Viestihiihto

Kari-Pekka Kyrö moitti Iltasanomissa kovin sanoin Joni Mäkeä epäurheilijamaisuudesta Lahden kisojen viestin loppusuoralla. Että muka olisi kiilannut, keskittynyt nimenomaan siihen eikä hiihtämiseen mahdollisimman kovaa kohti maalia. Sääntöjä ei sentään Kyrökään mielestä rikkonut.

No varmasti paras voitti ja hyvä niin  mutta kyllähän Mäen kaistanvaihto juuri ennen maalia sitäkin tarkoitti että vei Bolsulta mahdollisuudet voittoon.  Sitäkin pohdin että miten tuo kaistanvaihto nopeutti Mäen hiihtoa maaliviivalle.

 

22 vastausta artikkeliin “Viestihiihto”

 1. Olen Kyrön kanssa samoilla linjoilla, että alkusyy tapahtumalle oli Mäen kiilaaminen kun havaitsi ”Bolsun” olevan hiihtämässä ohi ja voittoon toisesta sijasta.
  Suomi olisi pitänyt hylätä estämisestä ja venäjä kuten tehtiinkin epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi.

  1. Samaa mieltä. Pitäisi kai opiskella sääntökirjat koskien hiihtämisen loppusuoraa että voisi täydestä sydämestään nauttia kun oma suosikki voittaa.

   1. Vaikka sanotaan, että hoppee ei oo häppee, niin mielestäni nyt se sitä on.

  1. Luulempa, että sen kuittailun tulee Mäki vielä kokemaan karvaasti MM- kisoissa, kun Bolsu näyttää kuka rehellisesti on maailman paras suksien kuluttaja.

 2. Mäki sai vapaasti valita sen parhaan linjan, kun oli kuitenkin edellä ja se tapahtui ennen havutusta. Siitä maaliviivalla tapahtuneesta taklauksesta voisi antaa parin vuoden kilpailukiellon. Pahempi tämä tapaus on, kuin Johaugin hammastahnan haistelu aikanaan.

 3. Sääntöjen mukaista tai ei, niin mielestäni epäurheilijamaista. Varsinkin, kun Mäki vielä lehtitietojen mukaan oli hieman aiemmin sanallisesti äryttänyt Bolshunovia.

  1. Mitä epäurheilijamaista on, että ollessaan selvästi edellä valitsee itselleen sääntöjen mukaisesti sopivimman linjan?
   Olisiko pitänyt väistää reilusti toiseen suuntaan, että taempana oleva saisi latuetua?
   Meinaatko, että bolsu olisi tehnyt niin?

 4. Muuten kilpailuihin pitäisi perustaa täysin uudet sarjat, ensin olisi norjalaiset keskenänsä. Sitten muu maailma kullasta alkaen, tuntuisi tasapuolisemmalta. Norjalaisilla on joku keino valloittaa kaikki kärkipaikat, niinkuin nyt kävi Salpausselällä. Ei vaan oikein voi syyttää, kun ei ole hajuakaan keinoista.

  1. Pentti, olen nähnyt pari kolme dokumenttia Norjan hiihdosta ja kyllä ihan ensimmäisinä asioina menestykseen tulee mielestäni suorastaan valtavat resurssit talviurheiluun, huippuvalmennus aivan junioreista lähtien ja kova työnteko.

   Ilman mainittuja ei edes astmalääkeillä, eikä huulirasvalla moisia tuloksia saada aikaan.

 5. Onhan se tiedossa, että norjalaiset elävät täysin eri olosuhteissa, heillä on rahaa laittaa olosuhteisin ja laitteisiin ja jos se raha loppuu, niin pumpataan lisää öljyä merestä.

  1. Hiihto on Norjassa kansallisurheilua ja liikunta luonnossa suksien kanssa kuuluvat kaikille vauvasta vaariin, joten rahan määrällä ei menestystä luoda eikä voittajiksi nousta ilman kovaa työtä ja kova keskenäinen mittely kisapaikoista kehittää Norjalaisia talviurheilun harrastajia yhä parempiin kansainvälisiin saavutuksiin.

 6. Enemmän kuin rahalla saaduksi arvelen minäkin että tausta Norjan menestykselle talviurheilussa, siis yksilöurheilussa ovat elintapansa.
  Suomella valtion resurssit tukea urheilua ovat pienemmät mutta rahan perässä kyllä urheillaan mistä esimerkkinä jääkiekon suuret harrastajamäärät.

  Epäselväksi minulle kyllä jäi mitä Suomen viestiankkuri voitti ajassa vaihtamalla suoralla väylällä latua hetken ennen maalia. Sääntökirjan mukaan varmaan toimi mutta paha maku tästä hopeamitallista jäi.

 7. Olipa se asia mitenkä hyvänsä sääntö sanoo että ennen havutusta saa edellä hiihtäjä vaihtaa latua sen jälkeen ei
  Ja kyllä sen urheilijan pitää sietää sanailua sitä on aina ladulla ettei siinä mitään epä urheilijamaista ollut toisella vaan paloi hiat siitä myös sai tuominsa terv tepivaari

 8. Turha jäkättää Mäen toiminnasta ja yrittää syyllistää häntä.
  Tuomarineuvosto katsoi videot tilanteesta edestä, sivulta ja ylhäältä ja totesi Mäen toimineen täysin sääntöjen mukaisesti.

  1. Lait ja asetukset ovat tärkeitä mutta urheilun kohdalla varaan itselleni oikeuden tykönäni päättää menettelikö Mäki reilusti vai ei Bolsunovia kohtaan. Bolsunov tottakai sikaili, siitä ei ole epäselvää.

   1. Säännöt ovat selvät ja koskevat kaikkia – myös venäläisiä, vaikkei siltä oikein vaikuta.

    ”Mutta onko Mäen liike häirintää tai estämistä Bolšunoviin nähden? Ratkaisevaa on Kolun mukaan sanapari ”selvästi edellä”.

    ”Tuomaristo on katsonut ylhäältä otettua videota ja todennut, että Mäki on ollut selvästi edellä ja voi siten valita ajolinjan. Silloin Bolšunovin olisi pitänyt valita jokin toinen kaista.”

    SVT:n videosta näkyy, että Mäki alkaa siirtyä oikealle hyvissä ajoin ennen havutusta ollessaan noin suksenmitan Bolšunovin edellä, ja tämä jää pussiin, vaikka yrittää ahtaasta raosta vielä rinnalle.”

    Vauhdilla paikallaan olevan Mäen päälleajo puolestaan on selkeästi törkeää ja Suomen lain mukaan pahoinpitely-yritys.

 9. Muistaako joku, vuonna 2017 samaisella Lahden loppusuoralla käytiin kiivas kilpailu.Silloin hiihdettiin 15 km kilpailua ja ihan siinä loppusuoran auetessa muuan Niskanen kampitti venäläisen kilpailijansa. Eihän sekään mennyt läheskään oikein… venäläisten mielestä, mutta kultamitali oli Niskasen.

  Aina näitä ongelmajuttuja tulkitaan eri tavoilla ja aina tullaan tulkitsemaan.

 10. Minun nähdäkseni yksi Norjan etu Suomeen nähden on se, että siellä ei syytetä eikä käräytetä hevin omaan maan hiihtäjää, vaikka olisi käyttänyt menestyäkseen vippaskonstejakin.
  Tässä Mäen ja Bolsunovin jutussa olen Mäen puolella. Minusta hän toimi niin kuin hiihtäjän pitääkin. Jos hän oikeasti härnäili venäläistä ladulla, se on kyllä epäurheilijamaista. Jos taas ei härnäillyt, hänen olisi pitänyt pompata pystyyn ja ainakin tönäistä kunnolla Bolsunovia.

  Venäläiset ovat sanoneet, että tsuhna on tyhmä, se uskoo kaiken mitä sille sanoo.
  Varmaan ”tsuhna” on siinä mielessä tyhmä, että on pöljän rehellinen ja luulee että muutkin ovat. Tämä näkyi mm. säshkökaappiseppäsen toiminnassa ja näkyy aina EU-politiikkaa myöten.

  Lahden skandaalikisojen viestihiihto jäi mieleen, se palkintojenjakotilaisuus. Suomalaiset olivat korkeimmalla korokkeella. Seremonian oltua ohi, kun hiihtäjät olivat vielä palkintokorokkeella, norjalaiset ojensivat omat kukkansa suomalaisille ja vähän virnuilivat. Kirvesniemi meni vaikean näköiseksi. Mietin että tuossa ei ole kaikki kohdallaan. Seuraavana päivänä se sitten selvisi. Kele! Norjan hiihtäjät olivat tietoisia siitä, että muutaman tunnin kuluttua suomalaiset menettävät viestikultansa ja saavat elämänsä opetuksen!

Kommentoi