Muikkusäilykettä.

Helppo ja edullinen kalasäilyke. Pieniä perattuja muikkuja kuvan mukaiseen säilykepurkkiin puolilleen. Kalojen päälle ripaus sokeria ja maun mukaan suolaa. Punasipulirenkaita ja valkosipulia, sumaccia. Sumacci antaa sitruunaisen maun säilykkeelle. Purkki puolilleen rypsiöljyä ja purkit kylmään uuniin uunipellin päälle.

Lämpö säädetään 150 asteeseen, kun öljy alkaa kiehua, siitä kolme tuntia ja lämmöt pois. Purkit saavat jäädä uuniin yön yli.

Aamulla sitten purkit jääkaappiin; säilyvät jääkaapissa kuukausia, meillä eivät säily.

Artikkelikuvan säilyke jo kypsennettyä.

9 vastausta artikkeliin “Muikkusäilykettä.”

  1. Ne nuo säilöntäpurkit; niitä tekee monikin valmistaja, sekä kumisilla, että silikonisilla tiivisteillä.
    Autoklaavikin minulla olisi mutta kun se vaatii jatkuvaa valvontaa; harvemmin tulee käytettyä.

  2. uo uuni on parempi ja helpompi hoitaa kun lämpö o haettu ei vadi oikeasti mitään sen jälkeen
    Mulla on tuo autoklaavi en tosin siä ole käyttänyt vuosiin koska kuten Kalle tuossa julki toi pitää valvoa
    Ja toinen juttu pelli purkit on muuten hintavia terv tepivaari

  3. aina noita tulee näköjään korjausta edelliseen
    Tuo uuni on parempi ja helpompi hoitaa kun lämpötila on haettu ei vaadi mitään sen jälkeen
    Mulla on tuo autoklaavi en tosin ole sitä käyttänyt vuosiin koska kuten Kalle tuossa julki toi sitä pitää vahtia
    Ja toinen juttu pellipurkit on muuten hintavia terv tepivaari

  4. Kyllähän se autoklaavi; minullahan on vain sellainen halpisversio, lähinnä painekattila mutta mittarein.
    Pitäisi olla termostaattisysteemi, että keittimen voisi jättää ilman valvontaa. Siksi sähköuuni.

  5. Mulla taas on mallia Tampella elikkä tehty salaa firman raudoista ruostumatonta tietysti ei ole termostaattia mullakaaan mutta kun vehkeellä onkin ikää jo melkoisesti tehty joskus 80 luvun alussa mutta varmaan toimisi jos ottas käyttöön
    Uudet rosteri siipimutterit siihen laitoin n kymmenen vuotta sitten tosin ei ole sen jälkeen käyytetty terv tepivaari

  6. Pitihän se tuo arvata; ei se muikkusäilyke jääkaapissa säily. 5 purkkia kun tein, enää kaksi jäljellä kun lounas oli syöty.
    Kun sitä sumaccia ensi kerran käytin, tein vain viisi purkkia.

  7. Monet kehuvat uusiokäyttäneensä sillipurkkejakin umpioinnissa hyvällä menestyksellä 3/4 täyttösuhteella. Täytyy vain olla tarkka siitä, että kansi lommahtaa kuopalle, kun purkki jäähtyy. Käyttöön ottaessakin pitää alipaineen vielä purkissa vallita.

    Hillopurkkia en mielelläni käyttäisi. Paineen kesto saattaa olla heikompi. Ennen uunittamistahan kansi on väännettävä tiukasti kiinni.

    Kaupan umpiopurkit lienevät turhan kalliita.

    Sillipurkeissa ollaan jo siirtymässä muovisiin. Kohta ehkä hillopurkeissakin. Voi olla, että vanhojen lasipurkkien arvo nousee. Hillosäilykkeidenkin teko edellyttää purkkien liotuksen jälkeistä kuumennusta uunissa 120:een asteeseen.

    ———

    Naurattaa jenkkien touhu kaikissa mittayksiköissään. Ehkä ainoana valtiona ovat pitäytyneet Fahrenheit-asteikkoonkin, jossa nollapiste on -17:n Celsius-asteen tienoilla.

  8. Yksi patenttikorkkinen uusi lasitölkki kestää vuosikymmenin, vain tiiviste silloin tällöin uusittava. Käytetyistä peltitölkeistä saattaa liueta esim tinaa tuotteeseen. Avatussa lasitölkissä voit säilyttää jääkaapissa tuotetta muutamia päiviäkin; peltitölkissä et.
    Lasipurkit tiivisteineen desinfioidaan keittämällä vedessä.

  9. Se tuo patenttikorkkisten hinta; 1,0€/ kpl, ei liene kallis.
    Tosin, en ole ostanut purkkiakaan, saksalainen kaverini ostaa sitä Lidlin maksapasteijaa ja se on pakattu 0,5l purkkiin. Minä kun en maksapasteijaan koske, purkit saan ilmaiseksi ja niitä minulla on runsaat 100 kpl.

Vastaa käyttäjälle Kalle Pohjola Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *