Sanna Marin; pääministeri.

Liekköhän Suomessa viime vuosikymmeninä ollut yhtään pääministeriä, jota ja jonka tekemisiä olisi yhtään tässä mittakaavassa arvosteltu ja kritisoitu. Teki Marin sitä tai tätä; aina kuulemma mennyt pieleen, vähän kuin entinen VPK:n päällikkö, ”väärin sammutettu”.

Jos oikein arvostetaan, 35-vuotias, edustavan näköinen nuori nainen, ei kauhean suurta poliittista kokemusta, asetetaan pääministeriksi, joka heti alkuun joutuu koronan aiheuttamaan kurimukseen. Tekee päätöksiä, ei vatuloi mutta kun arvostelijoiden mielestä kaikki toimenpiteet menevät pieleen. En kadehdi mutta Marinia kyllä arvostan.

Marin mielestäni joutui viime sotiemme jälkeiseen aikaan lähes yhtä vaativaan asetelmaan kuin aikanaan Kekkonen. Ei ehkä yhtä vaativaan mutta kylläkin heti kakkospaikalle. En kadehdi pääministerin asemaa mutta kyllä arvostan pääsääntöisesti hänen toimenpiteitään; huomioiden hänen poliittisen kokemuksen ja nuorehkon ikänsä.

Galluppien mukaan Marin oli suosituin seuraavankin hallituksen pääministeriksi … saas nähdä.

15 vastausta artikkeliin “Sanna Marin; pääministeri.”

 1. Voisimme olla ylpeitä ja Suomen talouskin on luottoluokittajan mukaan vakaalla tasolla.

 2. Totta puhelet; kyllä siinä poliitikko vähintäänkin kovenee kun hiillostetaan joka puolelta; edelleenkin arvostan Marinia ja hänen toimiaan erittäin haastavassa tilanteessa.

 3. Hmm…

  Aika kultaa muistot ja nähtävästi siihen riittää lyhyempikin aika.

  Ihan alkuun, sukupuolesta en suostu antamaan irtopisteitä, johtuu ehkä sitä, että olen nuorempi kuin keskiverto demari ja jo kotikasvatuksessa saanut opin, ettei sillä ole suurta merkitystä.

  Marin ei suinkaan joutunut heti alkuun korona kurimukseen, nimittäin Marinin tullessa pääministeriksi, koronasta ei oltu edes vielä kuultu.

  Todellisuudessa Marin astui pääministeriksi Rinteen paikalle ja hallitus jatkui pilkulleen Rinteen hallituksen hallitusohjelmalla, joka oli talouden osalta 5 miljardia alijäämäinen, kun saman aikaan Suomen talous oli edellisen hallituksen jäljiltä verrattain hyvässä mallissa pitkään aikaan.

  Sitten se korona, Marin ei suinkaan ole tarinan suuri sankari vaan koko eduskunta, sillä viime vuoden kevään koronapäätösille, ei edes velkaantumiselle ollut vastaanpanijoita vaan koko eduskunta oli yksimielinen siinä suhteessa.

  Rajoitusten, maskien jne. suhteen oli luonnollisesti erimielisyyksiä, mutta ei erimielisyydet ole välttämättä pelkkää kritisointia ja jos joku on sitä mieltä, että hallituksen linjaukset olivat onnistuneita, sujuvia ja loogisia kaikelta osin niin käsi ylös.

  No korona elää edelleen, mutta jonkilainen tie eteenpäin on löytynyt, kiitos rokotteiden. Nyt olisikin hauska antaa hallitukselle kiitosta esim. talouskasvusta, mutta kun hallituksella ei ole juuri mitään tekemistä sen kanssa, pikimminkin talous kasvaa hallituksesta huolimatta ja suurin selittäjä on koronan jälkeinen sekä kotimainen, että globaali kysyntäpiikki, joka sekään ei ole ikuinen.

  En sillä etteikö hallitus olisi hyviäkin päätöksiä tehnyt, mutta jos katsotaan taas sitä talouspuolta niin patenttiratkaisu ihan kaikkeen on lisää velkaa ja näillä näkymin vaalikauden lopussa budjetti on vähintään 7 miljardia alijäämäinen, siis tässä luvussa ei ole korona menoja mukana, vaan silkkaa rahanjakoa ja julkisen sektorin paisuttamista ja sitähän on tehty oikein urakalla.

  ”Tekee päätöksiä, ei vatuloi mutta kun arvostelijoiden mielestä kaikki toimenpiteet menevät pieleen. En kadehdi mutta Marinia kyllä arvostan.”

  Tekee joo päätöksiä ja peruu niitä, kun eturyhmät ryhtyvät mellastamaan mediassa. En minäkään kadehdi Marinia, mutta en myöskään arvosta pääministerinä.

 4. No, kysyisinpä; kuka puoluejohtajista, oppositio/hallitus, olisi paremmin selvinnyt koronakaaoksesta.
  Saarikko
  Ohisalo
  Andersson
  RKP: sivuutan
  Oppositio,
  Orpo
  Purra
  Muut puolueet aivan merkitykettömiä.
  Kuka puoluejohtaja olisi pystynyt Marinin vastaavaan

  1. ”No, kysyisinpä; kuka puoluejohtajista, oppositio/hallitus, olisi paremmin selvinnyt koronakaaoksesta…”

   Kalle, mielestäni kysymyksesi on vähän hassu, vai oletko vakuuttunut siitä, ettei kukaan muu pääministerinä olisi selvinnyt tilanteesta?

   Asettelua voisi verrata vaikkapa tunnettuun väitteeseen siitä, että mikäli meillä olisi oma valuutta eli markka niin asuntolainoissa olisi 18 % korko. Väite joka ei perustu yhtään mihinkään.

   Mitkä ovat siis ne Marinin aivan ylivoimaiset johtajan ominaisuudet ?

   Yksinkö hän koronakurimusta on hoitanut?

   Ottaako hyvä johtaja vastaan kaikki onnistumiset , mutta epäonnistumista sysää syyn muille?

   1. Minäpä en maininnut, että Marin yksin olisi asioita hoitanut vaan johtanut.
    Kysymykseni; kuka puoluejohtajista olisi pystynyt edes samaan?
    Johtaminen ja tekeminen lienevät kaksi eri asiaa.
    Onnistumiset ovat hyvän johtajan + tiimin onnistumisia, eivät yksin johtajan ansiota.

    1. Kalle, uskon, että olisi pääministerinä ollut kuka tahansa, niin lopputulos koronan olisi ollut melkolailla yhtäläinen, koska samat asiantuntijat olisivat olleet silloinkin käytössä.

     Ulostuloissa olisi varmasti eroa ja muissa asioissa kuin koronasa eroja olisi ollut varmasti paljonkin, mutta mitään erityisen ainutlaatuisia johtajan ominaisuuksia en kyllä Marinista löydä.

 5. Joku tätä konkkaronkkaa johtaa, Marin, huolimatta siitä, että porukassa on isohko kaiken vastustajien melukuoro, joka ei ole itse saanut mitään muuta aikaiseksi kuin älämölöä ja turhia välikysymyksiä pitääkseen vain ääntä että – hei me ollaan olemassa.

  Kirjoitin tällaisen palautteen eräälle toimittajalle:

  ”Kai olet toimittajankin huomannut, että kokoomuksen/ opposition tavoite on pitää eripuraa uutisellisesti yllä sen omaa oppositiopolitiikkaa tukevassa lehdistössä.
  ”Hallituksessa on kaikki pielessä, velkaa otetaan hulvattomasti ja saneerauksia ei aloiteta ja mm. Veikkausvarojen päätöksistä lopettaa ne ei pidetty kiinni ja, että demarit kehtaavat tukea urheilua ja kulttuuria edelleen huolimatta siitä, että Kurvinenkin on näyttelijä. Ai niin, Marin on tänään maalannut huulensa Jane Helleniksi- uutisoidaan varmaan ! ”
  Sitten Kantar tekee typerän kyselyn tavallisilta pulliaisilta, mitä mieltä ne ovat valtion velanotosta, kun eivät ymmärrä yksityislompakon ja valtionvelan eroa saati käyttömenojen ja investointien eroja edes valtuustoissa tai Eduskunnassa. Ja IS uutisoi sen kissan korkuisin kirjaimin.
  Tai, että meillä menee kohtuullisen hyvin juuri tuon politiikan ansiosta ja juuri sen vuoksi. Mutta sillä nyt niin väliä !
  Ai niin Suomen luottoluokituskin on pysynyt kohdallaan surkeasta velkapolitiikasta huolimatta.

  1. Toimittajat tapaavat saada kaikenlaista palautetta siitä miten asiat oikeasti ovat, mutta onneksi suurin osa heistä osaa asettaa palautteen sille kuuluvaan asemaan, eli toisesta sisään ja toisesta ulos. Oikeastaan se on hyvän toimittajan merkki.

   1. Ei, vaan päinvastoin, tämän päivän ip-toimittajat juuri poimivat sen, millä on vain heidän egonsa kannalta merkitystä ja parilla myydyllä irtonumerolla, ei asialla.
    … ja kun jonkun kiusaksi tunnen alan kaikki koukerot kuvalehdestä seiskaan ja ip-lehdistä maakuntalehtiin.

    1. Niin on toimittajia ja toimitteloijoita, politiikan toimittajat ovat ikävä kyllä kuolleet lähes sukupuuttoon ja korvautuneet poliittisilla toimittelijoilla.

 6. Sanoisin että nyt kun kriisi on pääosin peruutuspeilissä, on aika katsoa minkälainen ”normaaliajan” päättäjä hän on.

  Totta puhuen minua ei kiinnosta seurata päivästä toiseen mitä hän tekee, koska iso kuva syntyy hitaasti.

 7. Pakkohan sitä hallituksen on tekoälyä käyttää apuna kun oma selkeästi loppuu aina aika ajoin kesken… sen siitä saa kun on kepu mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *