Hävittäjien selvitymismahdollisuudet kriisitilanteessa

Vaikka Suomen seuraava hävittäjämalli on jo päätetty niin spekulaatiot siitä mikä olisi ollut paras jatkuvat. Heitänpä mukaan oman kuvitelmani.

Kuvitellaan, että Itämerelle syntyisi kriisi Naton ja Venäjän välille. Venäjä pyrkisi estämään Suomen alueen käyttämisen Baltian maiden tukemiseen ja ehkä haluaisi itse käyttää sitä tukialueenaan. Koska Suomi on ainakin eteläosaltaan Pietarin tutkien ja ilmatorjuntaohjusten vyöhykkeellä voisi Venäjä julistaa ampuvansa alas Suomen ilmatilassa lentävät sotilaskoneet pyrkien samalla itse hyötymään ilmatilastamme.

Jos Suomi olisi valinnut Gripenin tai muun neljännen sukupolven hävittäjät ne voisivat yrittää ilmaan tukeutuen elektronisen sodankäynnin laitteisiinsa, ehkä myös matalaan lentokorkeuteen. Uhkana olisi kuitenkin ettei niiden elektroninen häirintä olisi tarpeeksi tehokasta ja että lentokorkeutta pitäisi välillä nostaa jolloin ne voisivat joutua Venäjän ohjusten maalitauluiksi. Ilmatilan hallussapito voisi olla vaikeaa.

Jos taas Suomi olisi valinnut Super Hornetit niin Growlerit nousisivat ilmaan ja erityisesti elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneina ehkä pimentäisiv.t Pietarin tutkat. Se tekisi Pietarista suojattoman mille tahansa ilmasta tulevalle hyökkäykselle ja olisi Venäjän näkökulmasta sietämätön tilanne. Growlerit olisi pakko yrittää tuhota keinolla millä hyvänsä.

Mutta koska Suomi valitsi F-35:n niin ne voisivat hiippailla ilmassa Venäjän tutkien näkösällä koska heikosti näkyvinä niitä on vaikea saada lukittua kohteiksi ja ampua alas. Siitähän häiveessä on kysymys. Suomi ei kuitenkaan pimentäisi mitään, mutta pystyisi valvomaan ilmatilaansa.

Growlerit olisivat tästä näkökulmasta olleet aggressiivinen teko ja hyökkäysase, F-35  sitävastoin puolustusase jota on vaikea tuhota.

5 vastausta artikkeliin “Hävittäjien selvitymismahdollisuudet kriisitilanteessa”

  1. Huomenta …. Miukula kissa herätti. Yritän kyllä mennä vielä nukkumaan,,,kehräsi naaman päällä ,,,siinä jo nenäkarvat kutisi, halusi näköjään ruokaa.

    Niin,,,jos ja jos. Nopeasti tässä, eli F-35 on vihollisen melkein mahdoton huomata. Niin 40 km päässä se voi lukita useita vihollisen maaleja toisen siitä edes tietämättä…ja kun ne tulee alas, ei vastapuoli edes tiedä mikä osui ja mistä ja minne se meni….

    En avaa enempää. Yritän mennä nukkumaan 😔

  2. Millään superhävittäjällä ei tee mirään, elleivät ne pääse ilmaan. Siihenhän mahdollisuuteen hyökkääjä ensimmäisemä keskittyy. Eli jokainen mahdollinen nousupaikka tuhotaan. Siihen pitää olla ratkaisu.

  3. Niin. Oletteko miettineet että jos naapurina ei olisi sekaisin olevaa pikkumiestä (Putin) ja Imperialistinen Venäjä vaan joku muu edistyksellinen maa…selviäisimme halvemmalla…nyt on näin ja ei selvitä halvemmalla.

  4. Lähdin siitä että tilanne kiristyy eikä Venäjä halua sännätö suin päin sotaan Suomea vastaan. Sillon ei käy että aletaan ampua ohjuksilla naapurimaahan varmuuden vuoksi.

  5. F-35:kyllä näkyy tutkassa, ei se täysin näkymätön ole. Mutta alas ampumiseen ei riitä pelkkä näkyminen, ohjus täytyy saada lukittua kohteeseen, jotta se voi yrittää osua kohteeseen. F-35:n kohdalla se ei tahdo onnistua.

Kommentoi