Riisi ja riisi.

Monellekkin riisi on vain riisi, siis lähinnä puuron raaka-aine.

Näin ei kuitenkaan ole, viljeltyä riisiä löytyy noin puolen tusinaa lajiketta. Minun makumaailmassani kaksi on ylitse muiden; Himalajan alarinteillä kasvatettava basmatiriisi, hienosti aromaattinen ja kypsennettäessä ei tahmaannu. Sitä käytetään eniten pilahveihin. Suosikkini on venäläinen pilahvi eri variaatioineen. Pilahvihan tehdään riisipohjaisesti sian ja lampaanlihakuutioin , porkkanaa, sipulia, valkosipulia, chiliä ja mausteita. Lihat, sipulit, chili ruskistetaan pannulla öljyssä, kaadetaan pataan ja raaka riisi päälle; kattilaan vettä siten, että riisi peittyy. Haudutetaan kypsäksi ja maustetaan.

Jasmiiniriisi, jota kasvatetaan lähinnä Vietnamissa ja Thaimaassa. Hyvin aromaattinen sekin, keitettäessä tahmaantuu ja on näin maustamisen jälkeen helppoa puikoillakin syödä.

Jasmiiniriisiin voidaan lisätä lihaa, kalaa tai pelkästään juureksia. Maustetaan yleensä, suolalla, currylla ja kurkumalla,  kuten basmatiriisikin. Mausteiksi sopivat mm korianteri, basilika, timjami yms. Rusinat kuuluvat oleellisesti pilahviin.

Kuva lainattu visit Pietari.

 

 

8 vastausta artikkeliin “Riisi ja riisi.”

 1. Minä käytän vain Vogelin täysjyväriisiä. Joskus hätäpäissäni Ungle Bensin 12 min. täysjyvää kaapin pohjalta. Vogel kypsyy ilman esiliotusta noin 30 min. Mausteena suola tai lihaliemi.
  Risotot ja puuroriisit olkoot pahnanpohjimmaisina kotimaisten jyvien ja juuresten sijaan.

  1. Muuten Heikki, kaikki riisi pitäisi vähintäänkin huuhdella, näin meillä menetellään. Riisi kulkee pitkän matkan kauppaan päätymistään ennen, se liottaminen tai vähintäänkin huuhtelu on välttämätön toki toimenpide, joka aika usein unohdetaan suorittaa.
   Basmatiriisi kypsyy alle 10 min hauduttaen.

   1. Niinhän se pitää tehdä.
    Mutta meidän riisin käyttö on niin vähäistä, ehkä 2-3 krt / vuosi, ettei siitä paljoa kostu ja kiinnostu nykyään.
    Siitä voi syyttää omaa tuotantoa; sellerit, palsternakat, porkkanat, perunat, kyssäkaalit, retikat, nauriit ja lantut.

 2. En aina jaksa uskoa näihin Kiinasta, Pakistanista, Thaimaasta tuotujen riisien luomuun.
  Vogelin tuotteissa ja lisättynä luomu; brändi maksaa. Riisinviljelyä on aika vaikea luomusäädöksiin sovittaa. Varsin todennäköisesti Vogel tuottaa idästä halpaa, luomuksi merkittyä; brändäämällä hinta saadaan hinattua ylös.

 3. Meillä tuota riisiä käytetään perunan korvikkeena. Paljon harrastetaan myös eri versioita pilahveista. Se riisi kuitenkin pysyy basmatiriisinä.
  Basmatiriisi on monikäyttöinen perusriisiruoka; variaattioita riittää.
  lähes Kaikkia suomalaisia juureksia pystyy oheiskäyttämään.

 4. Ilmastoteko jos riisin asemasta käytettäisiin enemmän kotimaista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *