Missä ovat pikkulinnut?

Tässä päivänä muutamana olen todella katsellut ja ihmetellyt missä ovat ne siivekkäät ystävämme. Tällä hetkellä ainostaan näkyy muutama västäräkki, mustarastas ja harakka ja joitain ohikulkijoita yksin kapppalein.

Yhtään pesivää lintua en ole havainnut, eli kaikki tekemänii pöntöt ovat ilman asukkaita. En minkäänlaista itsetehtyäkään pesää ole nähnyt, yleensä niitä on paljonkin tähän aikaan vuodesta.

Toisaalta, ilahduttavan paljon oli jäiden lähdön aikaan monenlaisia vesilintuja. Niitä ja niiden sukeltelua oli oikeinkin mukava seurailla. Nyt niitäkään ei enää huomaa, kun tekevät pesänsä syvällle kaislikoihin.

Edelleen vaan ihmettelen pikkulintujen puuttumista, meillä kun ei ole yhtään pikkulintujen vihollsta, ei kissaa, eikä koiraa.

20 vastausta artikkeliin “Missä ovat pikkulinnut?”

  1. Tätä pikkulintuasiaa ihmettelin jo aikaisin keväällä. Ilmiö tuskin on paikallinen; kautta Suomen on tämmöisiä uutisia kiirinyt.
    Vielä viime syyskesällä ja syksyllä tuolla lintulaudalla kävi melkoinen vilske.
    Meillä esim tuo Mirri ei vähennä pikkulintuja; ne eivät Mirriä kiinnosta, sillä kun aina on tuo maha pullollaan.
    Haikarapari sentään tuonne Kaukjärvelle tuli kalakaverikseni.

  2. Eipä nitä visertäjiä ole Tampereen seudullakaan kovin suurina laumoina mutta toivon mukaan niitä tulee vielä lisää
    Ne on monasti elämän suola ihmiselle terv tepivaari

  3. Haikarapari on ilmestynyt meidänkin pellolle ja kylläpä pitää kamalan metelin. Oikein säikähdin, kun en heti keksinyt mistä se ääni tuli.

    Kyllä noita suuria lintuja on, meilläkin tuon toisen rakennuksen piipun paahän on lokki tehnyt pesänsä. Onneksi aikanaan laitoin niihin verkon. Lokkikin varmaan häipyy, kun parin viikon päästä tulee sinne asukas italiasta ja laittaa hellaan valkean.

    1. Niinhän ne pitää kovaa ääntä Kurjet ovat vieläkin äänekkäämpiä terv tepivaari

  4. Tein tässä ip seurantalaskennen; meillä on 28 erilaista linnunpönttöjä, joista asuttuja viisi.
    Ensimmäistäkään kirjosieppoa en ole havainnut, vihervarpusia, ei havaintoja, kottaraisia, ei havaintoja.
    Kovin vähissä mm pienet varpuslinnut.

    1. ”Käki ei ole vielä kukkunut”.
      Mutta pianhan käellä menee jo vihnekin kurkkuun, että jos ei vielä ole näihin päiviin kukahdellut, niin sitten ei kukukkaan.
      Kesälahdella kukkuu nytkin lähes 24/7

  5. Kirjosieppo saattaa tulla vielä, sekun on pesärosvo ja keikistelyllään yrittää hankkia sitä. Loppujen lopuksi se heittää edellisen asukkaan yli laidan, niin yksinkertaista.

    On silti näitä siivekkäitä, ainakin tässä grillikatoksessa, hyttysiä miljoonia.

  6. Tänään se sitten täällä kukkui ensimmäisen kerran. Aika nuukanlainen käki oli, taisi kukkua vaivaiset kuusi, seitsemän kertaa.

  7. Maailman luonnontila sen kertoo, miksi lintuja ei näy. Monimuotoisen luonnon tuhoutuminen ja hyönteisten häviäminen tehotuotannon alta maa- ja metsätaloudessa.
    Eu ajaa direktiiviä jossa 1/3 osa kaikesta luonnosta palautetaan luonnontilaan.

  8. Meillä mökillä on pikkulintuja runsaasti, pari joutsenta ollut järvellä, sekä telkkiä ja luokkia. Piekana ja kanahaukka myös bongattu.

    1. Piekana on Tunturi-Lapin lintu. Muuttohavainnot tietysti mahdollisia, koska se talvehtii etelä-Venäjällä ja keski-Euroopassa.

  9. Nyt kun ollaan jo kesässä, rupesin katselemaan lintuhavaintojani; varpuslinnut; pikkuvarpunen, harmaavarpunen, vihervarpunen, punarinta. Vähentyneet huomattavasti.
    Peltolinnut; kuovi, töyhtöhyyppä. Ei havaintoja.
    Varislinnut; närhi. Vähentyneet.
    Tämmöisiä havaintoja minulla ja muutama tuntemani lintuharrastaja olivat samaa mieltä.

  10. Töyhtöhyypän pesintäalueet, pellon pientareet ovat hävinneet luonnontilaisten ojitusten hävittyä. Kuovia ei ole näkynyt vuosiin. Närhiä oli viime vuonna muutama kappale ihan puistoissakin. Tilhet syksyllä ok.
    Varpusia, hömötiaisia sini- ja talitiaisia on. Punarinta nähty. Pääskyset, peipot ok. Satakieli ok. Meriharakat nähty. Joutsenet ok. Muitakin vesilintuja joka lähtöön. Yksi vakoposkihanhipariskunta opettelemassa Pyynikin ja arboretumin paskomista.

  11. Meillä eniten näyttää itseänsä västäräkki, kyllä se tulee melkein päivittäin seurustelemaan. Monta kertaa ehdin sen kanssa juttelemaan ja ihan parin metrin päässä se kuuntelee pää kallellaaan. Hyvin vähissä ovat ne kaikki muut linnnut, ei ainakaan ole niitä havaintoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *