Tosi-tv.

Kyllä silmä lepää ja mieli virkistyy kun tästä työpöytäni takaa noita pihailmiöitä pystyn katselemaan.

Tällä hetkellä Mirri, aikuiset kanamme ja sitten nuo pikkutirpat, runsaan pari kuukautta vanhat. En vain jaksa kyllästyä noiden touhuilua katselemaan.

Kaikki muuten elelevät vapaina, omaehtoisesti pysyttelevät pihapiirissä; miksiköhän? Kuka järjetön nyt poistuisi alueelta, joka tarjoaa lauman, riittävän ravinnon ja suojaisan yöpymispaikan.

Eläimillä ei, toisinkuin ihmisillä, esiinny samassa määrin ns seikkailunhalua; turvallisuuden tunne, niin ravinnonsaanti kuin turvallisen tuntuinen yöpymispaikka, lienevät hyvin tärkeitä.

 

11 vastausta artikkeliin “Tosi-tv.”

  1. Ei se Mirri kauas tassutellut, ulos kun tulin, oitis jaloissani.
    Mirri nyt vaan on niin kiinteä osa arkielämää, etten voisi ajatella ilman Mirriä, Mirri on osa elämääni.

  2. Luke.fi kaipaa kanojen alkuperäisrotujen harrastajakasvattajia. Pitävät suurena pelkona niiden häviämistä.

  3. Se Luke saa kaivata; olin aikanaan rekisteröity kasvattaja mutta sitten säännöt muuttuivat. Edelleenkin tuota Alhon kantaa kasvatan ja se on hyvä ja minulle sopiva, ilman sääntöjä.

  4. Minä en säännöistä tiedä mitään, en edes kanoista. Ne mitä meillä aikanaan oli, olivat kaikki valkoisia. Huomasin vaan lehti- ilmoituksen.

  5. Minä nyt olen vuosikausia perehtynyt noihin maatiaiskanoihin. Ne ovat uskomattoman omatoimisia, lisääntyvät, siis hautovat lisää jälkeläisiä.
    Laiduntavat tehokkaasti, jopa 60% ravinnostaan kesäaikaan. Pärjäävä kylmässä kanalassa, tulevat ulos jopa lumellekkin.
    Se tuo alhonkanta on varmaan satoja vuosia vanha. Hyvä munija ja hautoja.

    1. Hämeenkyrön Heinijärvellä on maatiaiskanala, jossa on kaikkia mahdollisia lajeja. Valkoinen kukkokin oli niin komea ja kookas, etten muista koskaan nähneeni.

  6. Oikeastaan valkoinen maatiaiskana ei liene mahdollinen. Tosin monia maatiaiskantoja sisätävä kanala; sinne helposti eksyy ns tehotuotantokana/kukko.
    Kookas kukko maatiaiskanoissa on harvinaisuus, kukot ovat yleensä vain hieman kanoja kookkaampia jos sitäkään.

    1. En tiedä, mistä oli kotoisin, mutta oli komea ja iso ja valkoinen ” Leghorn ” ? Seisoi siinä eri väristen maatiaisten joukossa. Sitä ihmetelin, ettei olleet niitä normaaleja valkoisia ”kotikanoja”.

  7. Meillä tuo varpushaukka vieraili pihapiirissä tänä aamuna klo 9 aikaan.
    Isot kanat ja kukot häipyivät piiloon saman tekivät nuo nuoret. Kyllä niissä tuota villilintua on sentään ripaus ”tyhjin kynsin” sai varpushaukka häipyä.

  8. Muutenkin tänä aamuna tuo pihan katras tuntui häippäisseen ties minne.
    Mirri se sitten parin tunnin reissultaan tuli aamumuikuille litimärkänä, kaksi punkkiakin poistin; , pikkutirpatkin sitten alkoivat ilmaantua ja vanhat kanatkin; se varpushaukka.
    Nyt taas pihakatras on balanssissa, elämä taas pihapiirissä alkaa soljua vanhalla nuotilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *