Tampereen ”täydennysrakentaminen” ja politiikan suhmurit

Julkaisin tällaisen kannanoton mm. Tampereen Kuntapolitiikka 2.0 fb-sivuilla:
Pyynikintorin-Heinätorin rakennuskaava herättää voimakasta vastustusta
Näkökulma:
Taidemuseon rahoitus oli kytketty Heinätorin ns. täydennysrakentamiseen. Jo sana täydennysrakentaminen tarkoittaa ikään kuin positiivista tapaa tuoda jotain hyvää lisää. Todellisuudessahan se tarkoittaa viihtyisän ja ilmavan väljyyden tuhoamista.
Saman kaltaista asiaa tarkoittaa sopeuttamien, joka käytännössä positiivisen ilmaisun kautta on irtisanomisia, toiminnan lopettamista ja potkuja ihmisille.
Tämä noista harhaanjohtavista ilmaisuista.
Uusi taidemuseon laajennus ”Siilo” on saanut paljon kiitosta luovana arkkitehtonisena rakennuksena, ja sitä se on. Sitä vastaan voidaan kysyä, ovatko suunnitelmat betonilaatikoista jotain luovaa rakennustaidetta arvokkaalle paikalle, puhumattakaan siitä, mitä se altaan tuhoa, kulttuurimaiseman sekä puiston ja väljyyden ?
Keskusta-alueen arvokasta rakennusperintöä on tuhottu 60-70 luvuilla käsittämättömällä periaatteella, jossa rakennusfirmat, grynderit, ovat olleet kyynärpäitään myöten Tampereen viranhaltioiden taskuissa. Ja jälki on sen näköistä. Jopa niin, että Raatihuone piti hävittää yhden valtuutetun estäessä sen äänestyksessä. Samoin kauppahalli.
Historiaa jokainen voi tutkia alla olevista linkeistä ja verrata sitä nykyiseen Tampereeseen.
Mutta, mikä ratkaisuksi Heinätorille ?
1. Koko Pyynikintori entisöidään historiaansa kunnioittaen palauttamalla sinne myös muuta toimintaa kuin bussiterminaalit. Ja annetaan sen entisöinti luovien arkkitehtien kilpailtavaksi.
2. Siilo toteutetaan ja rahoitus etisitään esimerkiksi Tammelan täydennysrakentamisella, jossa niitä rumuuden esimerkillisiä betonilaatikoita riittää.
3. Poliittisessa päätöksenteossa nyt tehty malli rajata kaavoitus ja rahoitus yhteen rajattuun kilpailukonseptiin hylätään läpinäkymättömänä toimintamallina jatkossa.
Se, kun muistuttaa rakentajien ja poliittisten päättäjien toistensa taskuilla olemisesta.
Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin ympäristön suunnitelmat – Tampere – Aamulehti :

14 vastausta artikkeliin “Tampereen ”täydennysrakentaminen” ja politiikan suhmurit”

 1. Heinätorilla oli se huoltoasemakin. Linja-autoille voisi jotenkin sopia syöttöliikenne ratikkaan vaikka mieluummin menisin perille asti?

 2. Huoltoasema oli pyynikin torilla ja heinä torilla kuskien lepotilat siinä toimii nykyään ravintola ja heinä tori taas sen talon yläpuolella
  Itse en sille torille tekisi yhtään mitään liian pieni alue rakentaa
  Pyynikin torille vois tehdä täys remonttin se on lähes romu nyky tilassaan terv tepivaari

  1. Esitin herroille tällaisen julkisen kysymyksen:

   ”Julkinen kysymys apulaispormestareille Pekka Salmi ja Aleksi Jäntti

   Heinätorin rakentamiseen liittyy kaavoituspoliittinen koplaus ?
   Pyynikin Heinätorin lähiympäristön asukkaita oli kokoontunut rakentamista vastustavaan tapahtumaan 26.9.2021 klo 15 noin parinsadan hengen yleisö.
   Pääpuhujana oli Pertti Julkunen, joka toi esille apulaispormestari Pekka Salmen esittämän koplauksen rakennushankkeeseen, jonka Tampereen kaupunki vaati suunnittelijoilta.
   Jotta Tampereen taidemuseon lisärakennus voidaan rakentaa ja rahoittaa, arkkitehtikilpailun ratkaisun pitää sisältää Heinätorin tuhoaminen ja sen kaavoittaminen kerrostaloilla parkkihalleineen. Vain rakennusoikeudesta saaduilla myyntituloilla voitaisiin toteuttaa taidemuseon rakentaminen, ei muuten.
   Apulaispormestari Pekka Salmi oli pyydetty tilaisuuteen vastaamaan asiasta, mutta hän oli estynyt ja matkoilla.
   Apulaispormestarit Pekka Salmi ja Aleksi Jäntti: Pitääkö tämä koplaus paikkansa? ”

   1. Se alue on vaan turhan pieni alue olkoot mikä hyvänsä koplaus joksi sen kyllä oivalsin heti heinätorille ei tarvita yhtään mitään muutosta terv tepivaari

 3. Tuo Heinätori on niin pieni alue ei siihen kannata kenenkään rakentaa yhtään ei edes koiran koppia terv tepivaari

 4. Mielestäni tuota taidemuseota ei pitäisi uusia vanha on vieläkin hyvä näköinen kunnostaa sitäkin pitää aika ajoin onko sellasen aika jos on sitten
  Muttei sille paikalle mitään ihme taloa saisi tehdä terv tepivaari

 5. Taidemuseon laajennus voi olla hyvä idea. Heillä on vakavasti pulaa tiloista ja paljon näytettävää.

  Prioriteetti se ei ole, mutta todennäköisesti käyttönsä löytää.

 6. Ihmeellisen näköinen tolppa tuo siilo on ei mikään kaunistus ole mutta kaippa siihenkin tottuu ja onneksi on tammerkosken toisella puolella terv tepivaari

 7. Asia liittyy suureen kokonaisuuteen aina Eteläpuiston rannan alueen kaavoitussuhmuroinnista sen peruuntumiseen alueen asukasyhdistysten voiman näyttönä.
  Vielä jatketaan Gamlas Hemin puiston yläosan ja entisen kulkutautisairaanan alueen poliittista suhmurointia.
  Edelleen maailmankuulun Sara Hildenin taidemuseon toiminnot siirtyvät mitä ilmeisemmin Särkänniemestä uuteen Siiloon.
  Näihin pitää pystyä vaikuttamaan.

  Yksi esimerkki lisää oli Hatanpään Arboretumin entisen kaupunginpuutarhan alueen kaavoitus, joka meinasi haudata puisto-osuuksia viljelyineen betonilaatikoiksi ja vielä ylikorkeiksi.
  Pantiin porukan kanssa jarruja päälle ja tehtiin vastaehdotus ammattimaisesti ja, nyt rakennetaan sopusoinnussa asuntojen, sairaalan ja uuden puiston virkystysalueiden kanssa. Kaava valmis ja työt käynnissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *