Järjen riemuvoitto!

Jätetään tämä maa 20 vuoden taisteluiden ja jonkinlaisen vakauden jälkeen oman onnensa nojaan. Tätä tehtävää ei YK:n joukot pysty suorittamaan. Ainut vakauttava tekijä oli Yhdysvallat ja koalitio jossa myös mm Suomi oli mukana. Tulossa on kaaos ja verilöyly, nyt pitäisi sitten länsimaiden pysyä erossa tuosta sopasta…katsotaan kun lahtaavat sitten toisensa.

”Afganistanin pohjoisosassa maan armeijan joukot ovat paenneet henkensä edestä rajan yli naapurimaahan Tadžikistaniin.

Ulkomaalaiset joukot, jotka olivat pääasiassa amerikkalaisia, ovat lähes kaikki lähteneet maasta. Viimeiset poistuvat 11. syyskuuta. Amerikkalaiset liittolaisineen ovat olleet Afganistanissa 20 vuotta.

Afganistanin omat turvallisuusjoukot eivät maata pysty hallinnassaan pitämään, ja valtatyhjiötä on täyttämässä Taleban.” (IL 6.7.2021)

11 vastausta artikkeliin “Järjen riemuvoitto!”

  1. Näissä maissa on kauloja katkottu kuin jossain urheilulajissa, ehkä me länsimaisina sivistyneitä kansoina emme kuulu tuonne heitä opettamaan. Sama koskee monta lähi-idän maata, turha niihin on mennä tapoja opettamaan ja heidän infaa rakentamaan kun kumminkin ovat kohta taas ”kivikaudella” tuhoten jatkuvasti toisiaan.

  2. Niin, on se kumma ettei 20 vuodessa pystytä luomaan sellaista armeijaa joka olisi tarpeeksi koulutettu ja hyvin varustettu pitämään talibanit maan raoissa. Varmaan olisi pitänyt rakentaa kurdien tapaan naisjoukot; niillä olsi motivaatiota taistella. Mutta kultturi tietysti estää tuolla sen ja USA:n varustamat joukot ovat jotain vellihousuja jotka ovat pyrkineet vain itse hyötymään. Olisi varmaan kannattanut antaa Venäjän pitää se.

    1. Ei tuonne pitäisi mennä lainkaan. Alue on ollut väkivaltaa täynnä tuhansia vuosia, muotikin asusteissa on sama,,,

  3. Vanha intti aika voimaan 8kk taikka 11 kk eihän se ole aika eikä mikään tuollanen puoli vuotta on enempi lomaa kuitenkin terv tepivaari

      1. En ymmärä miksi tuli tänne no siellä on voit poistaa tuon terv tepivaari

  4. Kyllä 20 vuodessa armeijaa on koulutettu, mutta kun yhteiskunnan arjen ei pitäisi toimia armeijan, vaan tavallisten kansalaisten voimin.

    Esim. näin: olisi jokaiselle maanviljelijälle todettu että viljele tätä tai tuota ruokakasvia niin me (=länsiliittouma) maksamme siitä hyvän hinnan. Sillä olisi kaatunut huumekauppa ja siten Taliban. Aika paljon pienemmällä rahaa.

    Toki olisi pitänyt maksaa ylihintaa ehkä huonostakin sadosta, mutta miten pienellä rahaa. Samalla paikallisille olisi saatu ruokaa.

    Taliban tarjoaa sitä mitä länsi ei koskaan tarjonnut: perheelle turvaa, koti pään päälle ja leipää lautaselle. Tätä eivät jenkit vuosikymmenissä tajunneet.

  5. Enpä oikein usko että kysymys on talibanin tarjoamasta turvasta,tai en ole ainakaan lukenut sellaisesta mistään. Pelollakin voi hallita, niin taliban toimi ennen USA:n tuloa. Vakaa siviiliyhteiskunta voisi toimia jos kansalaiset olisivat sisäistäneet sen arvot ja toimisivat yhdessä eivätkä tavoittelisi vain omaa etua.

  6. Norppa, itse olen tätä useinkin lukenut nimenomaan kaupunkien ulkopuolella. Taliban pitää kuria ja järjestystä, ei päästä ulkopuolisia rikollisia sinne – toki he ottavat hintansa tästä, eli se on pelkoa, mutta se on myös tapa elää arkea.

    Siellä on nyt sodittu jo useamman sukupolven ajan että mitähän mahtaa olla jäljellä ihmisten arjen tajusta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *