Mäntsälän kapina vs. Trumpin täpinä

On kysytty, voisiko meillä tapahtua se mitä USA:ssa eilen nähtiin. Vastaus on, että meillä sama nähtiin jo vuonna 1932, USA tulee meihin nähden vähän jälkijunassa. Vuonna 1932 joukko aseistautuneita Lapuan liikkeen kannattajia kokoontui Mäntsälään vaatimaan hallituksen eroa. Suomen Mike Pence oli presidentti Svinhufvud joka -vaikka oli oikeistolainen itsekin- asettautui tukemaan lakia ja järjestystä ja teki sen radiopuheessaan selväksi kapinallisille.  Siihen kuivui kapina ja loppui Lapuan liike; se kiellettiin. Lapuan liikkeen toimintaa jatkoi äärioikeistolainen puolue IKL mutta se ei koskaan saanut suurta kannatusta.

Aluksi Lapuan liikekin sai laajempaa kannatusta, kerrotaan Urho Kekkosenkin sitä sympatiseeranneen.  Lapuan liikkeen vaatimus ”kommunismin kitkemisestä” oli ilmesesti suosion syy. Kansan enemmistö ei pitänyt siitä, että Suomelle vihamielisestä diktatuurista johdettu puolue huseerasi avoimesti ja pilkkasi suomalaisia perusarvoja. Trumpinkin suosion taustalla oli kansanliike, joka sai laajaa kannatusta. Sananvapauden kaventaminen ja amerikkalaisten vastaisena pidetty elitistististen poliitikkojen linja ärsytti monia. Mutta kuten Lapuan liike, myös Trumpin johtama liike meni äärimmäisyyksiin ja romutti suosionsa. Trumpismissa tosin suurimpana syynä näyttää olevan Trumpin narsistinen persoona.

Kovalla tunteenpalolla lähtevät protestiliikkeet ajavat usein laidasta läpi ja tuhoavat mahdollisuutensa,  Sama pätee osin myös rasismin vastaiseen BLM -liikkeeseen johon jotkut ovat tehneet pesäeroa sen poliittisn agendan takia: on vaadittu ”kapitalismin tuhoamista” ja poliisien poistamista ym. Samoin Me too alkoi oikeutettuna mutta kohta sorruttiinkin jo noitavainoon.  Jo Ranskan suuri vallankumous 1789 alkoi tasa-arvon ja vapauksien lisäämisellä mutta päättyi ”vallankumoluksen vastustajien” teloituksiin giljotiinissa mitättömien syiden takia.

Vallankumous syö lapsensa tai ainakin haukkaa p*’kaa lopuksi.

12 vastausta artikkeliin “Mäntsälän kapina vs. Trumpin täpinä”

 1. Tämä on ensimmäinen hyvä vertaus niiden 932:n surkean jälkeen.

  Pitää aina muistaa, että mielenosoitus on merkki demokratian toimivuudesta. Kapina on merkki demokratian hajoamisesta.

  Joskus yksi voi johtaa toiseen, mutta jos ensimmäisen kiellämme, kiellämme itsemme.

 2. Osuva rinnastus. Perussuomalaisten sympatiseeraamia ovat niin Mäntsälän kuin Capitolinkin kapinalliset. Mäntsälän kapinallisten suojeluskuntalaisten väkivaltaista toimintatapaa luonnehti perussuomalainen poliitikko ministeri Jussi Niinistö nuorena historioitsijana vain reippaaksi talonpoikaiseksi huumoriksi. Capitolin kapinalliset ovat saaneet tämänkin palstan perussuomalaisilta kirjoittaja-aktivisteilta tekonsa väkivaltaa ja laittomuutta vähättelevää sympatiaa.

 3. On se Lapualla sillan kupeessa vieläkin josta tuo kapina alkoi kehittymään Vihtorin toimesta terv tepivaari

  1. Pieruko siellä sillan kupeessa haisoo. Kyseessä voi olla viemärivika.

 4. Ei meillä ole sellaisia ääriaineksia kuin Mäntsälän kapinan aikaan.

  Eniten keskittyisin siihen kuinka estetään Jihadismin ja sen tuomien ääriliikkeiden nousu Suomessa…

 5. Sivistyksen ohuudesta kärsivä Karjalainen ei kykene honaamaan, missä kansakunnan eheyttä uhkaavat vaarat piilevät.

  1. ”Laajaa sivistystä” itsessään kuvitteleva Savikivi olisi voinut itse esittää paria freudentalistia ehdokkainaan, koska nämä hänen laaja sivistyksensä vain tuntee.

   1. Lähinnä ihmettelin Karjalaisen sivistyksen ohuutta noiden rauhan nobelistien suhteen.

 6. Trump petti faninsa, 10-vuoden kakku tarjolla monelle 🤪😂👍🇺🇲🇺🇲🇺🇲

 7. Lienee jotenkin jälkijättöistä verrata Mäntsälän kapinaa tuohon trumppelin sakin mellakointiin.
  Siitä on aikaa jo lähes 90 vuotta, ajat ja olosuhteet ovat muuttuneen eikä vastaavaa toimintaa ole Suomessa likimainkaan ollut.
  Toki onhan se jollekin besserwisserille tai ideologiaansa ajavalle kova juttu tehdä se vertailu…

Kommentoi