostain muusta maasta.

Ongelmaa lisää sekin, että etelä- ja pohjois-Saksojen välinen siirtoverkko ei kykene siirtämään pohjoisen myllysähköä etelään ja siirtolinjan rakentaminen  siihen riittäväksi on kymmenien – ellei satojen – miljardien ja kymmenien vuosien mittainen urakka.

29 vastausta artikkeliin “Virheiden utopia ajaa Saksan katastrofiin – energiewende on jo nyt epäonnistunut”

 1. Katsokaa eilinen ”Politiikka Suomi”, ja siinä alkuosa oikeasta vihreydestä ”Koijärvi-liikkeineen” ennen kuin LInkola radikalisoitui väkivaltaisuutensa vuoksi ja liike erkaantui.
  Soininvaara, Komsi, Haavisto, Hautala, Hassi ja edesmennyt Könkkölä olivat rohkeita ja kovaan porukkaa oikeiden asioiden puolesta ja ovat edelleen. Siinä oli sitä oikeaa luonnon monimuotoisuuden pelastamista, joka nyt taas on heräämässä. Ollaan vaan taas jo melkein 50 vuotta myöhässä.
  Yllättävää on, että Sirpa Pietikäinen ja Ville Niinistö ovat on tällä hetkellä voimakkaimmat puolesta puhujista.

  Ohjelman myöhempimi osa, kaiken maailma hihhuleista, oli outoa ymmärtää, mutta liitettiin ohjelmallisesti samaan nippuun.

  https://areena.yle.fi/tv/opas?t=2021-11-25

  PS. Saksa kyllä tietää, mitä tekee. Heidän ongelmansa on niin monisyinen kaasun ja tuulivoiman suuren roolin vuoksi. Uusitutuvat on jo yli 50 %, josta tuuli lähes 30 %. Kivihiili 25 % korvaa väliaikasesti auringon ja tuulen vaihtelut kunnes se ja ydinvoima on korvattu uusiutuvilla auringolla ja tuulella.

    1. ”Taas tätä vihreää soopaa.”

     Heikki , onko sulla tapana perustela tämmöisiä kommenttejasi?

      1. Et perustellut – jauhoit jargonia ilman tosiasioita.
       Selitä esimerkiksi, miten aurinko- ja tuulivoima korvaa hiilen ilman massiivisia vara- ja säätövoimaloita ja ilman maakaasun polton massiivista lisäämistä.
       Maakaasuhan ei ole päästötön missään mielessä.

       1. En minä perustele yhtään mitään enkä väitä yhtään mitään. Saksa itse perustelee. Kaiva itse miksi toimivat niin kuin toimivat.

       1. Tyypillinen hk.
        Esittää jargonisia väitteitä sokeassa punaviheruskossa eikä koskaan kykene perustelemaan mitään muulla kuin persulla.

  1. Ja mitenkähän se tuuli ja aurinko talvella yöllä sähköä tuottaa?
   Välillä kun Saksankin myllyalueella on sellaista vähätuulista aikaa silloin tällöin eikä se kysy kellonaikaa.
   Toistaiseksi kukaan ei ole kyennyt tekemään myllyistä ja paneeleista tasaisesti 24/7 sähköä tuottavia millään kikka-kuutosellakaan.
   Samoin se Saksan siirtoverkon ongelma ei poistu millään viherpaskalla tai myllyjä lisää rakentamalla.

    1. Kun kerran niin kiihkeästi sitä Saksan linjaa ja virheitä puolustelet, niin perustele.

      1. En minä pyytänyt mitään linkkiä, minkä tiesin jo etukäteen.
       Pyysin sinua perustelemaan tuota puolusteluasi – mieluiten tosiasioilla eikä linkin takana olevilla poliittisilla toiveilla.

  1. Yksi ongelma on ruotsalaisten muniminen siirtoverkoissaan.
   Nythän Fingrid on tehnyt valituksen svenssonien laittomasta sähkönsiirtorajoituksesta, kun verkko ei kestä riittävää sähkönsiirtoa svenssonien halutessa kapasiteetin vain oman käyttöönsä.

 2. Muuten, Suomeen tuodaan tällä hetkellä sähköä nettona teholla 3 248
  MW. Hintaan 148,37 €/MWh. Muutama tunti sitten hinta oli muistaakseni jokseenkin 220 €/MWh.

  Olisi paljon järkevämpää viedä sähköä ja tuoda siitä euroja, kuin päinvastoin.

  Ydinvoimaa, ydinvoimaa ja vielä ydinvoimaa.

 3. ”En minä perustele yhtään mitään enkä väitä yhtään mitään. Saksa itse perustelee. Kaiva itse miksi toimivat niin kuin toimivat.”

  Vautsi vau !

 4. Nyt voidaan pohtia ovat ranskalaiset fiksumpia kuin saksalaiset.

  – taitavat olla ainakin tässä asiassa.

  *
  ”Ranskassa kulutettavasta sähköstä yli 70 prosenttia tehdään ydinvoimaloissa.
  .
  Ranskalle yksi tärkeimmistä sodan opetuksista oli se, että valtion pitää pyrkiä mahdollisimman suureen riippumattomuuteen kaikilla strategisesti tärkeillä elämänalueilla. Energiantuotanto miellettiin juuri tällaiseksi alueeksi.”
  .
  **************************************************************
  .
  https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008405711.html
  .
  Energiakäänne voi ottaa Euroopassa uuden suunnan, mutta Saksa näyttää jatkavan entisellä reitillään
  .
  RANSKAN presidentti Emmanuel Macron ilmoitti toissa viikolla, että Ranska alkaa taas rakentaa ydinvoimaa. Joe Bidenin hallinto pohtii vastaavaa linjausta Yhdysvalloissa. Kiinassa rakennetaan jo lukuisia ydinvoimaloita, mutta Ranskan ja Yhdysvaltojen suunnanmuutos voisi tuoda länteen energiantuotannon murroksen. Kyseessä olisi jonkinlainen päinvastaisen suunnan ottava Energiewende – energiakäänne –, jonka Saksa aloitti kymmenen vuotta sitten, kun maa päätti luopua ydinvoimasta ja aikoi ponnistaa suoraan uusiutuvaan tuotantoon.
  .
  Ranskassa kulutettavasta sähköstä yli 70 prosenttia tehdään ydinvoimaloissa. Valtava osuus pohjautuu toisen maailmansodan jälkeiseen ajatteluun. Ranskalle yksi tärkeimmistä sodan opetuksista oli se, että valtion pitää pyrkiä mahdollisimman suureen riippumattomuuteen kaikilla strategisesti tärkeillä elämänalueilla. Energiantuotanto miellettiin juuri tällaiseksi alueeksi. Ranskalaiset laskivat, että ydinenergiassa itsenäisyyden aste voidaan nostaa erityisen korkealle.

 5. Näissä edellisissa sitä varsinaista jargona on liittää linkkejä toistensa perään itse niiden sisällön vaiktusta pystymättä avioimaan muuten kuin yhdellä omanmielisellä lauseella.
  Ranska puhuu ydinvoimasta sen tuottajana ja myyjänä aivan kuin laivojen ja lentokoneiden tuottajina ja myyjinä. Pahoittaa mielensä, jos joku osaa myydä ja tehdä fiksumpia ja toimivampia ratkaisuja kuin he.
  Ranska arvioi,että pienydinvoimalat ovat tulevaisuutta. Se on varmasti oikea arvio sen sijaan, että uusia suurvoimaloita edelleen tuotetaisiin epävakaisiin yhteiskuntiin maankamaralle.

  Jos nyt hiukan osasitte Saksan ilmoitettua strategiaa arvioida heidän kannaltaan:

  ”PS. Saksa kyllä tietää, mitä tekee. Heidän ongelmansa on niin monisyinen kaasun ja tuulivoiman suuren roolin vuoksi. Uusitutuvat on jo yli 50 %, josta tuuli lähes 30 %.
  Kivihiili 25 % korvaa väliaikasesti (siirtymäaikana) auringon ja tuulen vaihtelut kunnes se ja ydinvoima on korvattu uusiutuvilla auringolla ja tuulella.

  Eli tässä jatkoksi Saksasta ja uusiutuvasta energiasta:

  https://yle.fi/uutiset/3-10580471

  1. ”Ei ole kaasuverkkoa, joka siirtäisi vetyä Keski-Eurooppaan. Myös sähkön siirtoverkkoa on liian vähän.”
   Eikö tule sähköverkkoakaan alle 20 vuodessa, jos sittenkään.

Kommentoi