Tuulivoimaa mafian tyyliin

Laitan tämän suoraan YLE:n sivuilta 2.10.2021 olleen jutun tässä lyhyenä, uskomatonta toimintaa, kuinka moni on tuohon ansaan jo mennyt ”vihreyden nimissä’, siinä menee maat ja mannut:

”Tuulivoimalat ovat maasyöppöjä. Niitä varten tarvitaan tuhansien hehtaarien yhtenäisiä alueita, eivätkä kaikki maanomistajat katso hyvällä tuulivoimalayhtiöiden tapaa, jolla ne havittelevat maita.

Osa yhtiöistä lähettää ensimmäisenä yhteydenottona allekirjoitettavaksi sopimuspaperin.

– Yhtiö haluaa maat 100 vuodeksi, ensin 37 vuotta vuokralla, sitten kaksi kertaa 30 vuotta, jos yhtiö haluaa. Ja tekee vuokramaalla mitä haluaa. Sopimuksen teksti on niin, että isännästä tulee renki, kuvaa tunteitaan Puolangalla Kainuussa asuva Matti Reinikka.

Reinikka ja kymmenet muut Puokiovaaran kylän lähellä sijaitsevan Ukonkankaan alueen maanomistajat saivat elokuussa kirjeen Winda Energy -yhtiöltä. Siinä oli maanvuokrasopimus, joka tulisi allekirjoittaa ja lähettää reilun kuukauden kuluessa.

Yhtiö ei ollut missään yhteydessä aiemmin tuonut esille suunnitelmiaan maanomistajille.” (YLE)

23 vastausta artikkeliin “Tuulivoimaa mafian tyyliin”

 1. Aikanaan tullaan toteamaan että rahaa paloi ja maat ovat vuokraajalla jossain vaiheessa se omistuskin siirtyy?

 2. Toisenlainen tuulivoimaratkaisu:

  Ensinnäkin, koska tuulimyllyt syövät rutosti maa-alaa ja ovat osaltaan haitallisia linnuille, hyönteisille, eläimillekin ja maanomistajille puhumattakaan lentotoiminnalle puolustusvoimineen…

  … niin, koska kaupunkien katot ovat pääosin käyttämätöntä pinta-alaa, niin lähes kaikki pitäisi pääosin aurinkopaneloida…

  … ja sitten pienoismyllyjä ja tuuliroottoreita katot täyteen, joiden korkeus katoilla ei tarvitse olla kuin 5-10 m. Tuuliroottorin runko voisi olla samalla tuulimyllyn runko, niin lyötäisiin kaksi kärpästä samalla iskulla. Myllyn siipien läpi virtaava ilma kun antaa roottorin pystyvirtaukselle lisää voimaa.

  Saataisiin uusi piippujen kaupunki esimerkiksi muutenkin luovuutta täynnä olevalle Tampereelle.

  Ehdotin tätä paneeliratkaisua Suvantokadun taloomme ja lisäksi putkia Tammerkosken suvannon pohjalle lämpöpumppua varten. Hallitus nauroi partaansa ja piti minua kahelina, jonka kunnian mielelläni otin. Tampereen Energia taas ei nauranut, vaan pani asian työstöön.

 3. https://www.kotkanenergia.fi/koteihin/maa-ja-merilampo/

  Merilämmössä lämpöenergia otetaan talteen mereen sijoitetulla putkistolla

  Merilämpö on muutoin vastaava lämmitysmuoto kuin maalämpö, mutta tarvittava lämpöenergia otetaan talteen mereen sijoitetulla putkistolla. Putkistossa kiertävä neste lämpenee meren lämmöstä. Lämpö jaetaan lämpöpumpun avulla kiinteistön lämpö- ja lämminvesijärjestelmään.

  ***************************************************************************
  Kangasalalla Vesijärvellä Palosaaressa 80-luvulla eräs suurempi kesäasunto sai lämpönsä yllä kuvatulla periaatteella ottaen lämmön järven vedestä.

  1. Vanha juttu tuo lämmön talteenotto järvistä tai vesialtaista, mutta uusi juttu oli Tammerkoskesta. Sen sijaan Tammerkoskesta otetaan kylmää Koskikeskuksen jäähdytykseen.

   Kun otettaisiin vielä lämpö talteen Loviisan ydinvoimalan lauhdevedestä tai Nesteen Porvoon jalostamon lauhdevesistä mereen. Mutta ei.
   Nyt suunnitteilla on soihdutuksen lämmön talteenottoa, joka on mennyt vuosikymmenet taivaan tuuliin muine pölyineen.

   1. Kangasalalla Vesijärvellä Palosaaressa 80-luvulla eräs suurempi kesäasunto sai lämpönsä yllä kuvatulla periaatteella ottaen lämmön järven vedestä.

    *
    HK .: ”Vanha juttu tuo lämmön talteenotto järvistä tai vesialtaista, mutta uusi juttu oli Tammerkoskesta.”
    (heh..)

    *
    Muuten , Tukholmassa kungun linnan lämpö otetaan ohivirtaavasta vedestä.

    1. Hoh-hoijaa, onko sinulla omassa päässäsi mitään uutta asiaa, kun taas kerran arvostella muiden kommentteja.
     Tammerkoskea ei kukaan ole tarkoitukseen hoksannut käyttää. Se kuitenkin tutkittiin ja todettiin mataluuden ja laivaliikenteen kannalta riskipitoisena, muuten ok.

     1. Keksijä Heikki taas vauhdissaan. kun muut eivät tajua mitään .. (heh)

 4. Toisaalta jos ukko ja akka vuokraa maat 100 vuodeksi sähköyhtiöille niin ei siinä jälkipolvet alueilla ja perinnöillä juhli …

  1. Kyllä ukko ja aika saa mitättömän korvauksen mutta perilliset nuolee näppejään tyhjänä!

 5. Vihreä ideologia on uskonto. Se on ominut natseilta luonnon- ja eläinsuojelun ja äärimmilleen viedyn panteismin. Kommunismilta se on ominut maailman halaamisen ja vallankumousmentaliteetin ja oikeassa olemisen sietämättömän pakon.
  Sen juuret ovat läntisessä kristinopissa ja sen kummisetiä ovat Jacgues Rousseau, Hegel, Marx ja Darwin.

  Se on pohjimmiltaan ihmisvihamielinen ja sen ideologian mukaan vain ”valitut” ovat kelvollisia elämään Äiti Maan kamaralla. Keitä nämä valitut sitten ovat? Tietenkin fundamentalistit niin kuin muissakin myrkyllisissä opeissa.

 6. Tässä lisää yksi uusi (vanha ) idea:

  ***********************************************************************
  https://www.rakennuslehti.fi/2009/01/kansanedustaja-sanna-perkio-helsingille-kaukolampoa-uudesta-ydinvoimalasta/
  .
  Kansanedustaja Sanna Perkiö: Helsingille kaukolämpöä uudesta ydinvoimalasta
  .
  Kansanedustaja, tekniikan tohtori Sanna Perkiö ehdottaa, että Helsingin tarvitsema kaukolämpö olisi mahdollista toimittaa ympäristöystävällisesti tunnelia pitkin Loviisaan tai Ruotsinpyhtäälle rakennettavasta uudesta ydinvoimalasta.
  .
  Suomessa tällä hetkellä toimivat ydinvoimalat ovat sähköä tuottavia lauhdevoimalaitoksia, joita jäähdytetään merivedellä. Samalla Itämerta lämmitetään ”hukkaenergialla”. Kansanedustaja, tekniikan tohtori Sanna Perkiö (kok) pitää lämmön tuhlaamista vesistöihin Suomen suurimpana ilmastopäästönä.

  1. Minun tiimini teki siitä aikaiisemmin laskelmat ml. toisioveden käytöstä ja johtamisesra Helsinkiin. Juttu julkakaistiin Loviisan Sanomissa ja näilläkin palstoilla jo Al:n blogin aikoihin.
   Helenin hyötysuhde oli vain jo niin korkea kivihiilellä, että se hylkäsi aloitteen. Nyt Helen ajaa miniydinvoimalaa Helsinkiin.
   Myöskään Porvoon Energia ei hyödynnä Loviisan hukkalämpöä, vaan tekee sitä omin ratkaisuin.

 7. https://www.iltalehti.fi/helsinki/a/200804227555550

  22.04.2008 klo 16:15

  Loviisan lauhdelämmöllä voitaisiin lämmittää Helsinkiä
  Loviisaan kaavaillun uuden voimalaitosyksikön lauhdelämpö voitaisiin käyttää kaukolämmön tuottamiseen pääkaupunkiseudulle.

  *
  Toisaalta:

  https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miksi_ydinvoimaloiden_lauhdevesi_lasketaan_mereen_eika_kayteta_lammitykseen

  25.11.2008 klo 16:07

  Miksi ydinvoimaloiden lauhdevesi lasketaan mereen eikä käytetä lämmitykseen?

  Lauhdevesi on liian viileää lämmityskäyttöön.

  Sähköntuotannon maksimoimiseksi ydinvoimalan hukkalämpö vapautetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa – vain kymmenisen astetta merta lämpimämmässä vedessä.
  .
  Toinen asia on, että ydinvoimalat ovat lämpövoimalaitoksia kuten hiilivoimalatkin ja voisivat tuottaa yhtä hyvin lämpöä kuin sähköä. Maailmalla on tästä esimerkkejä.
  [ kukahan on ollut ’keksijänä?]
  .

  Suomessa lämmityskäyttöä haittaavat pitkät etäisyydet. Meillä ydinvoimalat on turvallisuuden lisävarmistukseksi haluttu sijoittaa melko kauas suurista asutuskeskuksista. Kaukolämmön tuotanto taas on tehokkainta, kun voimalat ovat lähellä keskuksia. Toisin kuin sähkö kuuma vesi hukkaa matkalla paljon lämpöä, ja lisäksi veden pumppaamiseen tarvitaan sähköenergiaa sitä enemmän, mitä pitempi matka on.

 8. Laudevoimaloiden hyötysuhde on matala silloin, kun ne tuottavat vain sähköä eli max. 34 %. Kokonaisenergia – ulostulo, jos niiden energia käytetään vain lauhdutukseen eikä sitä hyödynnetä kaukolämmössä kuten ydinvoimaloissa ei.
  Helenin kivihiililauhdevoimalan hyötysuhde on n. 93 %, koska sen lauhde-energia käytetään baukolömpöön.
  Siksi Loviisan lauhdevesilämmön siirto Helsinkiin ei kannattanut taloudellisesti.
  Ydinvoimalat joutuvat lähitulevaisuudesss pahaan rakoon ilmaston lämpiämisen yhtenä osatekiänä, koska kaikkien maailman voimaloiden lämpöenergiasta menee harakoille n. 67 % = ilmaan tai veteen.

 9. Näin Saksassa:

  ”Kivihiili on noussut tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Saksan merkittävimmäksi energianlähteeksi. Samalla tuulivoima on romahtanut alhaisimmalle tasolleen sitten vuoden 2018.

  Asia selviää Saksan tilastokeskuksen maanantaina julkaisemasta tilastosta. Tilastosta on kertonut ainakin yleisradioyhtiö Deutsche Welle englanninkielisillä verkkosivuillaan.

  Muutos on kiinnostava, koska Saksa on pyrkinyt nopeuttamaan kivihiilestä luopumista. Nyt näyttäisi siltä, ettei siirtymä pois kivihiilestä olekaan niin helppo kuin on aiemmin kuviteltu.” (Maaseudun tulevaisuus 9/2021)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *